Pentru a vă putea explica ce sunt antioxidanții trebuie mai întâi să vă explic ce sunt radicalii liberi.

Din câte știm oxigenul este elementul ce nu poate lipsi din viața noastră, el fiind necesar pentru ca motabolismul nostru să funcționeze și să transforme nutrientii în energie, energie ce este folosită pentru tot ceea ce se întamplă în organismul nostru, pentru toate activitățile fizice și menținerea temperaturii corpului. Nu putem supraviețui fără oxigen și totuși oxigenul are și o parte mai puțin sănătoasă.

Atunci cand se produce energie rezultă ca produși secundari de reacție aceste molecule instabile numite radicali liberi. Aceste molecule distrug structurile celulare și în final produc numeroase maladii grave cum ar fi cancerul și bolile de inimă.

Se consideră că radicalii liberi produc sau agravează îmbătrânirea celulelor și deci îmbătrânirea organismului. Radicalii liberi sunt produși de organismul uman în cantități foarte mari tot timpul și noi trebuie să limitam cantitatea de radicali liberi din organism.Fructe si legume cu continut mare de antioxidantiAici intervin antioxidanții, substanțe ce au ca rol limitarea daunelor produse de către radicalii liberi și prevenirea acestora. Există câteva sute de antioxidanți naturali și câțiva produși de organism.

Pentru a înțelege mai ușor ce fac antioxidanții, tăiați un măr în două și peste prima jumătate puneți suc de lămâie și pe cealaltă nu și le lăsați așa pentru o oră. O să observați că jumătatea pe care ați pus suc de lamaie (bogat în vitamina C) arată foarte bine, iar cealaltă jumătate a căpătat o culoare maronie din cauza oxidării celulelor. Același lucru se întâmplă și în organismul uman.

Mecanismul prin care antioxidanții apără celulele de efectele radicalilor liberi este foarte simplu: antioxidanții donează un electron radicalilor liberi și astfel radicalii liberi sunt neutralizați și apoi eliminați, transformați etc.

Rețeaua de antioxidanți
Până de curând se credea ca antioxidanții actionează independent în combaterea radicalilor liberi, dar s-a descoperit că aceștia lucrează împreună pentru a elimina radicalii liberi.

Există cinci antioxidanți ce fac parte din această rețea: acidul lipoic, vitaminele C si E, glutationul și coenzima Q10.

Cand se combină, acești antioxidanți își măresc reciproc puterea de eliminare a radicalilor liberi. Cel mai interesant este faptul că acești antioxidanți se pot recicla reciproc, transformând un antioxidant inactivat într-un antioxidant funcțional.

Rolul principal al acestei rețele de antioxidanți este acela de a preveni consumarea antioxidanților din organism prin oxidare, deci ei sunt antioxidanți unul pentru celălalt.
Singurul antioxidant din această rețea ce poate regenera toți antioxidanții rețelei, inclusiv pe el, este acidul lipoic.

Fiecare antioxidant al rețelei este specializat pe o anumită nișă. De exemplu, vitamina A poate proteja foarte bine membrana celulară dar protejează foarte puțin interiorul celulei. Acest lucru este produs de faptul ca vitamina A este lipo-solubilă, iar interiorul celulei este în principal compus din apă. În interiorul celulei funcționeaza foarte bine vitamina C care este hidro-solubilă.

S-a descoperit că doar acidul lipoic poate acționa la fel de bine atât în interiorul celulei cât și în afara acesteia.

Lista antioxidanților
În tabelul de mai jos puteți vedea care sunt cei mai importanți antioxidanți descoperiți până în acest moment. Pentru a citi mai multe despre fiecare antioxidant folositi link-urile din tabel.

Cei mai importanti antioxidanti
Alfa caroten
Gliciteina
Proantocianide
Hesperidina
Genisteina
Daidzeina
Glutationul
Glutation peroxidaza
Catalaza
Superoxid-dismutaza
Melatonina
Acidul uric
Astaxantina  Quercetina

Antioxidanții și prevenirea bolilor
Vitamina E ne poate proteja de bolile cardiovasculare prin apărarea organismului de oxidarea colesterolului și de blocarea arterelor.
Multe studii au corelat aportul mare de vitamina C cu o rată scăzută a apariției cancerului, în special cancerul gurii, laringelui și esofagului.

Amestecul ideal de antioxidanți
Organismul are nevoie de un amestec de antioxidanți, vitamine și minerale pentru a lupta eficient contra radicalilor liberi. Nu ne putem baza doar pe cateva alimente foarte bogate în antioxidanți. De exemplu, nu puteți mânca numai brocoli (bogat în antioxidanți) și să vă așteptați la minuni.

Trebuie să mâncăm multe tipuri de alimente pentru ca organismul să poata avea acces la toate tipurile de antioxidanți. Acest lucru este foarte important pentru că anumiți antioxidanți elimină anumiți radicali liberi, alții alte tipuri, unii funcționează în anumite părți ale celulei pe când alții funcționează în alte parți etc.

Suplimentele ce conțin vitamine, minerale și antioxidanți vă pot ajuta să aveți o concentrație bună de antioxidanți în corp. Totuși, consumul mare de suplimente poate fi dăunator. Dacă aveți o alimentație variată nu ar trebui să existe probleme în aprovizionarea organismului dumneavoastră cu cantități importante de antioxidanți.

Atenție!! Anumiți antioxidanți nu se stochează în organism (vitamina C) și surplusul este eliminat prin urină, transpirație etc. Acești antioxidanți trebuie consumați zilnic pentru a avea o concentrație optimă în organism.

Cercetătorii au descoperit că procesarea alimentelor influențează cantitatea de antioxidanți prezentă în acestea. De exemplu, cartofii prăjiti au un conținut mult mai mic de antioxidanți față de cel găsit în cartofii cruzi, morcovii fierți pățesc același lucru, iar rosiile gătite au un conținut mai mare de antioxidanți decât cele proaspete.

Cercetările în acest domeniu sunt doar la început și sunt sigur ca vom avea parte de multe alte surprize, sper placute.

Pentru mai multe informații despre antioxidanți și efectele lor puteți citi și despre paradoxul antioxidanților.

Articole din aceasta serie:
Cele mai bune surse de antioxidanti

Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
www.webmd.com
www.rice.edu
www.health.harvard.edu
www.fda.gov

Print Friendly, PDF & Email