Aluminiul – efecte asupra sanatatii

0

Chiar daca aluminiul nu este un metal greu, acesta este un element ce se gaseste in mod natural in scoarta terestra in proportie de 8% si astfel este greu de evitat.

Este un material foarte des utilizat in industria alimentara si, in multe situatii, acesta ajunge in contact cu alimentele.

Cele mai importante surse de aluminiu sunt vasele si ustensilele folosite pentru gatit, apa poluata, medicamentele (antiacide), cosmeticele (antiperspirante), aditivii alimentari si aerul poluat din zonele industriale.

Dupa absorbtie, aluminiul este distribuit in aproape toate organele, iar acumularea are loc la nivelul sistemului osos. In cazul femeilor insarcinate, cantitati foarte mici de aluminiu pot trece in sange si astfel ajung si la nivelul fatului.

In industria alimentara, aluminiul se gaseste in aditivii alimentari, ambalaje si folie alimentara.
aluminiul si sanatateaEfectele aluminiului asupra organismului
Cantitatea de aluminiu din apa si alimente neprocesate nu este, in general, daunatoare dar se poate ajunge la un consum mare de aluminiu prin intermediul alimentelor procesate ce contin aditivi alimentari, prin gatirea alimentelor acide/alcaline in vase de aluminiu si prin folosirea medicamentelor ce contin acest element (antiacide, aspirina tamponata etc.).

Expunerea la doze mici de aluminiu nu este considerata daunatoare. Totusi, aluminiul nu este un element necesar organismului si o cantitate prea mare poate afecta functionarea acestuia. Inhalarea prafului ce contine aluminiu poate produce afectiuni respiratorii precum astmul.

Studii facute pe animale au aratat ca dozele mari de aluminiu afecteaza mai mult indivizii tineri, influentand dezvoltarea sistemului nervos si a scheletului.

Aluminiul a fost legat de Alzheimer si de dementa datorita faptului ca pacientii ce sufera de aceste afectiuni au concentratii mari la nivelul creierului. Nu se cunoaste cu siguranta daca aluminiul provoaca aceste afectiuni sau daca acesta se acumuleaza in creier din cauza acestora.

Persoanele ce au primit doze mari de aluminiu, ca tratament, au dezvoltat afectiuni ale sistemelor osos si nervos.

Persoanele sensibile pot dezvolta iritatii ale pielii in urma folosirii deodorantelor ce contin clorhidrat de aluminiu sau alti compusi ce contin acest metal. Nu exista dovezi ale influentei aluminiului asupra functiei de reproducere si nu este clasificat ca substanta cancerigena.

Aluminiul este foarte periculos atunci cand se gaseste sub forma de particule fine. Expunerea la aceasta forma de aluminiu poate produce fibroza (aluminoza pulmonara).

Principala cale de eliminare a aluminiului din organism este urina si astfel analiza urinei este si cea mai sigura metoda de detectare a aluminiului in exces.

Pentru ca acesta se elimina prin urina, persoanele care sufera de afectiuni ale rinichilor au probleme in eliminarea lui, fapt ce duce la afectiuni osoase sau afectiuni ale sistemului nervos.

Timpul biologic de injumatatire al aluminiului este cuprins, in functie de sursa contaminarii si de starea de sanatate, intre opt ore si 100 de zile.

Aluminiul, in cantitati mari, este un element periculos pentru sanatatea noastra si astfel trebuie evitate sursele principale (alimente procesate, vase si ustensile din aluminiu, ambalaje, folia alimentara, cosmeticele si medicamentele ce contin aluminiu). Am exclus apa poluata si aerul contaminat pentru ca nu este posibil, fara analize, sa detectam prezenta acestui element in cele doua medii.

Nu trebuie sa gatiti in vase de aluminiu alimente foarte acide sau alcaline pentru ca acestea erodeaza vasele respective.

Daca evitati sursele de mai sus, ar trebui ca organismul sa poata elimina acest metal fara sa fie afectat in mod semnificativ.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea


patru − = 2

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on November 20th, 2013 at 20:13,