Metalele grele și impactul lor asupra organismului
Creșterea necontrolată a populației a dus la apariția multor industrii ce trebuie să alimenteze nevoile crescânde ale oamenilor.
Din cauza lipsei de respect față de mediu și ignoranței am reușit să poluăm râurile, lacurile și oceanele cu substanțe ce produc boli grave sau duc chiar la deces.
Cea mai mare parte a acestei poluări a fost făcută din lipsa de cunostințe în ceea ce privește impactul poluanților respectivi asupra mediului înconjurător și asupra organismului uman.
S-a mers pe ideea ca Pământul este prea mare ca să fie poluat și că oricum poluanții vor fi transformati, absorbiți etc. și astfel impactul va fi limitat sau inexistent. Iată că s-au înșelat.
Pe masură ce oamenii de știință legau anumite boli necunoscute de metalele grele, oamenii au realizat că poluarea se întorcea împotriva lor prin intermediul metalelor grele prezente în alimente. Acestea se acumulează în organism și afectează organele vitale.
Prin definiție metalele grele sunt elemente chimice ce au greutatea specifică de cel puțin 5 ori mai mare ca cea a apei. Apa are greutatea specifică 1, arsenicul 5.7, cadmiul 8.6, fierul 7.9, plumbul 11.3 și mercurul 13.5.
Articole din această serie:
– Arsenicul;
– Aluminiul;
– Cadmiul;
– Fierul;
– Mercurul;
– Plumbul;
– Ce este decontaminarea gastrică;
– Terapia cu agenți chelatori.
Metale benefice / toxice
Există 35 de metale care sunt în atenția organizațiilor internaționale din cauza prezenței lor la locul de muncă sau în locuințe.
Din cele 35 de metale, 23 sunt metale grele: antimoniu, arsenic, bismut, cadmiu, ceriu, crom, cobalt, cupru, galiu, aur, fier, plumb, magneziu, mercur, nichel, platină, argint, teluriu, taliu, staniu, uraniu, vanadiu și zinc.
Nu toate metalele sunt sunt dăunatoare organismului uman. Anumite metale sunt esențiale în desfășurarea proceselor metabolice.
Metalele sunt diferite față de celelalte toxine din mediu prin faptul că organismul nu are capacitatea de a elimina metalele grele prin metodele uzuale.
Ele rămân în stare solida în organism și se acumulează în rinichi, ficat, oase, unghii, creier și păr și duc la diferite boli ale rinichilor, probleme de dezvoltare cum ar fi autismul, Parkinson, Alzheimer, cancer și în unele cazuri provoacă moartea organismului.
Metale grele benefice
În cantități mici anumite metale grele sunt esențiale în desfășurarea proceselor metabolice.
Aceste metale sunt: fierul, cuprul, magneziul și zincul. Aceste metale sau diferite forme ale lor se găsesc în mod natural în alimente, fructe și legume și în diferite suplimente nutritive.
Aceste elemente se găsesc și în produse industriale cum ar fi: baterii, aliaje, componente electronice, vopsea, oțel etc.
Metale grele toxice
După cum am menționat mai sus, multe metalele grele devin toxice atunci când organismul nu poate elimina surplusul.
Acestea pot intra în organism prin intermediul apei, aerului, prin contactul direct cu pielea sau prin intermediul alimentelor.
Cele mai toxice metale grele sunt: aluminiul, cadmiul, mercurul, plumbul și arsenicul.
Despre aceste metale si despre efectele lor asupra organismului puteti citi urmând linkurile de mai sus.
Cea mai comună cale de acces a metalelor grele în organism este ingerarea acestora.
Copii pot ajunge la un nivel mare de metale grele în organism doar din cauza introducerii degetelor în gură dupa ce s-au jucat într-un mediu poluat sau prin ingerarea unor materiale ce nu sunt alimente.
Plumbul mai este folosit și ca scut împotriva radiațiilor în timpul radiografiilor.
Simptome generale
Simptomele intoxicării cu un metal greu nu sunt greu de recunoscut din cauza faptului că acestea sunt, de obicei, severe, rapide și pot fi asociate cu un eveniment recent (expunere sau ingerare).
Simptomele sunt: crampe, greață și vărsături, durere, transpirație, dureri de cap, respirație greoaie, confuzie, dificultăți în ceea ce privește capacitatea de a gândi, a merge și a vorbi și convulsii.
Simptomele intoxicării cronice (se desfășoară pe perioade lungi) sunt la fel de ușor de recunoscut ca si celelate doar ca acestea seamană foarte mult cu simptome ale altor boli și uneori acestea pot să dispară și să apară și astfel se întârzie căutarea unui tratament, persoana în cauză crezând că simptomele au alte cauze.
Simptomele intoxicării cronice cu metale grele sunt: dificultăți în ceea ce privește capacitatea de a gândi, a merge și a vorbi, nervozitate și instabilitate emoțională, insomnie, greață și letargie.
Dacă prezentați aceste simptome sau orice altă stare anormală ar trebui să contactați medicul dumneavoastră.
Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
www.ec.europa.eu
www.fao.org
www.govtlab.gov.hk
www.efsa.europa.eu
Un articol excelent care m-a informat corect asupra metalelor. Am fost la toți doctorii unul am ceva, celălalt altceva și tot așa m-am îndopat de medicamente fara rezultat. Într-o zi la insistentele soțului am mers sa fac ședința de acupunctura la un Dr chinez și ce să vedeți mi-a spus că sunt plina de metale grele de unde am și căutat să mă informez și așa am dat de articolul dv.
VA MULTUMESC ……
Un articol excelent. Lucrez la FIN WATER-Craiova, domeniul de activitate filtrare, tratare, potabilizare apa. Avem filtre ce reduc metalele grele, prin urmare articolul dvs m-a ajutat sa le explic clientilor nostrii ce impact pot avea metalele grele asupra organismului uman. Suntem atat de preocupati de cum ne imbracam, pe unde calatorim..etc. si ignoram un lucru esential si..vital APA.
Va multumesc!
Cu deosebita consideratie,
MARIA IVAN