Supa cremă de ciuperci este o mâncare cu un conţinut scăzut de calorii dar foarte săţioasă. Conţine proteine şi glucide de calitate (din surse vegetale neprocesate) şi datorită ciupercilor are şi un conţinut ridicat de seleniu, un puternic antioxidant.

Singurul dezavantaj este reprezentat de conţinutul de lipide din surse animale şi implicit de grăsimi saturate, dar acesta poate fi scăzut prin folosirea unui unt ce conţine mai putină grăsime (în această reţetă s-a folosit unt de 60% grăsime).

Timp de execuţie 30 minute
Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
120
Glucide
6 g
Proteine
4.5 g
Lipide
8.5 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Smântâna şi untul au un conţinut ridicat de vitamina A, dar mai conţin multe alte vitamine şi minerale esenţiale şi nu trebuie eliminate complet din alimentaţie (100 grame de unt conţin peste 75% din DZR de vitamina A). Trebuie doar să aveţi grijă să nu consumaţi în exces.

Ingrediente pentru şase porţii:
– 0,5 kg ciuperci champignon proaspete;
– 100 g ceapă (o ceapă);
– 2 – 3 caţei usturoi;
– 50 g unt;
– 1l supă pui (sau apă);
– 150 g smântână 12%;
– sare şi piper.
supa crema de ciuperciMod de preparare:
Ciupercile se spală, se curăţă de coaja şi se lasă puţin la scurs, după care se taie cubuleţe.
Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se toaca mărunt.

Într-o cratiţă, sau în wok se topeşte untul şi se pun la călit ceapa şi usturoiul. După ce s-au călit, se adaugă ciupercile, amestecând continuu pentru a nu se prinde.

După câteva minute se adaugă treptat din supa de pui şi se lasă ciupercile la foc mediu la călit, potrivindu-le de sare şi piper (cam 10 minute). Dacă nu avem supă de pui, se poate folosi apă (fiartă în prealabil).

După ce ciupercile s-au făcut, se dau la blender, adaugându-se treptat smântâna şi supa de pui pentru a se obţine consistenţa dorită.

După cum observaţi în poză, supa cremă de ciuperci are o culoare mai închisă; această culoare se datorează lamelelor ciupercilor.

Costuri pentru şase porţii
În funcţie de sezon, costurile pentru şase porţii ajung la 10-12 RON (preţuri 2013).

Mod de servire
Se serveşte caldă, cu puţină smântână şi cu crutoane din pâine integrală. Valorile nutritive din tabel nu includ şi crutoanele!

Print Friendly, PDF & Email