Vitamina B1, cunoscută şi sub numele de tiamină sau vitamina antiberiberi, este prima vitamină descoperită din complexul vitaminic B. Este o vitamină hidrosolubilă şi nu este stocată de organism.

Una dintre formele vitaminei B1 are rol de coenzimă şi nu poate fi sintetizată decât în prezenţa magneziului şi a ATP-ului. Vitamina B1 participă la formarea acizilor nucleici, la sinteza proteică, la metabolismul glucidelor şi întăreşte sistemul imunitar, reducând efectele stresului oxidativ.

surse de vitamina b1 - tiaminaCarenţa de vitamina B1
Carenţa de tiamină este rară, dar alcoolicii, anorexicii şi persoanele care fac dializă pot avea o cantitate insuficientă de B1 în organism. Carenţa poate fi produsă şi de medicamentele diuretice, malarie şi de factorii antitiaminici. Factorii antitiaminici se găsesc în cafea, ceai, peşte crud şi fructe de mare nepreparate termic.

Cea mai cunoscută afecţiune produsă de carenţa acută de tiamină se numeşte beriberi şi în funcţie de sistemul afectat este de trei tipuri – nervoasă, cardiacă şi cerebrală. Cele mai frecvente simptome ale beriberi sunt: ritm cardiac rapid, inima mărită, edem, respiraţie greoaie, infarct, dureri musculare, amorţirea extremităţilor, crize, oboseală, iritabilitate, amnezie, mişcări necontrolate ale ochilor, demenţă, confuzie şi o producţie crescută de radicali liberi la nivelul creierului.

Doza zilnică recomandată de vitamina B1 mg/zi
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
0.2
0.2
7-12 luni
0.3
0.3
1-3 ani
0.5
0.5
4-8 ani
0.6
0.6
9-13 ani
0.9
0.9
14-18 ani
1.2
1.0
1.4
1.4
19+
1.2
1.1
1.4
1.4

Excesul de tiamină (thiamine)
Această vitamină nu are stabilită o limită maximă admisă. Testele efectuate până în prezent nu au descoperit efecte adverse în cazul consumului de cantităţi mari de vitamina B1 din alimente sau suplimente nutritive (200 mg/zi). Efecte adverse au fost observate în cazul dozelor mari administrate intravenos (reacţii anafilactice).

Nu luaţi suplimente ce contin doar o singură vitamină din complexul B pentru că acestea pot elimina alte vitamine B din organism. Luaţi tot complexul vitaminic.

Surse de vitamina B1
Cele mai importante surse de tiamină sunt: linte, mazare, orez brun, carne de porc, lapte, spanac, pâine integrală, portocale, pepene galben şi suplimente alimentare.

Suplimentele alimentare sunt necesare dacă vă încadraţi în categoriile de persoane cu un risc mai mare de carență. Înainte de a lua o decizie trebuie să consultaţi un medic specialist.

Print Friendly, PDF & Email