Oligoelementele sunt minerale de care organismul are nevoie în cantităţi mici pentru a se dezvolta şi care se gasesc în diferite alimente de natură vegetală sau animală.

Rolurile nichelului în organism nu au fost pe deplin identificate, acesta fiind pentru animale ca şobolani şi găini un element esenţial, prevenind diferite afecţiuni ale ficatului.

Nu se cunoaşte dacă nichelul este esenţial şi pentru oameni, însă câteva cercetări au arătat că o cantitate mică de nichel în organism este asociată cu afecţiuni ale ficatului şi rinichilor. Nichelul este important pentru funcţionarea corectă a unor proteine specializate, numite enzime, pentru absorbţia fierului şi pentru prevenirea şi tratarea osteoporozei.
ciocolata sursa de nichelCarenţa de nichel
Carenţa de nichel nu a fost observată în cazul oamenilor, dar pentru că a fost detectată în cazul animalelor se presupune ca există şi în cazul oamenilor.

Excesul de nichel
Nichelul este sigur pentru majoritatea adulţilor, dacă se consumă o cantitate mai mică de 1 mg / zi. Cantităţi mai mari de 1 mg pot produce afecţiuni ale plămânilor, alergii, cancer şi pot agrava bolile de rinichi.

Ingerarea unei cantităţi mari de nichel sau de compuşi cu nichel produce greaţă, senzaţii de vomă, diaree, dureri de cap, tuse, respiraţie greoaie şi chiar deces.

Compuşii pe bază de nichel pot fi şi inhalaţi, aceştia producând rinită, sinuzită, perforarea septului nazal, pneumonie, iritarea tractului respirator, diferite efecte neurologice şi în cazuri severe deces. Aceşti compuşi sunt consideraţi foarte toxici şi cancerigeni şi trebuie evitaţi.

Doza maximă admisă de nichel mg/zi
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
1-3 ani
0.2
0.2
4-8 ani
0.3
0.3
9-13 ani
0.6
0.6
14+
1
1
1
1

Surse de nichel
Cele mai importante surse alimentare de nichel sunt: fasole, cacao, ciocolată, nuci, migdale, fistic, ciuperci, stridii.

Acidul oxalic din anumite alimente atacă oţelul inoxidabil şi eliberează nichel. Vasele produse din oţel inoxidabil de calitate pierd mult mai puţin nichel decât cele produse din oţel slab calitativ.

Persoanele ce suferă de afecţiuni ale rinichilor sau care au raportat iritaţii ale pielii după contactul cu monede, bijuterii şi alte obiecte din nichel sau oţel inoxidabil trebuie să evite suplimentele alimentare ce conţin acest mineral.

Print Friendly, PDF & Email