Urzica (Urtica dioica) a fost folosită în scop medicinal timp de multe secole. În Europa medievală era folosită ca diuretic și pentru tratarea durerilor articulare.

În prezent este utilizată pentru dureri articulare și musculare, alergii, eczemă, artrită, anemie, mușcături de insecte, afecțiuni ale prostatei și urinare etc.

Este originară din părțile nordice ale Europei și Asia, însă în prezent crește aprope pe tot globul.

urzicaDatorită conținutului mare de calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, vitaminele A, C și K și luteină și zeaxantină, este recomandat să o folosiți în diferite rețete.

După cum cunoașteți, această plantă nu este foarte plăcută la atingere :), însă dacă vine în contact cu o parte dureroasă a corpului aceasta poate diminua durerea originală. Acest efect este produs de capacitatea urzicii de a reduce inflamația și de a modifica modul în care organismul transmite semnalele dureroase.

Efectele produselor din urzică
Rădăcina de urzică este utilizată intens în Europa pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostată (HBP). Studiile au arătat că urzica (rădăcina) în combinație cu alte plante (în special cu palmier pitic) este eficientă în reducerea simptomelor produse de această afecțiune.

Anumite studii au arătat că aceste produse sunt comparabile cu finasteridul (un medicament prescris pentru HBP) în ceea ce privește încetinirea creșterii prostatei.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce aceste produse reușesc să reducă simptomele HBP. Este posibil ca acest efect să fie produs de compușii care influențează hormonii (inclusiv testosteron și estrogen) sau pentru că acționează direct asupra celulelor prostatei.

În cazul HBP este important să consultați un medic specialist pentru a stabili tratamentul cel mai bun și să vă asigurați că diagnosticul este corect, în sensul excluderii cancerului de prostată.

Frunzele și mugurii de urzică se utilizează de multe ori pentru tratarea artritei și diminuarea durerilor musculare. Au fost efectuate câteva studii preliminarii ce arată că atunci când sunt aplicate frunze de urzică local acestea diminuează durerea de la nivelul articulațiilor, însă studiile au fost destul de mici și neconcludente.

Alte studii au arătat că administrarea orală de extract de urzică împreună cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene conduce la reducerea dozei celor din urmă.

Un studiu preliminar a arătat că un produs din urzică (capsule) reduce stranutul și mâncărimile în cazul rinitei alergice. Se pare că acest efect este produs de capacitatea produselor ce o conțin de a reduce cantitatea de histamină produsă de organism ca răspuns la alergeni.

Studiile pe animale au arătat că produsele din urzică, inclusiv ceaiul, pot diminua tensiunea arterială și glicemia, însă sunt necesare și studii pe oameni care să confirme aceste efecte.

Ceaiul de urzică nu a fost utilizat în foarte multe studii pentru că este greu de controlat cantitatea de substanțe active din acesta, însă putem presupune că are efecte similare cu produsele standardizate. Singura diferență poate fi intensitatea efectelor (mai slabe sau mai puternice), în funcție de cantitatea de ceai ingerată, de cantitatea de urzică utilizată etc.

Ceaiul se face în general din frunze verzi. Se utilizează două cești de apă la o ceașcă de frunze. Se pune apă peste frunze, se lasă câteva minute la fiert și se strecoară.

Forme disponibile
Urzica este disponibilă sub formă de frunze verzi, frunze uscate, extract, capsule, tablete, tictură, suc sau ceai de urzică. Mai poate fi găsită și în diferite unguente și creme și în șampon și balsam.

Efecte secundare, contraindicații și interacțiuni
Această plantă este relativ sigură atunci când este utilizată conform indicațiilor producătorului.

Totuși, aceasta poate uneori produce efecte secundare precum diaree, iritații, afecțiuni digestive ușoare, retenție de lichide etc.

Trebuie să fiți atenți atunci când o manipulați pentru că irită zona cu care intră în contact.

Deși este disponibilă în multe produse pentru copii, o doză sigură nu a fost încă stabilită. Consultați un medic specialist înainte de a administra astfel de produse copiilor.

Nu trebuie aplicată pe răni deschise.

Pentru că poate modifica ciclul menstrual aceasta poate conduce la pierderea sarcinii și astfel nu trebuie consumată de femeile însărcinate.

În cazul femeilor care alăptează nu se cunosc efectele și astfel este indicat ca acestea să nu utilizeze produse ce conțin urzică.

Există dovezi că produsele din urzică, în funcție de persoană, pot diminua sau crește glicemia. Astfel, persoanele diabetice trebuie să își monitorizeze atent glicemia dacă utilizează produse ce o conțin.

Poate avea efect diuretic. Astfel, persoanele cu afecțiuni ale vezicii urinare sau renale trebuie să consulte un medic specialist înainte să consume aceste produse.

Urzica poate influența efectele medicamentelor anticoagulante, pentru hipertensiune, diuretice, pentru diabet, litiu și antiinflamatorii nesteroidiene și astfel este necesar să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza produse din urzică (inclusiv ceai).

Pentru că aceasta poate influența producția de hormoni, este posibil să influențeze și tipurile de cancer facilitate de aceștia.

Surse
nih.gov
umm.edu
webmd.com
examine.com
healthline.com

Print Friendly, PDF & Email