Frunzele, mugurii şi fructul necopt de tomate conţin alfa tomatină, un alcaloid toxic pentru mai multe tipuri de fungi. Această substanţă face parte din sistemul natural de apărare al plantei. Tomatina distruge fungii prin ruperea membranelor acestora (sparge celulele).

Concentraţia de tomatină scade pe parcursul perioadei de vegetaţie şi astfel cea mai mare cantitate se găseşte în frunze, muguri şi fructe necoapte (pătlăgele). În tomatele coapte cantitatea este foarte mică şi chiar aproape de zero în anumite cazuri.

În prezent nu există dovezi suficiente care să arate că această substanţă, în cantităţile în care se găseşte în fructele verzi şi în cele coapte, poate avea efecte negative asupra oamenilor.

Nici în cazul frunzelor şi mugurilor nu există dovezi suficiente, însă aceste părti ale plantei au un conţinut de patru ori mai mare decât tomatele verzi şi astfel este mai sigur să nu le consumaţi.

surse de tomatinaPrepararea termică (prăjire, fierbere, cuptor, cuptor cu microunde) nu reduce conţinutul de tomatină.

Administrată oral se absoarbe foarte slab, este transformată în intestine în forme mai puţin toxice şi este excretată foarte repede prin fecale şi urină. Astfel, având în vedere că nu intram în contact cu tomatina decât prin consumul alimentelor ce o conţin ar fi nevoie de o cantitate destul de mare de tomate verzi pentru a avea efecte negative serioase.

Dacă este administrată pe altă cale decât cea orală probabil că şi cantitatea prezentă în frunze, muguri şi tomate verzi este suficientă pentru a produce efecte negative.

Datorită capacităţii de a distruge celulele unor microorganisme alfa tomatina a devenit subiectul unor studii care au ca temă cancerul. Rezultatele obţinute de cercetători arată că această substanţă inhibă dezvoltarea celulelor canceroase umane în cazul cancerului de ficat, sân, colon şi stomac. Aceste teste au fost efectuate in vitro (pe culturi celulare).

S-a observat ca doar extractul obţinut din tomate verzi este eficient, cel din tomate coapte (roşii) inhibând foarte puţin dezvoltarea celulelor canceroase.

De asemenea, tomatina formează compuşi insolubili cu colesterolul (in vitro) şi scade colesterolul LDL din plasma hamsterilor, ceea ce sugerează că poate avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

Cercetările preliminare arată că această substanţă este şi stimulator al sistemului imunitar.

Produsele ce conţin această substanţă (suplimente) nu pot fi utilizate pentru tratarea cancerului pentru că este o substanţă toxică şi încă nu a fost găsit un mecanism prin care să fie livrată direct la nivelul celulelor canceroase fără a afecta şi celulele sănătoase.

Nu au fost încă efectuate studii pe animale sau pe oameni care să arate că alfa tomatina poate fi eficientă împotriva cancerului şi să stabilească dozele şi modul de administrare. Nu o utilizaţi în acest scop şi nici în scopul prevenirii cancerului. Trebuie doar să consumaţi frecvent tomate coapte şi verzi (puţin mai rar verzi pentru a elimina total riscurile).

Având în vedere cele menţionate anterior putem concluziona că atât tomatele coapte cât şi cele verzi au efecte benefice asupra organismului, iar efectele secundare produse de tomatina din ele apar la o cantitate mai mare decât cea consumată în mod normal de oameni.

Surse
nih.gov
nih.gov
cornell.edu

Print Friendly, PDF & Email