E 385 este un aditiv alimentar folosit ca antioxidant, conservant și ca fixator de culoare.

E 385 este sarea de calciu a EDTA. Acest aditiv este singurul derivat al EDTA ce poate fi folosit în alimentele comercializate în UE.
EDTA sau E 385Efectele consumului de alimente ce contin E 385
Acest aditiv este interzis în Australia și în alte câteva țări, iar doza maximă admisă în UE este 2.5 mg/kgc.

Consumul de alimente ce conțin EDTA este interzis copiilor sub 2 ani, iar în cazul adulților acesta poate produce tulburări gastrointestinale, crampe musculare, afecțiuni ale rinichilor și ale vezicii urinare, poate inhiba enzimele și îngreuna coagularea sângelui.

Consumul constant de alimente de conțin E385 poate duce la dezechilibre minerale majore, această substanță putând scoate din organism minerale precum fierul.

Datorită acestei proprietăți, sarea de  calciu a EDTA este folosită și în tratamentul intoxicării cu metale grele (plumb), fiind unul dintre puținii compuși eficienți.

Produse în care este prezent E 385
Sarea de calciu a EDTA (E385) poate fi găsită în: băuturi carbogazoase, maioneză, margarină, bere, cartofi albi la conservă/borcan, scoici, carne de crab, lapte condensat, compoturi, carne de pește etc.

Print Friendly, PDF & Email