Tocăniţă de ciuperci cu afumătură
Tocaniţa de ciuperci este o mâncare foarte gustoasă ce se găteşte repede. Chiar dacă o porţie are doar 248 calorii, aceasta mâncare este foarte săţioasă şi este o sursă bună de proteine, minerale şi vitamine.
Datorită conţinutului scăzut de grăsimi, tocaniţa de ciuperci poate fi consumată şi de persoanele ce au probleme cu grăsimile (colesterol, trigliceride etc.).
Timp de execuţie 60-90 minute
Complexitate medie |
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
248
|
Glucide
|
15 g
|
Proteine
|
28 g
|
Lipide*
|
8.5 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru patru porţii:
– 300 g afumătură (muşchi afumat);
– 2 căpăţâni de usturoi;
– 500 g ciuperci Champignon proaspete;
– 2 cutii de roşii mărunţite în suc de roşii sau 6-700 grame roşii proaspete;
– o legătura pătrunjel;
– 10 ml ulei de măsline (se poate şi fără);
– sare;
– apă.
Mod de preparare:
Afumătura se taie fâşiuţe, usturoiul se curăţă şi se pisează ca pentru mujdei, ciupercile se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe (nu foarte mici), iar pătrunjelul se toacă mărunt.
Într-o oala se pune afumătura la prăjit (în funcţie de carne şi vas se poate prăji şi fără ulei). După ce se rumeneşte se adaugă ciupercile.
Când acestea s-au cam călit, se adaugă cele 2 cutii de bulion şi sarea şi se lasă 2-3 minute la fiert, amestecând în oala. Apoi, se adaugă usturoiul pisat şi se lasă la fiert vreo 5-10 minute.
La final, înainte sa închidem focul, adăugam pătrunjelul tocat şi mai dăm un clocot.
Focul de la aragaz va fi mic tot timpul.
Se va completa cu apă în timp ce tocăniţa fierbe, astfel încât la final să nu fie prea scăzută.
Costuri/patru porţii
În funcţie de ingredientele alese şi de sezon, costurile pentru patru porţii ajung la 25-27 RON (preţuri 2013).
Mod de servire
Se poate servi simplă, cu mămăliguţă sau cu pâine integrală.
Persoanele care nu au probleme cu colesterolul pot adăuga şi un ou ochi peste. Trebuie să ţineţi cont ca numărul de calorii din tabel este valabil doar pentru tocăniţa (nu este inclusă şi garnitura).
*Dacă nu se foloseşte ulei se mai scad 2.5 grame grăsimi per porţie şi 23 kcal.
Dacă vă plac ciupercile mai puteți vedea și rețetele pentru tocăniță de pleurotus, tocăniță de ciuperci cu ardei și mămăligă și tocăniță de ciuperci cu sos alb.