Tot frunzărind prin câteva fotografii destul de vechi, mi-am adus aminte de un preparat foarte gustos şi fără multe bătăi de cap. Tindem să ne concentrăm mai mult pe fripturi şi uităm că avem destule bunătăţi care pot fi făcute din carne tocată. Şi nu mă refer la chiftele.

cartof veselAş vrea însă să vă spun un mic secret legat de cartofi. Pe la noi prin magazine, în general, găsim două tipuri: albi sau roşii. Ei bine, aici vine partea interesantă. Cartofii albi, sunt foarte buni pentru piure. Pentru că la fierbere se fărâmiţează. În schimb cei roşii sunt perfecţi pentru prajit, musaca şi pentru alte preparate ce presupun ca ei să rămână întregi.

Cu alte cuvinte, cei roşii se păstrează întregi. Probabil că vi s-a întâmplat să faceţi friptură cu cartofi la cuptor şi să iasă pastă de cartofi. Asta pentru că aţi folosit albi. Deci, nu alegeţi la întâmplare!

Timp de execuţie 90 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porție
Calorii
 320*
Glucide
    22.6 g
Proteine
    25.1 g
Lipide
    14.3 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

*nu este inclusă smântâna

Ingrediente pentru șapte porții de cartofi umpluți cu legume și carne de vită
– 15 cartofi roşii nu foarte mari;
– 700 gr carne tocată de vită;
– doi morcovi;
– 3 cepe;
– 2 ouă;
– boia dulce;
– sare;
– piper;
– oregano.

Mod de preparare cartofi umpluți cu legume și carne de vită
Facem o compoziţie din carnea tocată, morcovii raşi, ceapa tocată mărunt, ouăle întregi, sare, piper, oregano şi boia, cam o lingură. Amestecăm bine şi foarte bine.

Incercați să nu cumpărați carnea direct tocată pentru că are multă grăsime și de obicei nu se toacă cea mai bună carne. Mai bine cumpărați carne și tocați în magazin sau acasă.

Cartofii se curăţă de coajă şi se spală. Îi scobim cu o linguriţă / cuțit, pornind din unul din capetele ascuţite. Punem pulpa scoasă deoparte.

Umplem găurile din cartofi cu compoziţia noastră şi îi aşezăm cu grijă în tava mai adâncă sau în cratiţă.

Deasupra punem pulpa scobită, sare, piper şi apă fiartă (fierbem în prealabil) aproape cât să acopere amestecul.

Se pune la cuptor, până când cartofii se inmoaie şi rămâne un sos mai grosuţ.

Se presară cu pătrunjel proaspăt şi se servesc cu multă smântână.

Costuri
Costurile pentru șapte porții de cartofi umpluți cu legume și carne de vită sunt de aproximativ 20-22 RON (prețuri 2018).

Print Friendly, PDF & Email