Vitamina B12 este o vitamiă hidrosolubilă ce este prezentă în natură în mai multe forme şi care conţine cobalt în structura ei. Pentru că aceasta conţine cobalt, formele de vitamina B12 se numesc şi cobalamine, cianocobalamine (cobalamină, cianocobalamină).

În organismul uman există două forme de B12 ce sunt active. Acestea participă la formarea hematiilor, la sinteza ADN şi la transmiterea impulsurilor nervoase.

Vitamina B12 din alimente este eliberată de acidul clorhidric şi de proteazele din sucul gastric. Când este adaugată în alimente sau suplimente nutritive este în stare liberă şi nu mai este nevoie de pasul menţionat mai sus.surse de vitamina B12Carenţa de vitamina B12
Carenţa este destul de des întalnita şi se presupune că este afectată 1.5-15% din populaţie. Simptomele carenţei sunt: anemie, oboseală, constipare, lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate, amorţirea extremităţilor, furnicături, echilibru precar, depresie, demenţă, memorie slabă etc. Multe simptome prezentate mai sus sunt asociate şi altor afecţiuni şi de aceea înainte să luaţi o decizie trebuie să consultaţi un medic specialist.

În general, deficienţa se tratează cu injecţii de vitamina B12 pentru ca astfel se ocolesc toate barierele ce pot afecta absorbţia. Se poate trata şi prin administrarea de doze mari de suplimente nutritive, dar modul de administrare depinde de capacitatea de absorbţie a pacientului.

Carenţa poate fi cauzată şi de anemia pernicioasă. Este o boala autoimuna ce afectează mucoasa gastrică. Acest lucru duce la o absorbţie slabă a vitaminei şi dacă este lăsată netratată poate duce la afecţiuni neurologice şi anemie.

Acidul folic (vitamina B9) poate ascunde efectele carenţei de B12, corectând anemia produsă de carenţă, dar nu şi afecţiunile neurologice. Dacă nu sunt tratate, acestea pot produce pagube ireversibile sistemului nervos.

Grupurile cu risc crescut de carenţă sunt: vârstnicii, persoanele cu afecţiuni digestive, femeile însărcinate şi care alăptează şi vegetarienii.

Doza zilnică recomandată de Vitamina B12
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
0.4 µg
0.4 µg
7-12 luni
0.5 µg
0.5 µg
1-3 ani
0.9 µg
0.9 µg
4-8 ani
1.2 µg
1.2 µg
9-13 ani
1.8 µg
1.8 µg
14+ ani
2.4 µg
2.4 µg
2.6 µg
2.8 µg

Excesul de vitamina B12
Nu a fost încă stabilită o doză maximă admisă. Aceasta decizie a fost luată în urma studiilor efectuate care au arătat că această vitamină nu are efecte toxice. Toxicitatea este scăzută chiar şi în cazul suplimentelor alimentare.

Surse de vitamina B12
Vitamina B12 se găseşte în: carne, lapte, ouă, organe, peşte, scoici etc. Această vitamină se găseşte în cantităţi foarte mici în sursele vegetale şi de aceea vegetarienii stricţi trebuie să folosească suplimente alimentare sau alimente ce au B12 adăugat.

Această vitamină traversează placenta în timpul sarcinii şi este prezentă şi în laptele matern. Copiii mamelor ce nu consumă produse animale pot dezvolta la maxim câteva luni de la naştere carenţă de B12. Carenţa netratată poate afecta ireversibil sistemul nervos al copilului.

Mamele vegetariene, ovo-lacto vegetariene etc., trebuie să consume suplimente alimentare ce conţin această vitamină atât în timpul sarcinii cât şi în timpul alăptării. Acest lucru trebuie facut după ce a fost consultat un medic specialist.

Suplimentele alimentare sunt o alta sursă de vitamina B12 şi trebuie consumate doar dacă un medic vă recomandă. Acestea pot fi sub formă de capsule sau de tablete sublinguale. Mai exista şi formele injectabile şi intranazale. Această vitamină se absoarbe foarte greu din suplimente şi din 500 µg se absorb aproximativ 10 µg.

Dacă aveţi o alimentaţie diversificată şi nu vă încadraţi în categoriile cu risc crescut de carenţă, nu ar trebui să folosiţi suplimente alimentare ce conţin vitamina B12.

Print Friendly, PDF & Email