Cum ciupercile sunt foarte sănătoase ne-am gandit sa mai gătim ceva cu aceste alimente minunate şi astfel am ajuns sa facem această mâncare foarte gustoasă şi plină de nutrienţi.

Chiar dacă este făcută din legume, tocăniţa de ciuperci cu ardei este o mâncare săţioasă (25 ml ulei de măsline / porţie).

Chiar dacă vi se pare mare cantitatea de ulei folosită, aceasta nu se simte în produsul final şi nici nu îl face să fie greu digerabil.

Timp de execuţie 70 – 80 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
338
Glucide
19 g
Proteine
  7 g
Lipide
26 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Datorită numărului mare de ingrediente, tocăniţa de ciuperci cu ardei este o mâncare complexă ce oferă o gamă largă de substanţe nutritive (grăsimi bune, glucide, vitamine, minerale şi antioxidanţi).

Ingrediente pentru patru porţii de tocăniţă de ciuperci cu ardei şi mămăligă:
– 500 grame ciuperci proaspete;
– 200 grame ardei gras (un ardei mediu);
– 200 grame ceapă (doua cepe medii);
– 200 grame roşii (doua roşii);
– 50 grame morcov ( un morcov mic);
– o jumătate legătură pătrunjel;
– 100 ml ulei de măsline;
– 100 ml lapte dulce;
– 20 grame faină integrală;
– condimente;
– sare.

Mod de preparare
Pentru a vă fi mai uşor pe parcursul realizării tocăniţei de ciuperci cu ardei vă recomand ca înainte să aprindeţi aragazul să aveţi totul pregătit.

În acest sens trebuie să faceţi urmatoarele:

– spălaţi şi tocaţi ciupercile (nu foarte mărunt – puteţi folosi şi picioruşele);

– tăiaţi ardeiul în fâşii subţiri;

– radeţi morcovul pe răzătoarea mare (îl puteţi pune în acelaşi vas cu ardeiul);

– tocaţi mărunt roşiile (trebuie cojite), ceapa şi pătrunjelul ;

– într-un bol puneţi 20 grame faină integrală, adaugaţi 100 ml lapte şi amestecaţi.

Acum puteţi începe.

Puneţi la încins uleiul şi căliţi ceapa pentru aproximativ cinci minute, dupa care adaugaţi ardeiul şi morcovul ras, lăsaţi alte cinci minute, adaugaţi ciupercile, lasaţi încă cinci minute, apoi adaugaţi roşiile şi lăsaţi la fiert pentru 10 minute, la foc mic.

După ce sau scurs cele 10 minute adaugaţi 200 ml apă şi pătrunjelul şi mai lăsaţi pe foc înca 15 minute.

Adăugaţi laptele cu faină integrală, o linguriţă de condimente şi sare şi lăsaţi să fiarbă maxim cinci minute (trebuie să amestecaţi pentru a nu se arde).

Caloriile prezente în tabelul de mai sus nu includ şi caloriile generate de mămăligă.

Pentru că realizarea tocanţei de ciuperci cu ardei durează 70 – 80 de minute, iar cantitatea rezultată este suficientă doar pentru patru porţii, vă recomand să dublaţi cantităţile de mai sus.

tocanita ciuperci cu ardeiCosturi pentru patru porţii
Costurile pentru patru porţii de tocăniţă de ciuperci cu ardei şi mămăligă sunt de aproximativ 14-18 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se serveşte caldă, cu mămăligă.

Dacă vă plac ciupercile mai puteți vedea și rețetele pentru tocăniță de pleurotustocăniță de ciuperci cu sos alb și tocăniță de ciuperci cu afumătură.

Print Friendly, PDF & Email