Ce sunt vitamineleVitaminele sunt substanțe organice ce nu pot fi sintetizate de către organism în cantități suficiente și care trebuie să fie obținute din alimente.

Vitaminele împreună cu enzimele ajută la procesarea substanțelor nutritive din alimente și la eliberarea energiei stocate în acestea.

Până în 1900 singura sursă de vitamine era mâncarea. După 1900 a început producția vitaminelor sintetice ce au o formula asemănatoare celor naturale.

Vitaminele obținute sintetic nu au toate calitățile vitaminelor găsite în alimente și deci este de preferat ca vitaminele să provină dintr-o sursă naturală și nu din suplimente nutritive.

Carența vitaminică poate fi cauzată de stres, alimentație necorespunzătoare, diferite boli, medicamente și din cauza scăderii valorii nutritive a alimentelor prin procesare.

Pentru a ne asigura cantitatea zilnică de vitamine trebuie să avem o dietă variată, bogată în legume și fructe.

Trebuie să consumăm cât mai multe tipuri de legume și fructe pentru că acestea au cantități diferite de nutrienți și nutrienți diferiți. Suplimentele sunt necesare doar în cazuri cum ar fi: în timpul sarcinii și în cazul în care din cauza unei probleme intestinale nu puteți absorbi vitaminele și mineralele liposolubile.

Exista 13 tipuri de vitamine recunoscute oficial și câteva care nu sunt recunoscute și sunt împărțite în două categorii:

1. Vitamine hidrosolubile (solubile în apă): complexul vitaminic B și vitamina C.

2. Vitamine liposolubile (solubile în grăsimi): vitaminele A, D, E, și K.

Cele 13 vitamine le puteși găsi în tabelul de mai jos împreună cu doza zilnică recomandată.

Denumire
DZR
Denumire
DZR
Denumire
DZR
90 mg
1.3 mg
15 mg
1.2 mg
400 μg
30 μg
1.3 mg
2.4 μg
120 μg
16 mg
3000 UI
5 mg
600 UI

Dozele prezentate în tabelul de mai sus sunt orientative și depind de mulți factori cum ar fi: vârsta persoanei, sexul, starea de sănătate, sarcină etc.

Excesul de vitamine
Aproape toate sursele prezintă doar efectele pozitive ale vitaminelor și nu și efectele negative pe care le au în cazul în care acestea sunt cosumate în cantități prea mari. Suplimentele ar trebui folosite doar dacă un doctor vă recomandă acest lucru.

Mai jos aveți câteva din efectele pe care le au vitaminele dacă sunt consumate în cantități mari:

– vitamina B3 poate produce probleme digestive, ulcer, iritații ale pielii, leziuni ale ficatului și poate produce dezechilibre ale nivelului de zahar din sânge.

– vitamina B6 poate cauza probleme neurologice asemănatoare celor produse de scleroza multiplă cum ar fi: amorțirea extremităților, dificultăți în deplasare și înțepături la nivelul coloanei vertebrale.

– vitamina A poate produce lipsa poftei de mancare, dureri de cap, leziuni ale ficatului, dureri ale articulațiilor și probleme neurologice grave.

– dozele mari de vitamina C sunt asociate cu probleme digestive, cu formarea pietrelor la rinichi și deficiențe în absorbția cuprului.

– vitamina D poate produce scădere în greutate, vomă, formarea pietrelor la rinichi și formarea de depozite de calciu la nivelul plămânilor.

După cum ați citit mai sus cele mai afectate organe sunt rinichii și ficatul deci dacă aveți probleme cu acestea trebuie să fiti foarte atenți atunci când folosiți suplimente nutritive. Cele mai periculoase vitamine, în caz că se consumă cantități mari, sunt vitaminele A și D.

Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
www.nih.gov
www.fda.gov
www.health.harvard.edu

Print Friendly, PDF & Email