enzimeEnzimele sunt substanțe complexe (molecule proteice) ce participă la foarte multe reacții ce au loc în organismul nostru.

Acestea sunt catalizatori specifici ce împreună cu coenzimele reglează procesele biochimice din organism.

Fară ele fructele nu s-ar coace, semințele nu ar germina, nu am putea gândi, nu am putea digera alimentele și absorbi substanțele nutritive prezente în acestea etc.

Enzimele sunt implicate în mii de procese biochimice ce se desfășoara în organismul nostru.

În corpul nostru se găsesc aproximativ 2700 enzime diferite care împreună cu coenzimele formează aproximativ 100000 de compuși ce ne ajută să vedem, să simțim, să auzim, să digeram hrana și să gândim.

Enzimele ajută în luptă împotriva îmbătrânirii, obezității, colesterolului, ajută sistemul imunitar, curață colonul, descompun grăsimile, cresc inteligența, detoxifiază organismul, elimină bioxidul de carbon din plămâni etc.

Enzimele nu pot distruge o celulă vie, dar pot descompune o celulă moartă. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că o enzimă nu poate traversa membrana celulara a unei celule vii, dar atunci când celula moare poate face acest lucru și astfel compușii prezenți în celula moartă pot fi reutilizați.

Deși enzimele se găsesc în cantități mici acestea sunt foarte puternice și 30 de grame de pepsina pură pot digera aproximativ două tone de albuș de ou.

Cum acționeaza enzimele
Când consumăm alimente, enzimele prezente în acestea sunt activate de caldură și umezeală din cavitatea bucală și împreună cu enzimele produse de organism digeră o parte din alimente înainte ca acestea să ajungă în stomac.

Alte enzime digeră hrana pe tot traseul ei pentru ca apoi enzimele metabolice să folosească nutrienții respectivi pentru a regenera țesuturile existente și pentru a produce țesuturi noi.

Fiecare celulă din organism depinde de un anumit grup de enzime. Fiecare enzimă are o anumită funcție. De exemplu o enzimă care digeră proteine nu digeră și grăsimi.

Enzimele sunt împărțite în două categorii:
Enzime digestive – digeră hrana
Enzime metabolice – reglează procesele metabolice interne

Enzimele digestive sunt împărțite în enzime digestive proprii (produse de organism) și enzime digestive preluate din alimente.

Inamicii enzimelor
Enzimele sunt sensibile la caldură și la pH și de aceea mâncarea gătită la temperaturi ridicate și procesarea industrială a alimentelor le distruge.

Atunci când gătim mâncarea la temperaturi ridicate denaturăm toate enzimele și astfel se ajunge la alimente nedigerate în intestine ce pot, sub influența bacteriilor, să intre în putrefacție și să producă toxine ce ajung apoi în sânge și organe. Acest fenomen se numește autointoxicare și este caracteristic persoanelor ce au probleme de digestie (în general persoanele ce suferă de constipație).

Atunci cand ingerăm enzime din alimente înseamnă ca organismul nostru trebuie sa depună un efort mai mic pentru a digera alimentele respective datorită scăderii producției interne de enzime.
Metalele grele, deshidratarea și razele ultraviolete le inactivează.

Vârsta este foarte importantă în producția de enzime. Cercetările arată că în cazul amilazelor persoanele cu varsta cuprinsa între 21-31 de ani au o cantitate de amilaze (in cavitatea bucală) de 30 de ori mai mare decât persoanele cu vârsta cuprinsă între 69-100 de ani.

Folosirea enzimelor în vindecarea bolilor
Multe persoane știu că enzimele sunt folosite doar în probleme legate de digestie, dar acestea pot fi folosite pentru a trata un numar foarte mare de boli.

Acestea pot fi folosite în tratarea îmbătrânirii premature, artritei, problemelor sistemului circulator, problemelor aparute în zona genitală (femei), herpesului, lupusului, bolilor autoimune, sclerozei multiple, infecțiilor și problemelor de greutate.

Suplimente cu enzime
Folosind aceste suplimente ajutăm organismul să digere hrana și reducem cantitatea de enzime digestive pe care trebuie să o producă și astfel acesta poate să se concentreze pe producerea de enzime metabolice.

Spre deosebire de marea parte a enzimelor preluate din alimente, cele conținute în aceste suplimente nu sunt distruse de acidul gastric. Când alegeți un supliment trebuie să vă asigurați că acesta conține proteaze, amilaze, lipaze și lactaze.

Suplimentele cu enzime sunt necesare în urmatoarele cazuri: încercați să vă reveniți după o boală, aveți glicemia scăzută, probleme ale glandelor endocrine, obezitate și stres și pot fi folosite și pentru tratarea bolilor menționate puțin mai sus.

Din acest articol enzimele par a fi substanțele minune ce vindecă toate bolile. Nu este cazul.
Ele au multe beneficii datorită faptului că sunt necesare în multe procese metabolice și de aceea un plus de enzime (până la nivelul optim) va avea, în aproape toate cazurile, efecte benefice.

Sfaturi pentru un aport ridicat de enzime
– deschideți capsulele și presărați conținutul peste alimente (nu prea calde) pentru că acestea să poată începe digerarea lor. Dacă sunt în capsule, durează până acestea se dizolva în interiorul stomacului;
– consumați apă pentru că enzimele se activează doar dacă apa este prezentă;
– în cazul celulazelor din alimente trebuie să mestecați bine mâncarea pentru că acestea sunt prezente la nivelul fibrelor și trebuie eliberate în timpul masticării;
– consumați multe fructe și legume proaspete;
– semințele crude, alunele crude și nucile crude conțin inhibitori enzimatici. Consumul de alimente ce conțin inhibitori enzimatici produce umflarea pancreasului. Cel mai mare conținut de inhibitori enzimatici îl au alunele crude și germenii de grâu.

Există patru metode prin care pot fi eliminați inhibitorii:
– prin ridicarea temperaturii alimentului respectiv (prin această metoda se distrug enzimele și se pierd și alți nutrienți cum ar fi vitaminele termosensibile).
– înmuierea, clătirea și încolțirea alimentelor respective. Această metodă distruge inhibitorii enzimatici și crește conținutul de enzime de 3-6 ori.
– a treia metoda constă într-un aport ridicat de enzime pentru a elimina inhibitorii enzimatici.
– fermentarea cerealelor și semințelor elimină inhibitorii enzimatici, aduce un plus de microorganisme benefice și elimină anumite substanțe toxice din cereale și semințe.

Cerealele și semințele conțin acid fitic ce blochează absorbtia calciului, fosforului, fierului si zincului și astfel o dietă bogată în cereale integrale nefermentate poate duce la o concentrație scazută a mineralelor respective în sânge. Acest acid este distrus prin fermentarea cerealelor și semintelor. Fermentarea distruge inhibitorii enzimatici și descompune glutenul, zaharurile și alte substanțe greu de digerat din cereale și seminte.

Pentru a obține cereale și semințe fermentate le puteți pune în zer, iaurt sau kefir și trebuie să le lăsați minim 7 ore (în cazul cerealelor) și minim 12 ore în cazul semințelor.

Nu uitați că alimentele menționate mai sus au un conținut ridicat de proteine, grasimi nesaturate și antioxidanți și nu trebuie eliminate din alimentația noastră.

– sarea este un inhibitor indirect al enzimelor așa că trebuie consumată în cantități mici.

Toxicitate și simptome ale consumului ridicat de enzime
Persoanele ce au consumat suplimente cu enzime au raportat, în câteva cazuri, balonare, gaze, acnee, mici dureri de cap. Aceste simptome sunt temporare și este modul în care organismul se repară. În timpul consumului de suplimente trebuie să consumați apă mai multă pentru a ajuta la purificarea organismului.
Cele mai bune rezultate sunt obținute după ce au fost consumate suplimente timp de 12 săptămâni.

Articole din aceasta serie:
Enzime digestive
Enzime metabolice
Coenzima Q10

Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
europa.eu
www.ift.org
www.elmhurst.edu
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.lbl.gov

Print Friendly, PDF & Email