Vitamina C sau acid ascorbic
Noţiuni generale – efecte benefice – studii
Vitamina C (acidul ascorbic) este cea mai importantă vitamină cunoscută. Acţiunea antioxidantă a acestei vitamine reprezintă un factor important în reglarea sistemului imunitar şi astfel este foarte importantă în prevenirea infecţiilor. Datorită caracterului antioxidant, aceasta protejeaza celulele de acţiunea radicalilor liberi.
Este posibil ca vitamina C să ajute şi la prevenirea cancerului. Vitamina C ajuta şi la ameliorarea stărilor de febră musculară şi este recomandat ca după efort fizic să consumaţi un fruct sau un suc natural. Această substanţă nutritivă nu poate fi sintetizată şi nici stocată de organismul uman şi de aceea trebuie să consumam zilnic câteva fructe şi legume.
Acidul ascorbic este esenţial în producerea colagenului, proteina ce pastrează pielea fină şi lipsită de riduri şi în producerea norepinefrinei, un neurotransmiţător care previne stările de depresie. Vitamina C participă şi la eliminarea colesterolului şi la arderea grasimilor din organism.
Există o dilemă în ceea ce priveşte doza zilnică recomandată. Momentan această doză este stabilită la 90 mg/zi. În anul 2002 cercetători din domeniul nutriţiei au publicat rezultatele studiului efectuat şi au afirmat că doza de 90 mg pe zi este prea mică şi ar trebui crescută la 200 mg pe zi. Această afirmaţie a fost facută şi în anii ’80 de laureatul Nobel Linus Pauling.
DZ recomandată de Linus Pauling, chiar dacă este de două ori mai mare decât DZR actuală, este foarte uşor de obţinut. De exemplu din 30-40 grame de cătină se poate obţine doza de 200 mg.
Ceea ce doresc sa subliniez este ca doza de 200 mg pe zi se poate obţine foarte usor din trei legume şi trei fructe pe zi şi că nu este nevoie să luaţi suplimente pe bază de vitamina C decât în momentul în care un doctor vă recomandă acest lucru. În tabelul de mai jos găsiţi doza recomandată de cei de la nih.gov.
Doza zilnică recomandată de vitamina C
|
||||
Vârstă
|
Bărbaţi
|
Femei
|
Sarcină
|
Alăptare
|
1-3 ani
|
15 mg
|
15 mg
|
–
|
–
|
4-8 ani
|
25 mg
|
25 mg
|
–
|
–
|
9-13 ani
|
45 mg
|
45 mg
|
–
|
–
|
14-18 ani
|
75 mg
|
65 mg
|
80 mg
|
115 mg
|
19+ ani
|
90 mg
|
75 mg
|
85 mg
|
120 mg
|
Fumători
|
Fumătorii trebuie să consume + 35 mg vitamina C faţă de celelalte grupe
|
Vitamina C este termosensibilă şi se distruge repede în contact cu aerul şi cu razele solare.
Din această cauză ceaiul de lamâie nu mai conţine vitamina C sau conţine prea puţină. Dacă se adaugă lămâie după ce a fiert apa, vitamina C nu se deteriorează, dar ceaiul trebuie consumat atunci.
Trebuie să nu tăiaţi în bucaţi foarte mici fructele şi legumele şi să le stocaţi în această stare pentru mult timp (trebuie consumate cât mai aproape de momentul tăierii). Dacă doriţi să pastraţi sucurile naturale în recipiente, acestea trebuie sa fie mate (pentru a nu lasa lumina să patrundă), etanş închise şi păstrate la rece.
Urmariţi cele două tabele găsite aici şi aici pentru a vedea ce cantitate de vitamina C conţin legumele şi fructele şi care sunt alimentele ce conţin cantitatea cea mai mare.
Conform unui studiu efectuat de CDC, o doză zilnică de doar 300 mg de vitamina C reduce riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare grave cu 25% la femei şi cu 42% în cazul bărbaţilor.
În cadrul aceluiaşi studiu s-a descoperit că o doză de peste 360 mg pe zi reduce riscul unui preinfarct cu 27-28%.
Vitamina C reduce riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare prin reducerea tensiunii arteriale. Un alt studiu a demonstrat că administrarea unei doze de 500 mg de vitamina C pe o perioada de 8 săptămâni reduce presiunea sistolică cu aproximativ 9%.
Studiile în ceea ce priveşte capacitatea vitaminei C de a preveni cancerul au aratat urmatoarele:
– bărbaţii care consumă 80-90 mg de acid ascorbic pe zi au un risc de apariţie al cancerului la plămâni mai mic cu 64%
– femeile ce au avut în familie cazuri de cancer la sân, au un risc de apariţie al acestuia cu 63% mai mic dacă au un aport zilnic de vitamina C de 200 mg. Femeile din acest studiu au fost comparate cu femei ce au avut în familie cazuri de cancer la sân dar au avut un aport de acid ascorbic de doar 70 mg/zi.
Un studiu, facut pe persoane intoxicate cu plumb, a arătat ca 1000 mg de vitamina C pe zi a diminuat semnificativ cantitatea de plumb din sânge şi că doze de 200 mg/zi nu au niciun efect.
În cazul folosirii acidului ascorbic în tratarea racelii, există dovezi că acesta amelioreaza starea pacientului dar nu vindecă răceala. În timpul racelii trebuie să nu consumaţi vitamina C cu zahăr pentru că glucidele anulează efectul acestei vitamine (dacă sunteţi sănătos acest lucru nu este valabil).
Carenţa de vitamina C
Consumul redus de acid ascorbic este destul de rar întâlnit în ţările dezvoltate sau în curs de dezvoltare dar este des întâlnit în ţările slab dezvoltate.
Cosecinţele unui consum redus de vitamina C (sub 10 mg pe zi) sunt: oboseală, sistem imunitar slăbit, inflamarea gingiilor, căderea dinţilor, pete roşii pe piele, articulaţii dureroase, timp prelungit de cicatrizare, sângerări ale mucoaselor, depresie şi anemie.
Boala produsă de consumul scăzut de acid ascorbic se numeşte scorbut. Dacă nu este tratată, aceasta este întotdeauna fatală. Această boală se tratează simplu – prin reluarea consumului de vitamina C.
Excesul de vitamina C
Acidul ascorbic nu are toxicitate crescută şi de aceea consumul ridicat poate duce doar la diaree, greturi şi crampe stomacale. Încă nu s-a dovedit că acidul ascorbic, în cantităţi ridicate, favorizează pietrele la rinichi, dar există oameni de ştiinţă care susţin această teorie.
Vitamina C influenţează negativ pacienţii ce suferă de hemocromatoza, o boală ce este cauzată de o absorbţie excesivă a fierului şi de depozitarea acestuia la nivelul organelor şi pielii. Pentru că acidul ascorbic favorizează absorbţia fierului, consumat în cantitati mari, poate agrava boala şi poate duce la vătămarea ţesuturilor.
Vitamina C poate forma chelaţi, la nivelul intestinului subţire, cu minerale ca zinc, cupru şi magneziu şi astfel îngreunează absorbţia acestora.
În tabelul urmator găsiţi valorile maxime admise, pe categorii de vârstă.
Vârstă
|
Doza maximă admisă
|
1-3 ani
|
400 mg
|
4-8 ani
|
650 mg
|
9-13 ani
|
1,200 mg
|
14-18 ani
|
1,800 mg
|
Peste 18 ani
|
2,000 mg
|
Vitamina C creşte absorbţia aluminiului şi a estrogenului. Astfel, trebuie să consumaţi aceasta vitamină cu două ore înainte să utilizaţi medicamente antiacide (conţin aluminiu) sau medicamente care conţin estrogen.
De asemenea, vitamina C poate favoriza eliminarea mai rapidă a anumitor medicamente utilizate pentru tratarea schizofreniei (Prolixin) astfel scăzând eficienţa acestora.
Recomandarea noastră este ca întreaga cantitate de vitamina C să provină din surse naturale şi nu din suplimente nutritive. Suplimentele nutritive trebuie consumate doar dacă medicul specialist vă recomandă.
Vitamina C sintetizata NU este acelasi lucru cu cea naturala. Sintetizata se absoarbe max 5% in corp, dar daca se ia este recomandat sa o iei injectabil pt. a nu fi probleme cu absorbtia. Vitamina C naturala se absoarbe in proportie mult mai mare intrucat complexul natural format din 4-5 elemente o face mult mai bio disponibila. ATENTIE nici sintetizata careia i-au fost adaugati flavonoizi si alte elemente nu este mai buna. Vitamina c trebuie sa fie naturala. Îmi pare rau, stiu ca e usor sa iei pastiluta dar e fake…reclama.
Doar parțial adevărat. Pentru mai multe detalii puteți consulta acest studiu.
Buna ziua vitamina c este bun pentru cancerul pulmonar?
Consultati va rog un medic specialist.
Bună. Vitamina C și Acidul ascorbic nu sunt același lucru?
Ba da. Scrie și în primul paragraf.
Merci 🙂
Da, cel mai bine se metabolizeaza in organism vitamina C naturala in starea ei din fructe si legume, tot asa si calciul din lapte si magneziul si altele. Vitaminele din pastile nu vor fi niciodata la calitatea celor din natura, chiar daca au fost extrase din fructe. Cu privire la vitamina C, ea se distruge prin gatire, asa ca legumele si fructele trebuie consumate crude. Chiar si aerul o distruge, asa ca de preferat este un fruct proaspat fata de unul in compot sau uscat. Deasemenea exista legume cu cantitati uriase de vitamina C. Mi se pare ca patrunjelul este mult mai bogat decat lamaia.
Multumesc pentru raspuns.
Imi recomandati un magazin serios?
Cu placere. Se gaseste in aproape toate farmaciile.
Buna ziua,
Am citit cu interes articolul dvs.
Am o intrebare: care este varianta cea mai buna, acid ascorbic sau ascorbatul de calciu? Am gasit aici o varianta de Vit C cu ascorbat de calciu http://natura-vie.com/magazin/vitamine-si-minerale/15-vitamina-c-alcalina-forte.html si nu stiu ce sa fac.
Va multumesc
Exista foarte multe alimente bogate in vitamina C, insa daca doriti sa luati suplimente eu consider ca Cetebe C Immunity Plus este o solutie foarte buna (cam scumpa).