Metalele grele si impactul lor asupra organismului

1

Cresterea necontrolata a populatiei a dus la aparitia multor industrii ce trebuie sa alimenteze nevoile crescande ale oamenilor.

Datorita lipsei de respect fata de mediu si datorita ignorantei am reusit sa poluam raurile, lacurile si oceanele cu substante ce produc boli grave sau duc chiar la deces.

Cea mai mare parte a acestei poluari a fost facuta din lipsa de cunostinte in ceea ce priveste impactul poluantilor respectivi asupra mediului inconjurator si asupra organismului uman.

S-a mers pe ideea ca Pamantul este prea mare ca sa fie poluat si ca oricum poluantii vor fi transformati, absorbiti etc. si astfel impactul va fi limitat sau inexistent. Iata ca s-au inselat.

Pe masura ce oamenii de stiinta legau anumite boli necunoscute de metalele grele, oamenii au realizat ca poluarea se intorcea impotriva lor prin intermediul metalelor grele prezente in alimente. Acestea se acumuleaza in organism si afecteaza organele vitale ale oamenilor.

Prin definitie metalele grele sunt elemente chimice ce au greutatea specifica de cel putin 5 ori mai mare ca cea a apei. Apa are greutatea specifica 1, arsenicul 5.7, cadmiul 8.6, fierul 7.9, plumbul 11.3 si mercurul 13.5.

Surse ale contaminarii cu metale greleArticole din aceasta serie:
- Arsenicul
- Aluminiul
- Cadmiul
- Fierul
- Mercurul
- Plumbul
- Ce este decontaminarea gastrica
- Terapia cu agenti chelatori

Metale benefice/toxice
Exista 35 de metale care sunt in atentia organizatiilor internationale datorita prezentei lor la locul de munca sau in locuinte.

Din cele 35 de metale 23 sunt metale grele: antimoniu, arsenic, bismut, cadmiu, ceriu, crom, cobalt, cupru, galiu, aur, fier, plumb, magneziu, mercur, nichel, platina, argint, teluriu, taliu, staniu, uraniu, vanadiu si zinc.

Nu toate metalele sunt sunt daunatoare organismului uman. Anumite metale sunt esentiale in desfasurarea proceselor metabolice. Metalele sunt diferite fata de celelalte toxine din mediu prin faptul ca organismul nu are capacitatea de a elimina metalele grele prin metodele uzuale.

Ele raman in stare solida in organism si se acumuleaza in rinichi, ficat, oase, unghii, creier si par si duc la diferite boli ale rinichilor, probleme de dezvoltare cum ar fi autismul, Parkinson, Alzheimer, cancer si in unele cazuri provoaca moartea organismului.

Metale grele benefice
In cantitati mici, anumite metale grele sunt esentiale in desfasurarea proceselor metabolice.

Aceste metale sunt: fierul, cuprul, magneziul si zincul. Aceste metale sau diferite forme ale lor se gasesc in mod natural in alimente, fructe si legume si in diferite suplimente nutritive.

Aceste elemente se gasesc si in produse industriale cum ar fi: baterii, aliaje, componente electronice, vopsea, otel etc.

Metale grele toxice
Dupa cum am mentionat mai sus, multe metalele grele devin toxice atunci cand organismul nu poate elimina surplusul. Acestea pot intra in organism prin intermediul apei, aerului, prin contactul direct cu pielea sau prin intermediul alimentelor.

Cele mai toxice metale grele sunt: aluminiul, cadmiul, mercurul, plumbul si arsenicul.

Despre aceste metale si despre efectele lor asupra organismului puteti citi urmand linkurile de mai sus.

Cea mai comuna cale de acces a metalelor grele in organism este ingerarea acestora. Copii pot ajunge la un nivel mare de metale grele in organism doar datorita introducerii degetelor in gura dupa ce s-au jucat intr-un mediu poluat sau prin ingerarea unor materiale ce nu sunt alimente.

Plumbul mai este folosit si ca scut impotriva radiatiilor in timpul radiografiilor.

Simptome generale
Simptomele intoxicarii cu un metal greu nu sunt greu de recunoscut datorita faptului ca acestea sunt, de obicei, severe, rapide si pot fi asociate cu un eveniment recent (expunere sau ingerare).

Simptomele sunt: crampe, greata si vomat, durere, transpiratie, dureri de cap, respiratie greoaie, confuzie, dificultati in ceea ce priveste capacitatea de a gandi, a merge si a vorbi si convulsii.

Simptomele intoxicarii cronice (se desfasoara pe perioade lungi) sunt la fel de usor de recunoscut ca si celelate doar ca acestea seamana foarte mult cu simptome ale altor boli si uneori aceste pot sa dispara si sa apara si astfel se intarzie cautarea unui tratament, persoana in cauza crezand ca simptomele au alte cauze.

Simptomele intoxicarii cronice cu metale grele sunt: dificultati in ceea ce priveste capacitatea de a gandi, a merge si a vorbi, nervozitate si instabilitate emotionala, insomnie, greata si letargie.

Daca prezentati aceste simptome sau orice alta stare anormala ar trebui sa contactati medicul dumneavoastra.

Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
www.ec.europa.eu
www.fao.org
www.govtlab.gov.hk
www.efsa.europa.eu

Print Friendly
advert

1 Comentariu

  1. Raspunde Maria Ivan 13/07/2014

    Un articol excelent. Lucrez la FIN WATER-Craiova, domeniul de activitate filtrare, tratare, potabilizare apa. Avem filtre ce reduc metalele grele, prin urmare articolul dvs m-a ajutat sa le explic clientilor nostrii ce impact pot avea metalele grele asupra organismului uman. Suntem atat de preocupati de cum ne imbracam, pe unde calatorim..etc. si ignoram un lucru esential si..vital APA.
    Va multumesc!
    Cu deosebita consideratie,
    MARIA IVAN

Spune-ți părerea


× cinci = 35

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on May 4th, 2014 at 01:04,