Mâncarea de mazăre este destul de gustoasă şi cu un conţinut mare de nutrienţi. Chiar dacă aceasta conţine şi şuncă afumată nu reprezintă o problemă pentru că nu este o mâncare ce se consumă zilnic.

Nu evitaţi mâncărurile de acest tip doar pentru că sunt puţin mai grase pentru că acestea conţin multe ingrediente sănătoase şi implicit mulţi nutrienţi.

Dacă doriţi să nu mai utilizaţi şuncă puteţi înlocui carnea proaspătă de porc cu carne afumată de porc, însă trebuie să fiţi atenţi să nu fie foarte sărată. În acest caz numărul de calorii scade cu aproximativ 133 per porţie şi cantitatea de grăsimi se reduce cu 14.5 grame per porţie (faţă de valorile din tabelul de mai jos).

Timp de execuţie 90-100 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
452
Glucide
30 g
Proteine
20 g
Lipide
28 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru şase porţii de mazăre cu afumătură
– un kilogram de mazăre congelată;
– 300 grame carne de porc;
– 100 grame şuncă afumată;
– două cepe medii;
– un morcov mediu;
– două roşii mari;
– o jumătate ardei gras roşu;
– mărar;
– patru caţei de usturoi;
– două linguri zeamă de lămâie;
– 70 ml ulei de măsline;
– o lingură boia dulce;
– sare şi piper.

Mod de preparare mazăre cu carne şi afumătură
Se toacă ceapa, usturoiul, morcovul, ardeiul şi roşiile, se taie carnea de porc cuburi şi şunca afumată fâşiuţe mici.

Se pun ceapa, usturoiul şi morcovul la călit (3-4 minute) după care se adaugă carnea de porc, ardeiul roşu şi şunca afumată şi se lasă 5 minute. Adăugaţi două pahare cu apă, roşiile şi mazărea. Puneţi capacul şi lăsaţi la foc mediu până se dezgheaţă mazarea (aproximativ 15 minute).

Adaugaţi boiaua dulce şi piperul şi lasaţi pe foc 40-45 minute cu capac. Adăugaţi mărarul tocat (după gust), sarea şi două linguri de zeamă de lămâie şi mai lăsaţi pe foc încă 5 minute. Amestecaţi periodic pentru a nu se lipi.

mancare de mazare cu carne si afumaturaCosturi
Costurile pentru şase porţii de mâncare de mazăre cu carne de porc sunt de aproximativ 19-21 RON (preţuri 2015).

Print Friendly, PDF & Email