vitamina E capsuleTermenul de vitamina E descrie un grup de opt antioxidanţi. Există patru tocoferoli (alfa, beta, gama şi delta) şi patru tocotrienoli (alfa, beta, gama şi delta). Cele opt forme de vitamina E au diferite nivele de activitate biologică.
Cea mai importantă formă de vitamina E este alfa tocoferolul, acesta fiind forma ce se găseşte în concentraţia cea mai mare în sânge şi ţesuturi şi de aceea va fi subiectul principal al acestui articol. Nivelul de vitamina E din sânge depinde de ficat.

Ficatul preia formele de vitamina E absorbite la nivelul intestinului subţire, apoi secretă preferenţial alfa tocoferol şi metabolizează şi elimină celelalte forme de vitamina E. Acesta este şi motivul pentru care alfa tocoferolul se găseşte în concentraţii mult mai mari decât celelalte forme.

Vitamina E este un antioxidant liposolubil ce protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi. Cercetătorii încearcă să stabilească dacă limitarea producerii de radicali liberi prin intermediul vitaminei E poate preveni diferitele afecţiuni cauzate de aceştia.

Vitamina E este foarte importantă şi pentru activitatea sistemului imunitar, exprimarea genelor şi dilatarea vaselor de sânge. Alfa tocoferolul împiedică oxidarea lipoproteinelor LDL şi formarea de compuşi ce pot produce diferite afecţiuni cardiovasculare.

În momentul în care o moleculă de vitamina E neutralizează un radical liber, aceasta se inactivează şi îşi pierde capacitatea antioxidantă. Datorită reţelei de antioxidanţi, vitamina E este regenerată prin acţiunea altor antioxidanţi ca vitamina C.

De asemenea, vitamina E face parte din sistemul defensiv al pielii împotriva radicalilor liberi, protejând pielea de efectele radiaţiilor UV.

O altă formă de vitamina E ce a captat atenţia cercetătorilor este gama tocoferolul (gama tocopherol), forma care deşi se găseşte în alimente în cantităţi mai mari decât celelalte forme, în sânge şi ţesuturi concentraţia este de până la 10 ori mai mică decât cea a alfa tocoferolului.

Câteva studii de mici dimensiuni au arătat că gama tocoferolul şi seleniul reduc riscul de cancer de prostată. Momentan se desfăşoară studii ce au ca scop determinarea importanţei gama tocoferolului.

Doza zilnică recomandată de vitamina E
Până în anul 2000, DZR de vitamina E a fost de 8 mg/zi la femei şi 10 mg/zi la bărbaţi. După anul 2000, aceasta a fost revizuită în funcţie de vârstă şi starea de sănătate. Chiar dacă a fost revizuită în creştere, mulţi oameni de ştiinţă susţin că aceasta este încă prea mică şi că este valabilă doar pentru prevenirea deficienţei de vitamina E şi nu şi pentru prevenirea afecţiunilor cronice şi îmbunătăţirea stării de sănătate.

Doza zilnică recomandată de  Alfa-Tocoferol
Vârstă
Bărbaţi mg/zi (UI/zi)
Femei mg/zi (UI/zi)
Sarcină mg/zi (UI/zi)
Alăptare mg/zi (UI/zi)
0-6 luni
4 mg (6 IU)
4 mg (6 IU)
7-12 luni
5 mg (7.5 IU)
5 mg (7.5 IU)
1-3 ani
       6 mg (9 IU)
6 mg (9 IU)
4-8 ani
7 mg (10.5 IU)
7 mg (10.5 IU)
9-13 ani
11 mg (16.5 IU)
11 mg (16.5 IU)
14-18 ani
15 mg (22.5 IU)
15 mg (22.5 IU)
15 mg (22.5 IU)
19 mg (28.5 IU)
19+ ani
15 mg (22.5 IU)
15 mg (22.5 IU)
15 mg (22.5 IU)
19 mg (28.5 IU)

Carenţa de vitamina E
Carenţa de vitamina E a fost observată în cazul persoanelor malnutrite, cu erori genetice ce afecteaza proteina responsabilă de reglarea concentraţiei de vitamina E din sânge şi în cazul persoanelor ce nu pot absorbi corespunzator lipidele.

Simptomele carenţei de vitamina E sunt în principal de natură neurologică şi includ lipsa echilibrului şi coordonarii (ataxie), leziuni ale nervilor, apatie, leziuni ale retinei.

Foarte vulnerabil este sistemul nervos al copiilor şi simptomele menţionate mai sus apar foarte rapid. În cazul adultilor care au probleme în absorbţia vitaminei E (dobândite ca adult), simptomele de mai sus pot să apară şi după 10-20 de ani.

Chiar dacă deficienţa gravă este foarte rară, peste 80-90% din populaţia planetei (varsta peste 2 ani) nu consumă cantitatea necesara de tocoferol.

Excesul de vitamina E
Studii recente au arătat că această vitamină (din suplimente) creşte riscul de apariţie a cancerului de prostată şi a afecţiunilor cardiace.

Au fost observate alte câteva efecte negative ale vitaminei E, dar doar în cazul folosirii suplimentelor alimentare. Cel mai important efect este împiedicarea coagulării sângelui şi pe baza acestuia a fost stabilită şi doza maximă admisă. Studiile efectuate până în prezent au fost de scurtă durată, iar efectele pe termen lung nu se cunosc. Exista doctori care pentru reducerea riscului de hemoragie recomandă o pauză de o lună înainte de intervenţii chirurgicale.

În cazul copiilor, suplimentele ce conţin vitamina E sunt foarte periculoase şi trebuie consumate doar sub supravegherea unui specialist.

Doza maximă admisă de alfa tocoferol pentru barbaţi şi femei
Vârstă
mg/zi (UI/zi d-alfa tocoferol)
0-12 luni
NA
1-3 ani
200 mg (300 UI)
4-8 ani
300 mg (450 UI)
9-13 ani
600 mg (900 UI)
14-18 ani
800 mg (1,200 UI)
19+ ani
1,000 mg (1,500 UI)

Surse de vitamina E
Principalele surse sunt uleiurile vegetale (măsline, floarea soarelui etc.), alunele, migdalele, cătina şi avocado. Pentru a vedea conţinutul de vitamina E al fructelor şi legumelor intraţi aici şi aici.

Suplimentele alimentare sunt o sursa importantă de vitamina E, dar nu trebuie folosite cele ce conţin cantităţi foarte mari pentru că pot avea efecte adverse. Trebuie folosite doar cele ce conţin maximum 30 UI/capsula.

Forma naturală de alfa tocoferol este d-alfa tocoferol iar forma sintetică este dl-alfa tocoferol. Forma sintetică are doar 50% din activitatea biologică a formei naturale. Suplimentele alimentare pot conţine ambele forme de tocoferol, dar sunt indicate suplimentele ce conţin doar forma naturală.

Sursa: nih.gov

Print Friendly, PDF & Email