Sunteți aici probabil pentru că ați auzit de efectele dăunătoare ale zahărului rafinat și ați decis să faceți o schimbare. Ca să vă scutesc de citirea articolului vă spun de la început că siropul de agave nu este mai sănătos decât zahărul, putând fi considerat chiar mai dăunător.

Pentru că am început cu concluzia, dacă doriți să vedeți și de ce am ajuns aici puteți citi continuarea articolului.

sirop de agaveCe este siropul de agave (nectar de agave), cum se obține și ce valori nutritive are
Siropul de agave este un îndulcitor obținut din seva plantei din care se produce și tequilla. Acesta este cu aproximativ 50% mai dulce decât zahărul.

Această plantă este cultivată pe suprafețe mari în Mexic și este utilizată de multe secole ca plantă medicinală, îndulcitor și pentru obținerea de tequila.

Siropul de agave se obține astfel:
– se extrage seva plantei;
– se filtrează;
– se tratează termic / enzimatic / chimic până când zaharurile se descompun în fructoză;
– lichidul rezultat se concentrează până ajunge la consistența / concentrația dorită.

Deși planta poate avea efecte benefice asupra sănatății atunci când este consumată într-o formă cât mai apropiată de forma naturală, siropul de agave este foarte departe de această formă. Consider că acesta este atât de procesat încât nu merită să fie numit îndulcitor natural (exceptând siropul raw care mai menține din calitățile inițiale).

Din punct de vedere nutritiv, numărul de calorii din acest sirop depinde de cantitatea de fructoză pe care o conține. Un gram de fructoză are aproximativ 4 calorii (ca și zahărul rafinat).

Pro și contra sirop de agave
Cam singurul aspect pozitiv pe care l-am observat este cel utilizat intens de comercianți pentru promovarea siropului de agave și anume că are un indice glicemic redus (19). Un indice glicemic redus înseamnă că siropul influențează glicemia mai puțin decât alte zaharuri. Zahărul rafinat are aproximativ 60, iar mierea 58.

Problema este că indicele glicemic redus este dat de conținutul foarte mare de fructoză (55-90%), mult mai mare decât în cazul zahărului rafinat (50%) și al siropului de porumb (42-90%).

De ce este dăunătoare fructoza puteți vedea în acest articol.

Totuși, pentru cei care nu se vor deranja să intre să citească despre efectele fructozei voi pune câteva dintre ele aici.

Toate celulele din organism pot folosi glucoza ca sursă de energie, însă fructoza este procesată în principal de celulele hepatice. Prin procesarea fructozei, la nivelul ficatului rezultă şi câţiva produşi secundari dăunători ca acidul uric, trigliceridele şi radicalii liberi. În cantitate mare, aceşti produşi secundari produc probleme grave de sănătate.

De asemenea, poate genera rezistență la insulină, crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, riscul de diabet și sindrom metabolic, nivelul de colesterol LDL etc.

Fructoza din fructe şi legume nu este dăunatoare decât în cazul unui consum exagerat (în general un consum mare de sucuri fresh).

Concluzia este că siropul de agave este un produs puternic procesat care nu mai seamănă cu produsul natural și în cazul în care doriți să renunțați la consumul de zahăr rafinat, siropul de agave este probabil una dintre cele mai proaste alegeri.

Astfel, din cauza conținutului foarte mare de fructoză este considerat mai dăunător decât zahărul și chiar și decât mult criticatul sirop de porumb.

Eu nu m-am complicat cu produse dificil de înțeles și puternic promovate. Doar am redus semnificativ cantitatea de zahăr / dulciuri, am trecut la zahăr brun pentru dulciuri preparate termic și la miere pentru cele care nu necesită tratament termic. Astfel ieșiti mai bine din punct de vedere al sănătății, dar și d.p.d.v. financiar.

Totuși, dacă acest articol nu a fost suficient pentru a vă convinge să renunțați la utilizarea acestui sirop, vom încerca mai jos să prezentăm modul în care puteți alege cel mai bun sirop de agave.

Siropul de agave este de calitate dacă:

– este raw;

– are un conținut de fructoză apropiat de 50-55%;

– este organic (BIO);

– este procesat la temperaturi cât mai scăzute;

– fructoza conținută este legată de alte zaharuri și nu liberă.

Un alt indicator ar putea fi culoarea, însă nu poate fi utilizat în toate cazurile pentru că am vazut că în anumite cazuri siropul închis la culoare poate indica o prelucrare termică avansată, dar în același timp și siropul raw este închis la culoare deși nu este procesat la o temperatură înaltă.

Surse
mercola.com
healthline.com
healthline.com

Print Friendly, PDF & Email