Radicalii liberi și efectele lor asupra organismului

2

radicali liberiToți trăim într-un mediu toxic. Nu contează unde trăim sau cât de atenți suntem, nu putem evita substanțele toxice din mediul înconjurător. Acestea sunt prezente în aerul pe care îl respirăm, în mâncare și apă și în celelalte lucruri ce ne înconjoară.

Factori de mediu cum ar fi poluarea, radiațiile, fumatul și pesticidele pot produce radicali liberi.

Radicalii liberi sunt produși atunci când organismul nostru produce energie și când suntem expuși anumitor substanțe poluante cum ar fi fumul de țigară, alcoolul sau pesticidele.

Dacă nu ar exista mecanisme de apărare împotriva acestor radicali liberi aceștia ar putea distruge foarte repede toate celulele organismului uman.

Radicalii liberi sunt răspunzatori de creșterea riscului de apariție a bolilor cum ar fi cancerul, cataractele și bolile cardiovasculare și de îmbătrânirea celulelor și deci de îmbătrânirea întregului organism.

Radicalii liberi sunt substanțe chimice instabile ce încearcă permanent să devină stabile. Ele pot deveni stabile atunci când ‘fură’ un electron de la o altă substanță din apropiere transformând substanța respectivă într-un radical liber și împiedicând funcționarea corespunzatoare a ei.

Radicalii liberi ne ajută să producem energie și să luptăm cu infecțiile, dar atunci când sunt în exces aceștia produc îmbătrânirea prematură a celulelor. Acțiunea ruginii asupra metalelor este similară cu efectul radicalilor în exces asupra noastră.

Efectele radicalilor liberi asupra organismului
Radicalii liberi alterează ADN-ul și ARN-ul din celule pin legarea la lanțurile de ADN și astfel viitoarele lanțuri de ADN vor conține mutații și astfel se vor multiplica celule nesănătoase.

În alte cazuri radicalii liberi pot modifica ADN-ul astfel încat celulele să se multiplice la nesfârșit și foarte rapid. Acest proces produce cancerul.

Câteva cercetări indică radicalii liberi ca fiind un factor important în evoluția Bolii Huntington – boală neurodegenerativă.

Stresul oxidativ
Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru între cantitatea de oxigen reactiv ce se produce în organism și capacitatea organismului de a elimina acești produși sau de a repara pagubele produse de ei.

Stresul oxidativ dă o culoare maronie bananelor în cateva zile și mărului în cateva minute. Același lucru se întamplă și în celulele noastre.

Nu putem scăpa de stresul oxidativ pentru că acesta este produs la fiecare gură de aer pe care o inspirăm.

Efectele oxigenului reactiv
Nu ar trebui să vă gândiți la radicalii de oxigen ca la ceva rau pentru că după cum am spus mai sus aceștia sunt produși în reacții ce ne mențin în viață, iar unele celule ale sistemului imunitar eliberează acești radicali pentru a lupta împotriva patogenilor. Există dovezi că acești radicali ajuta și la comunicarea intercelulară și intracelulară.

Chiar dacă au multe efecte benefice asupra organismului, dacă sunt prezenți în exces, au și efecte negative asupra lui.

Prin definiție radicalii sunt foarte reactivi și deci pot altera structura macromoleculelor ca proteinele, lipidele și acizii nucleici (ADN – ARN).

Cel mai cunoscut efect al radicalilor liberi este alterarea membranelor celulare printr-un proces numit peroxidarea lipidelor. Principala țintă a radicalilor sunt acizii grași nesaturați aflați la nivelul membranelor celulare.

Peroxidarea lipidelor din membrane poate avea multe efecte:
– creșterea rigidității membranelor;
– scăderea activității membranare;
– scăderea activității enzimelor membranare;
– alterarea permeabilității membranelor;
– alterarea activității receptorilor prezenți pe membrane.

Radicalii liberi pot ataca direct și proteinele membranare producând schimbări în structură și implicit în activitatea membranelor celulare.

Cum ne putem proteja de acțiunea radicalilor liberi?
Viața pe pământ a evoluat în prezența oxigenului și a altor surse de radicali liberi deci a trebuit să se adapteze și să facă față atacului permanent al radicalilor liberi. Antioxidanții sunt substanțele ce pot limita cantitatea de radicali liberi din organism și efectele acestora asupra lui.

Antioxidanții îi găsiți în toate legumele și fructele și în caz că nu mâncați legume și fructe sau nu vi le permiteți ar trebui să apelați la diferitele suplimente nutritive prezente în farmacii.

Consumați alimente bogate în minerale și vitamine.

Stresul mintal și emoțional poate spori stresul oxidativ, iar relaxarea îl poate reduce, deci nu vă mai stresați.

Surse folosite pentru realizarea acestui articol:
www.rice.edu
www.freeradical.org.au
www.stanford.edu

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

2 Comentarii

  1. Raspunde preda rodica 04/02/2014

    Buna ziua! In ziua de astazi suntem supusi unui stres continu si avem si o alimentatie sau alimente care nu mai au o valoare nutritiva buna ca pe vremuri. Eu incerc sa lupt cum pot pentru sanatatea mea facand o mare selectie a alimentelor ce le mananc si de curand am inceput la sfatul medicului sa ma indrept si catre suplimente naturale!

    Eu pentru a lupta contra radicalilor liberi de cateva luni de zile iau un produs de la Euro Form care e unic pe piata din cate am inteles prin compozitia sa. Are afine, rodii si pepene galben (surse bune de antioxidanti). O prietena care a luat de la ei si care a fost foarte multumita mi-a recomandat siteul si acolo l-am gasit. Vi-l recomand cu incredere – http://www.supliment.com.ro – sunt suplimente frantuzesti si putem spune ce vrem dar tot francezii si nemtii sunt cei mai tari la medicamente.

  2. Raspunde Gabriel Țifrea 05/04/2018

    Recomand cu drag cel puțin o ceapa roșie pe zi, consumată timp de 20-25 de zile, neprocesată termic.
    Dacă nu veți observa efectul după această perioadă, o veți face după scurt timp.

Spune-ți părerea

and last modified on July 7th, 2017 at 12:33,