Vinete în sos
Deşi bucătăria noastră a fost profund influenţată de cea din Orientul apropiat, o legumă a fost cam vitregită de importanţa ei. Este vorba despre vinete. Hai, să recunoaştem! În afară de celebra salată de vinete coapte, câţi mai mâncăm şi alte preparate din această legumă.
Pe nedrept, aş spune, deoarece în Orient ea este la loc de cinste.
M-am tot scormonit în minte ce preparat ar fi mai uşor şi mai versatil pentru a vă schimba puţin părerea. Am găsit Vinetele în sos, o mâncărică ce poate fi folosită şi ca garnitură la o friptură de pui, dar şi ca preparat în sine.
Timp de execuţie 45 minute Complexitate medie
|
|
Valori nutritive/porție
|
|
Calorii
|
169
|
Glucide
|
16.6 g
|
Proteine
|
4.1 g
|
Lipide
|
9.6 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru cinci porții vinete în sos
– 3 vinete mai lunguieţe;
– o lingură de usturoi pisat;
– 200 grame smântână 12%;
– o cană de bulion de roşii;
– o lingură de cimbru;
– pătrunjel/mărar tocat;
– sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare vinete în sos
Spălăm vinetele, le ştergem şi le tăiem în felii rotunde pe care le prăjim în tigaie, în ulei încins. După ce s-au rumenit, se scot pe un prosop de bucătărie pentru a absorbi excesul de ulei şi se pun într-o tavă.
Separat, facem un sos din usturoi, smântâna, bulion, cimbru, sare şi piper. Acest sos se toarnă peste vinete şi se dă tava la cuptor cam 20 minute. Scoatem din cuptor şi adaugăm verdeaţa tocată.
Gata! Foarte, foarte simplu. Aşa cum am spus, pot fi garnitură sau fel în sine.
Costuri
Costurile pentru cinci porții de vinete în sos sunt de aproximativ 7-8 RON (prețuri 2018).
As zice ca, pentru un minus de grasime, putem frige vinetele pe grill cu putin ulei.