Vitamina E (tocoferol) – rol, carenţă, exces

16

vitamina E capsuleTermenul de vitamina E descrie un grup de opt antioxidanţi. Există patru tocoferoli (alfa, beta, gama şi delta) şi patru tocotrienoli (alfa, beta, gama şi delta). Cele opt forme de vitamina E au diferite nivele de activitate biologică.
Cea mai importantă formă de vitamina E este alfa tocoferolul, acesta fiind forma ce se găseşte în concentraţia cea mai mare în sânge şi ţesuturi şi de aceea va fi subiectul principal al acestui articol. Nivelul de vitamina E din sânge depinde de ficat.

Ficatul preia formele de vitamina E absorbite la nivelul intestinului subţire, apoi secretă preferenţial alfa tocoferol şi metabolizează şi elimină celelalte forme de vitamina E. Acesta este şi motivul pentru care alfa tocoferolul se găseşte în concentraţii mult mai mari decât celelalte forme.

Vitamina E este un antioxidant liposolubil ce protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi. Cercetătorii încearcă să stabilească dacă limitarea producerii de radicali liberi prin intermediul vitaminei E poate preveni diferitele afecţiuni cauzate de aceştia.

Vitamina E este foarte importantă şi pentru activitatea sistemului imunitar, exprimarea genelor şi dilatarea vaselor de sânge. Alfa tocoferolul împiedică oxidarea lipoproteinelor LDL şi formarea de compuşi ce pot produce diferite afecţiuni cardiovasculare.

În momentul în care o moleculă de vitamina E neutralizează un radical liber, aceasta se inactivează şi îşi pierde capacitatea antioxidantă. Datorită reţelei de antioxidanţi, vitamina E este regenerată prin acţiunea altor antioxidanţi ca vitamina C.

De asemenea, vitamina E face parte din sistemul defensiv al pielii împotriva radicalilor liberi, protejând pielea de efectele radiaţiilor UV.

O altă formă de vitamina E ce a captat atenţia cercetătorilor este gama tocoferolul (gama tocopherol), forma care deşi se găseşte în alimente în cantităţi mai mari decât celelalte forme, în sânge şi ţesuturi concentraţia este de până la 10 ori mai mică decât cea a alfa tocoferolului.

Câteva studii de mici dimensiuni au arătat că gama tocoferolul şi seleniul reduc riscul de cancer de prostată. Momentan se desfăşoară studii ce au ca scop determinarea importanţei gama tocoferolului.

Doza zilnică recomandată de vitamina E
Până în anul 2000, DZR de vitamina E a fost de 8 mg/zi la femei şi 10 mg/zi la bărbaţi. După anul 2000, aceasta a fost revizuită în funcţie de vârstă şi starea de sănătate. Chiar dacă a fost revizuită în creştere, mulţi oameni de ştiinţă susţin că aceasta este încă prea mică şi că este valabilă doar pentru prevenirea deficienţei de vitamina E şi nu şi pentru prevenirea afecţiunilor cronice şi îmbunătăţirea stării de sănătate.

Doza zilnică recomandată de  Alfa-Tocoferol
Vârstă
Bărbaţi mg/zi (UI/zi)
Femei mg/zi (UI/zi)
Sarcină mg/zi (UI/zi)
Alăptare mg/zi (UI/zi)
0-6 luni
4 mg (6 IU)
4 mg (6 IU)
7-12 luni
5 mg (7.5 IU)
5 mg (7.5 IU)
1-3 ani
 6 mg (9 IU)
6 mg (9 IU)
4-8 ani
7 mg (10.5 IU)
7 mg (10.5 IU)
9-13 ani
11 mg (16.5 IU)
11 mg (16.5 IU)
14-18 ani
15 mg (22.5 IU)
15 mg (22.5 IU)
15 mg (22.5 IU)
19 mg (28.5 IU)
19+ ani
15 mg (22.5 IU)
15 mg (22.5 IU)
15 mg (22.5 IU)
19 mg (28.5 IU)

Carenţa de vitamina E
Carenţa de vitamina E a fost observată în cazul persoanelor malnutrite, cu erori genetice ce afecteaza proteina responsabilă de reglarea concentraţiei de vitamina E din sânge şi în cazul persoanelor ce nu pot absorbi corespunzator lipidele.

Simptomele carenţei de vitamina E sunt în principal de natură neurologică şi includ lipsa echilibrului şi coordonarii (ataxie), leziuni ale nervilor, apatie, leziuni ale retinei.

Foarte vulnerabil este sistemul nervos al copiilor şi simptomele menţionate mai sus apar foarte rapid. În cazul adultilor care au probleme în absorbţia vitaminei E (dobândite ca adult), simptomele de mai sus pot să apară şi după 10-20 de ani.

Chiar dacă deficienţa gravă este foarte rară, peste 80-90% din populaţia planetei (varsta peste 2 ani) nu consumă cantitatea necesara de tocoferol.

Excesul de vitamina E
Studii recente au arătat că această vitamină (din suplimente) creşte riscul de apariţie a cancerului de prostată şi a afecţiunilor cardiace.

Au fost observate alte câteva efecte negative ale vitaminei E, dar doar în cazul folosirii suplimentelor alimentare. Cel mai important efect este împiedicarea coagulării sângelui şi pe baza acestuia a fost stabilită şi doza maximă admisă. Studiile efectuate până în prezent au fost de scurtă durată, iar efectele pe termen lung nu se cunosc. Exista doctori care pentru reducerea riscului de hemoragie recomandă o pauză de o lună înainte de intervenţii chirurgicale.

În cazul copiilor, suplimentele ce conţin vitamina E sunt foarte periculoase şi trebuie consumate doar sub supravegherea unui specialist.

Doza maximă admisă de alfa tocoferol pentru barbaţi şi femei
Vârstă
mg/zi (UI/zi d-alfa tocoferol)
0-12 luni
NA
1-3 ani
200 mg (300 UI)
4-8 ani
300 mg (450 UI)
9-13 ani
600 mg (900 UI)
14-18 ani
800 mg (1,200 UI)
19+ ani
1,000 mg (1,500 UI)

Surse de vitamina E
Principalele surse sunt uleiurile vegetale (măsline, floarea soarelui etc.), alunele, migdalele, cătina şi avocado. Pentru a vedea conţinutul de vitamina E al fructelor şi legumelor intraţi aici şi aici.

Suplimentele alimentare sunt o sursa importantă de vitamina E, dar nu trebuie folosite cele ce conţin cantităţi foarte mari pentru că pot avea efecte adverse. Trebuie folosite doar cele ce conţin maximum 30 UI/capsula.

Forma naturală de alfa tocoferol este d-alfa tocoferol iar forma sintetică este dl-alfa tocoferol. Forma sintetică are doar 50% din activitatea biologică a formei naturale. Suplimentele alimentare pot conţine ambele forme de tocoferol, dar sunt indicate suplimentele ce conţin doar forma naturală.

Sursa: nih.gov

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

16 Comentarii

 1. Raspunde ana 16/12/2013

  Am auzit ca vitamina E este buna si pentru ciclu adica daca ti-a intarziat este bine sa iei este adevarat?

  • Raspunde cesamancam.ro 16/12/2013

   Imi pare rau, dar nu pot sa va dau un raspuns. Este posibil ca informatia sa fie eronata pentru ca nu am gasit nimic ce poate sugera ca vitamina E regleaza ciclul menstrual. Pentru asemenea informatii incercati va rog un medic specialist (acesta ar trebui sa fie in masura sa va spuna daca vitamina E ajuta sau nu si ce ati putea face pentru a obtine efectul dorit).

 2. Raspunde Mariana 28/12/2013

  Am 50 de ani, de aproximativ un an am inceput sa iau omega 3 si vitamina e 600 mg capsule. Eram epuizata fizic si psihic, ma simt perfect acum, din toate punctele de vedere. Am inceput sa iau pentru ca lucrez departe de casa, nu am posibilitatea unui regim alimentar corect. N-am facut analize si as vrea sa stiu daca pe termen lung e vreo problema daca continui. Va multumesc.

  • Raspunde cesamancam.ro 28/12/2013

   Cantitatea de vitamina E consumata zilnic de dumneavoastra este foarte mare. Poate ar trebui redusa la maxim 100-200 mg in cazul in care nu doriti sa urmati sfaturile de mai jos.

   Ar trebui sa cititi si acest articol http://cesamancam.ro/omega-3-surse.html unde veti vedea ca exista o legatura directa intre omega 3 si vitamina E (uleiul de peste produce carenta de vitamina E) si ce alte efecte secundare exista (in special metalele grele din uleiul de peste). In articolul citat mai sus, la final, gasiti si cateva sfaturi despre modul in care puteti alege suplimente bune ce contin omega 3.

   Spuneti ca aveti o alimentatie necorespunzatoare si de aceea ma gandesc ca poate ar fi mai bun un supliment alimentar complex (care sa contina minerale, vitamine etc.) si nu doar vitamina E si omega 3.

   Omega 3 cred ca poate fi obtinut foarte usor daca veti consuma peste de 2 ori pe saptamana, cateva nuci si cateva iaurturi cu seminte de in.

   In ceea ce priveste suplimentul multivitaminic puteti incerca sa luati o capsula la 2-3 zile si nu zilnic.

   Recomandarea finala este sa incercati sa eliminati treptat din alimentatie suplimentele si sa incepeti sa mancati sanatos. Dupa 60 de ani stiu ca este necesar, in cazul femeilor, consumul de suplimente alimentare, in special pentru prevenirea osteoporozei.

   Ar fi bine sa mergeti si la un medic specialist care sa va consulte si sa va recomande suplimentul ce vi se potriveste (daca este nevoie).

   Nu este foarte greu sa obtineti vitaminele si mineralele necesare din alimente: consumati peste de 2-3 ori pe saptamana, un pahar de iaurt pe zi, un pahar lapte dulce, migdale, nuci, fistic, seminte de dovleac si floarea soarelui (40-50 g/zi), 2-3 fructe si 2-3 legume, paine integrala cateva felii, carne slaba (pui, curcan) etc.

   Intrati si aici si vedeti care sunt cele mai bogate legume si fructe in vitamine si minerale. Puteti observa ca vitamina E se gaseste in cantitate mare in seminte de floarea soarelui, migdale,alune etc.

   Nu luati permanent suplimente, mai faceti si pauze (chiar daca mici) pentru ca puteti ajunge la hipervitaminoze.

   Sper sa va fie de folos informatiile de mai sus.

   Sanatate si sarbatori fericite!

 3. Raspunde Mariana 05/01/2014

  Va multumesc mult si un an nou fericit cu sanatate multa :).

 4. Raspunde elena 14/01/2014

  Imi puteti spune daca pentru urticarie colinergica este indicata vitamina A si / sau vitamina E?
  Va multumesc frumos.

  • Raspunde cesamancam.ro 14/01/2014

   Creme pe baza de vitamina E si zinc se pot folosi pentru a calma mancarimile (cu diverse rezultate), insa cele mai eficiente sunt medicamentele antihistaminice.
   Va recomandam sa mergeti sa consultati un alergolog si sa nu urmati un tratament “dupa ureche”.

   • elena 16/01/2014

    Va multumesc din suflet. Multa sanatate.

 5. Raspunde alina 29/01/2014

  Buna! vitamina E si vitamina A sunt bune ptr. chisturi?

  • Raspunde cesamancam.ro 29/01/2014

   In cazul unor probleme de acest gen va rog sa consultati un medic specialist care va poate oferi un raspuns personalizat.

 6. Raspunde bianca 25/02/2014

  Eu si sotul meu luam de 5 zile cate o capsula de vitamina e (400 mg). Cam cat timp ar trebui sa luam in asa fel inca sa nu ne dauneze?

  • Raspunde cesamancam.ro 25/02/2014

   Doza maxima de vitamina E variaza in functie de varsta – puteti gasi aceaste informatii in tabelul de mai sus – de ex. este 1,000 mg la persoane de peste 19 ani, insa doza recomandata este de 15 mg. Depinde si de ce afectiuni suferiti si pentru ce a fost prescrisa (dozele terapeutice sunt de obicei mai mari decat doza zilnica recomandata). In general suplimentele nutritive se iau pentru o perioada de 10-30 de zile cu o pauza similara. Totusi trebuie sa intrebati un specialist care va cunoaste situatia sau care o poate evalua.

 7. Raspunde bianca 25/02/2014

  Mi-a recomandat medicul ginecolog deoarece ne dorim un bebe, dar nu mi-a spus pentru cat timp sa luam de aceea am solicitat o parare. Multumesc de raspuns!

  • Raspunde cesamancam.ro 25/02/2014

   In acest caz 200-250 mg de vitamina E (aproximativ 400 UI) ar trebui sa fie suficiente. Mai cititi si acest articol, este destul de important. Probabil trebuie sa le luati pana se intampla ceva, facand mici pauze, dupa ce ramaneti insarcinata oricum trebuie sa treceti la vitamine prenatale si acelea contin si vitamina E.
   Atentie – nu luati si acid folic simplu si multivitamine – sunt suficiente multivitaminele daca au dozele mentionate in articolul recomandat mai sus.

 8. Raspunde Sandra 25/02/2017

  Buna seara, am luat cateva zile ,maxim 7? (Cam asa) Vitamina E capsule deoarece citisem undeva ca este un bun antioxidant, insa ma simteam foarte epuizată psihic si fizic, imi era mereu foame asa ca nu am mai luat deloc. În momentul de fata mi-a intarziat ciclul menstrual 10 zile (am facut doua teste de sarcina, au fost negative) in general am un ciclu foarte regulat la 28-29 de zile.
  Intrebarea mea este : exista posibilitatea sa imi intarzie ciclul din cauza vitaminei E?

Spune-ți părerea

and last modified on June 20th, 2017 at 11:03,