Antioxidanții și lupta lor împotriva radicalilor liberi

4

Pentru a vă putea explica ce sunt antioxidanții trebuie mai întâi să vă explic ce sunt radicalii liberi.

Din câte știm oxigenul este elementul ce nu poate lipsi din viața noastră, el fiind necesar pentru ca motabolismul nostru să funcționeze și să transforme nutrientii în energie, energie ce este folosită pentru tot ceea ce se întamplă în organismul nostru, pentru toate activitățile fizice și menținerea temperaturii corpului. Nu putem supraviețui fără oxigen și totuși oxigenul are și o parte mai puțin sănătoasă.

Atunci cand se produce energie rezultă ca produși secundari de reacție aceste molecule instabile numite radicali liberi. Aceste molecule distrug structurile celulare și în final produc numeroase maladii grave cum ar fi cancerul și bolile de inimă.

Se consideră că radicalii liberi produc sau agravează îmbătrânirea celulelor și deci îmbătrânirea organismului. Radicalii liberi sunt produși de organismul uman în cantități foarte mari tot timpul și noi trebuie să limitam cantitatea de radicali liberi din organism.Fructe si legume cu continut mare de antioxidantiAici intervin antioxidanții, substanțe ce au ca rol limitarea daunelor produse de către radicalii liberi și prevenirea acestora. Există câteva sute de antioxidanți naturali și câțiva produși de organism.

Pentru a înțelege mai ușor ce fac antioxidanții, tăiați un măr în două și peste prima jumătate puneți suc de lămâie și pe cealaltă nu și le lăsați așa pentru o oră. O să observați că jumătatea pe care ați pus suc de lamaie (bogat în vitamina C) arată foarte bine, iar cealaltă jumătate a căpătat o culoare maronie din cauza oxidării celulelor. Același lucru se întâmplă și în organismul uman.

Mecanismul prin care antioxidanții apără celulele de efectele radicalilor liberi este foarte simplu: antioxidanții donează un electron radicalilor liberi și astfel radicalii liberi sunt neutralizați și apoi eliminați, transformați etc.

Rețeaua de antioxidanți
Până de curând se credea ca antioxidanții actionează independent în combaterea radicalilor liberi, dar s-a descoperit că aceștia lucrează împreună pentru a elimina radicalii liberi.

Există cinci antioxidanți ce fac parte din această rețea: acidul lipoic, vitaminele C si E, glutationul și coenzima Q10.

Cand se combină, acești antioxidanți își măresc reciproc puterea de eliminare a radicalilor liberi. Cel mai interesant este faptul că acești antioxidanți se pot recicla reciproc, transformând un antioxidant inactivat într-un antioxidant funcțional.

Rolul principal al acestei rețele de antioxidanți este acela de a preveni consumarea antioxidanților din organism prin oxidare, deci ei sunt antioxidanți unul pentru celălalt.
Singurul antioxidant din această rețea ce poate regenera toți antioxidanții rețelei, inclusiv pe el, este acidul lipoic.

Fiecare antioxidant al rețelei este specializat pe o anumită nișă. De exemplu, vitamina A poate proteja foarte bine membrana celulară dar protejează foarte puțin interiorul celulei. Acest lucru este produs de faptul ca vitamina A este lipo-solubilă, iar interiorul celulei este în principal compus din apă. În interiorul celulei funcționeaza foarte bine vitamina C care este hidro-solubilă.

S-a descoperit că doar acidul lipoic poate acționa la fel de bine atât în interiorul celulei cât și în afara acesteia.

Lista antioxidanților
În tabelul de mai jos puteți vedea care sunt cei mai importanți antioxidanți descoperiți până în acest moment. Pentru a citi mai multe despre fiecare antioxidant folositi link-urile din tabel.

Cei mai importanti antioxidanti
Alfa caroten
Gliciteina
Proantocianide
Hesperidina
Genisteina
Daidzeina
Glutationul
Glutation peroxidaza
Catalaza
Superoxid-dismutaza
Melatonina
Acidul uric
Astaxantina Quercetina

Antioxidanții și prevenirea bolilor
Vitamina E ne poate proteja de bolile cardiovasculare prin apărarea organismului de oxidarea colesterolului și de blocarea arterelor.
Multe studii au corelat aportul mare de vitamina C cu o rată scăzută a apariției cancerului, în special cancerul gurii, laringelui și esofagului.

Amestecul ideal de antioxidanți
Organismul are nevoie de un amestec de antioxidanți, vitamine și minerale pentru a lupta eficient contra radicalilor liberi. Nu ne putem baza doar pe cateva alimente foarte bogate în antioxidanți. De exemplu, nu puteți mânca numai brocoli (bogat în antioxidanți) și să vă așteptați la minuni.

Trebuie să mâncăm multe tipuri de alimente pentru ca organismul să poata avea acces la toate tipurile de antioxidanți. Acest lucru este foarte important pentru că anumiți antioxidanți elimină anumiți radicali liberi, alții alte tipuri, unii funcționează în anumite părți ale celulei pe când alții funcționează în alte parți etc.

Suplimentele ce conțin vitamine, minerale și antioxidanți vă pot ajuta să aveți o concentrație bună de antioxidanți în corp. Totuși, consumul mare de suplimente poate fi dăunator. Dacă aveți o alimentație variată nu ar trebui să existe probleme în aprovizionarea organismului dumneavoastră cu cantități importante de antioxidanți.

Atenție!! Anumiți antioxidanți nu se stochează în organism (vitamina C) și surplusul este eliminat prin urină, transpirație etc. Acești antioxidanți trebuie consumați zilnic pentru a avea o concentrație optimă în organism.

Cercetătorii au descoperit că procesarea alimentelor influențează cantitatea de antioxidanți prezentă în acestea. De exemplu, cartofii prăjiti au un conținut mult mai mic de antioxidanți față de cel găsit în cartofii cruzi, morcovii fierți pățesc același lucru, iar rosiile gătite au un conținut mai mare de antioxidanți decât cele proaspete.

Cercetările în acest domeniu sunt doar la început și sunt sigur ca vom avea parte de multe alte surprize, sper placute.

Pentru mai multe informații despre antioxidanți și efectele lor puteți citi și despre paradoxul antioxidanților.

Articole din aceasta serie:
Cele mai bune surse de antioxidanti

Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
www.webmd.com
www.rice.edu
www.health.harvard.edu
www.fda.gov

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

4 Comentarii

 1. Raspunde Ieronim 12/12/2014

  Ar fi foarte folositor daca a-ti putea scrie un articol cu alimentele care contin antioxidanti in cantitati mari… 😀

  Va multumesc anticipat!

  • Raspunde cesamancam.ro 12/12/2014

   Cred ca ar fi mai util daca am completa acest articol cu alimentele bogate in antioxidanti. Un top este imposibil de realizat pentru ca fiecare aliment are cantitati si tipuri diferite de antioxidanti care sunt absorbiti diferit si actioneaza diferit. Totusi, din cele citite de mine, fructele de padure pot fi considerate alimentele cu cea mai mare cantitate de antioxidanti (puteti utiliza amestec de afine, catina etc.) daca luam in considerare si cantitatea ce poate fi consumata zilnic.

   Condimentele au un continut mult mai mare de antioxidanti decat fructele de padure raportat la 100 g, dar nu puteti consuma de exemplu 100 de grame de piper pe zi pe cand puteti consuma cu usurinta 2-3 sute de grame de fructe de padure. In consecinta aportul de antioxidanti este mai mare din fructele de padure decat din condimente.

   De asemenea, patrunjelul si mararul (verzi) au un continut foarte mare de antioxidanti per / 100 grame, si fata de piper, ardei iute, mustar etc. pot fi consumate si in cantitate mare. De exemplu salata de patrunjel, branza cu marar, mancare de marar etc. Totusi, noi va recomandam sa aveti o alimentatie diversificata pentru a beneficia de toate tipurile de nutrienti.

 2. Raspunde Ieronim 12/12/2014

  Facand totusi o paranteza as avea o intrebare despre citrice…Circula in popor o idee cum ca noi din zona temperata chiar daca mancam citrice organismul nostru nu poate “stoarce” substantele sanatoase din aceste fructe deoarece corpul nostru nu este obisnuit cu astfel de fructe,ci mai de graba cu plictisitoarele mere, pere,nuci samd….

  Eu sunt un mare fan al citricelor si as vrea sa imi confirmati sau infirmati aceasta teorie 😀

  • Raspunde cesamancam.ro 14/12/2014

   Citricele sunt crescute de mai multe secole in Europa, chiar si la cateva sute de kilometri de noi. Astfel nu cred ca nu le putem digera. In general, alimentele contin aceleasi substante nutritive, insa in proportii variabile si astfel organismul daca poate absorbi proteinele din carnea de porc poate face acest lucru si cu carnea de ren (chiar daca sunt foarte putini romani care au consumat) pentru ca sunt necesare aceleasi enzime. Pot exista si cateva mici exceptii, insa pentru un anumit nutrient si nu pentru tot alimentul respectiv. Exista si fructe care vin cu propriul echipament enzimatic, care ajuta la digerarea compusilor continuti de acestea. Posibil sa existe un micronutrient sau antioxidant in citrice care nu se absoarbe cum trebuie, insa nutrientii esentiali ar trebui sa se absoarba bine.

Spune-ți părerea

and last modified on April 5th, 2016 at 11:59,