Despre alergeni si alergii

0

Alergeni alimentariAcesta este primul articol din seria de articole ce va prezenta alergenii si alergiile. Aceasta serie cuprinde urmatoarele articole:
- Despre alergeni si alergii (acest articol)
- Tipuri de alergii si etapele manifestarii alergiilor
- Diagnosticarea alergiilor
- Prevenirea alergiilor alimentare
- Despre consumul de alune in timpul sarcinii
- Alergie sau intoleranta alimentara?
- Ce este anafilaxia?
Ce este o reactie alergica?
Oamenilor le place sa manance si nu putem sa traim fara mancare dar studii recente au aratat ca peste 5% din copii si peste 4% din adulti sunt alergici la cel putin un aliment. Alte studii arata ca alergiile produse de alune sunt intr-o continua crestere.

Alergia este o reactie anormala a organismului la o substanta dintr-un anumit aliment. Aceasta reactie este data de sistemul imunitar al organismului afectat.

Reactia alergica se manifesta atunci cand sistemul imunitar considera ca o substanta inofensiva dintr-un aliment este o amenintare pentru organism.

Primul contact cu alimentul la care sunteti alergic/a nu va declansa o reactie alergica, insa urmatoarele contacte cu alimentul respectiv vor declansa aceasta reactie.

Reactia alergica poate avea loc in cateva minute de la ingerarea alimentului pana la cateva ore in functie de timpul in care este digerat alimentul si de locul in care se afla celulele sistemului imunitar ce provoaca reactia alergica.

In general, alergiile alimentare apar in prima parte a vietii, dar pot aparea pe tot parcursul acesteia. De exemplu alergiile produse de lapte tind sa apara in prima parte a vietii pe cand cele produse de creveti tind sa apara mai tarziu.

In general, copiii pot scapa, pana la maturitate, de alergiile produse de lapte, oua si soia, dar persoanele ce au reactii alergice in partea a doua a vietii, merg de cele mai multe ori cu ele pana la final. De obicei, copiii nu pot sa scape de alergiile produse de alune.

Alimentele care sunt mancate foarte des cauzeaza cele mai multe alergii. De exemplu alergiile la orez sunt mai numeroase in Japonia decat in SUA iar cele la cod sunt mult mai numeroase in Peninsula Scandinava decat in SUA.

Care sunt cele mai alergene alimente
Desi sunt peste 160 de alimente ce produc reactii alergice s-au identificat 8 grupe de alimente care sunt responsabile pentru 90% din alergii.

Cele opt grupe de alimente sunt:
- produsele lactate;
- produsele ce contin oua;
- produse din peste;
- produse din crustacee;
- produse ce contin alune;
- produse din grau;
- produse ce contin soia.

Dupa cum am spus mai sus acestea sunt doar 8 categorii de produse ce produc alergii, din cele 160, deci puteti avea alergie la un aliment care nu este prezent in lista de mai sus.

Care sunt simptomele alergiilor
- urticarie;
- eruptii cutanate;
- furnicaturi sau senzatie de mâncarime în gura;
- umflarea fetei, limbii sau a buzelor;
- varsaturi si / sau diaree;
- crampe abdominale;
- tuse sau respiratie suieratoare;
- ameteli si / sau confuzie;
- umflarea gatului si a corzilor vocale;
- dificultati de respiratie;
- pierderea cunostintei.

Conform studiilor, persoanele care sufera de astm sau care a avut o reactie anafilactica pot avea o reactie alergica mult mai puternica decat celelalte persoane.

Nu puteti sti cat de severa va fi urmatoarea reactie alergica in baza reactiilor precedente. In cazul in care aveti o alergie este necesar sa va prezentati la un cabinet de specialitate pentru a face analizele necesare.

Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
www.nih.gov
www.fda.gov
www.food.gov.uk

 
Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea


unu + = 9

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on January 5th, 2014 at 04:40,