În 2009, cercetătorii și-au revizuit poziția în ceea ce privește consumul de alune americane (arahide) în timpul sarcinii, alăptării și copilăriei.

Până în 2009 femeile care erau însărcinate sau care alăptau erau sfătuite să evite consumul de alune americane sau de produse ce le conțineau.

alunele-si-alergiileAcelași sfat era valabil și pentru primii ani de viață ai copilului (până la trei ani). Cercetările efectuate au arătat că nu există nicio legatură între consumul în timpul sarcinii și alăptării de alune americane sau produse ce le conțin și alergiile dezvoltate de copii. Astfel, sfatul precedent nu mai are susținere științifică și nu mai trebuie urmat.

Noua poziție a cercetătorilor o veți găsi mai jos. Aceasta se referă strict la alunele americane (arahide) și nu și la alți alergeni (ouă, nuci, lapte, gluten, alune de pădure și migdale).

Cercetătorii spun urmatoarele:
Dacă doriți să consumați în timpul sarcinii alune sau produse ce le conțin (unt de arahide), puteți face acest lucru dacă nu sunteți alergică și dacă un medic specialist nu vă interzice. Același lucru este valabil și în cazul alaptarii.

În cazul în care începeți să vă hrăniți copilul cu alimente solide până să împlinească șase luni, nu este recomandat să începeți cu alune și produse din alune sau cu alte alimente alergene. Uneori, aceste alimente pot declanșa alergii. Puteți să le introduceti în alimentație după vârsta de șase luni.

Până la 5 ani nu este recomandat să hraniti copilul cu alune întregi pentru că se poate îneca.

Cand introduceți alimente noi în alimentația copilului este bine să le introduceți pe rând pentru a detecta mai ușor alimentele la care este alergic.

Când considerați că bebelușul are o reacție alergică trebuie să contactați de urgență un medic. Cele mai frecvente simptome sunt mâncărimile, diareea, iritații la nivelul pielii, vomă, respirația greoaie, buzele umflate etc.

Momentan se derulează mai multe studii prin care se încearcă să se stabilească mai bine legătura dintre alune și alergiile alimentare. Dacă apar noutăți le vom publica pe site-ul nostru.

Nu considerați informațiile prezente în acest articol ca fiind sfaturi medicale. Înainte să luați o decizie în ceea ce privește consumul de alune în situațiile prezentate mai sus vorbiți cu medicul dumneavoastră.

Print Friendly, PDF & Email