pH-ul alimentelor

2

pH-ul măsoară aciditatea sau alcalinitatea substanţelor, în acest caz a alimentelor. Acesta se măsoară pe o scală de la 0 la 14, alimentele cu pH 7 sunt neutre, cele cu pH sub 7 sunt acide, iar cele cu pH peste 7 sunt alcaline.

Fiecare unitate este mai mare sau mai mică decât unitatea superioară sau inferioară de 10 ori (după caz). De exemplu, un aliment cu pH 4 este de 10 ori mai acid decât un aliment cu pH 5 şi de 100 de ori mai acid decât un aliment cu pH 6. În sens invers, un aliment cu pH 8 este de 10 ori mai alcalin decât un aliment cu pH 7.

pH-ul alimentelorAcest articol a fost realizat pentru persoanele care suferă de afecţiuni digestive, în scopul alegerii alimentelor potrivite. pH-ul alimentelor din tabelul de mai jos este pH-ul efectiv şi nu are legatură cu capacitatea unui aliment de a alcaliniza sau acidifia organismul. Influenţa alimentelor asupra pH-ului organismului este tratată în acest articol.

De exemplu, aproape toate legumele şi fructele sunt acide, însă după ce sunt metabolizate acestea au un efect alcalinizant asupra organismului.

AlimentpH aproximativ
Afine3.12 – 3.33
Afine îngheţate3.11 – 3.22
Agrişe2.80 – 3.10
Albuş de ou7.96
Ananas3.20 – 4.00
Ananas la conservă3.35 – 4.10
Anghinare5.60
Anşoa6.50
Ardei verzi5.20 – 5.93
Avocado6.27 – 6.58
Banane galbene5.00 – 5.29
Banane roşii4.58 – 4.75
Branză – Camembert7.44
Branză – Cheddar5.90
Branză – Parmezan5.20 – 5.30
Branză – Philadelphia4.10 – 4.79
Branză – Roquefort5.10 – 5.98
Branză de vaci4.75 – 5.02
Brocoli gătit6.30 – 6.52
Caise Uscate3.30 – 4.80
Capşuni3.00 – 3.90
Carne de porc5.60 – 6.20
Carne de vită5.40 – 6.50
Carne de pui5.91 – 6.36
Carne de oaie5.75 – 5.80
Carne de capră5.40 – 6.00
Cartofi5.40 – 5.90
Cartofi dulci5.30 – 5.60
Cartofi piure5.10
Castane6.20
Castraveţi5.12 – 5.78
Caviar5.70 – 6.00
Ceapă albă5.40 – 5.80
Ceapă murată3.70 – 4.60
Ceapă roşie5.30 – 5.80
Chives5.20 – 6.31
Cireşe3.80 – 3.83
Ciuperci6.00 – 6.70
Cod5.30 – 6.10
Conopidă5.60
Creveţi6.80 – 7.00
Creveţi fierţi7.19 – 7.79
Curmale4.14 – 4.88
Dovleac4.90 – 5.50
Dovlecei gătiţi5.69 – 6.10
Drojdie5.65
Fasole5.60 – 6.50
Fasole în sos tomat5.32
Fenicul5.48 – 5.88
Fidea5.80 – 6.50
Fulgi de ovăz6.20 – 6.60
Fulgi de porumb4.90 – 5.38
Galbenuş de ou6.10
Gem de capşuni3.00 – 3.40
Grapefruit3.00 – 3.75
Hering5.75 – 6.20
Hering marinat4.50 – 5.00
Homar7.10 – 7.43
Hrean5.35
Kale gătită6.36 – 6.80
Ketchup3.89 – 3.92
Lapte bătut4.41 – 4.83
Lapte condensat6.33
Lapte de capră6.48
Lapte de vacă6.40 – 6.80
Lime2.80
Linte gătită6.30 – 6.83
Macaroane5.10 – 6.41
Macriş5.88 – 6.18
Macrou fiert6.26 – 6.50
Mandarine3.32 – 4.48
Mango3.40 – 4.63
Măr copt cu zahăr3.20 – 3.55
Măsline coapte (gata de recoltat)6.00 – 7.30
Măsline verzi3.60 – 4.60
Mazăre gătită6.22 – 6.88
Melasă4.90 – 5.40
Mere Golden Delicious3.60
Mere Jonathan3.33
Miere3.70 – 4.20
Morcovi5.88 – 6.10
Mure3.85 – 4.50
Muştar3.55
Napi5.29 – 5.90
Nectar de caise3.78
Nectar de pere4.03
Nectar de prune3.45
Nectarine3.92 – 4.18
Nucă de cocos5.52 – 6.18
Nuci5.42
Orez  sălbatic gătit6.08 – 6.47
Orez alb gătit6.00 – 6.68
Orez brun gătit6.25 – 6.83
Orz gătit5.19 – 5.32
Oţet2.40 – 3.40
Ouă întregi6.58
Pâine albă5.00 – 6.20
Pâine din grâu integral5.47 – 5.85
Pâine integrală de secară5.40
Pâine neagră6.53
Papaya5.20 – 5.72
Pastă de tomate3.50 – 4.70
Păstârnac5.30 – 5.70
Păstrav6.20 – 6.33
Pătrunjel5.70 – 6.03
Pepene galben6.13 – 6.58
Pepene verde5.18 – 5.60
Pepeni (alte varietăţi)5.78 – 6.67
Pere3.50 – 4.60
Piersici3.30 – 4.05
Pimiento4.40 – 4.90
Portocale3.69 – 4.34
Porumb5.90 – 7.30
Porumb îngheţat7.33 – 7.68
Porumb la conservă5.90 – 6.50
Praz5.52 – 6.17
Prune2.80 – 4,45
Prune uscate3.63 – 3.92
Ridichi albe5.52 – 5.69
Ridichi roşii5.85 – 6.05
Rodie2.93 – 3.10
Roşii întregi4.30 – 4.90
Roşii la conservă3.50 – 4.70
Rubarbă3.10 – 3.40
Salată5.80 – 6.15
Salată Iceberg5.70 – 6.13
Somon fript5.36 – 6.40
Sardine5.70 – 6.60
Scoici6.00 – 7.10
Sfeclă5.30 – 6.60
Sirop de arţar5.15
Smântână 20%6.50 – 6.68
Smochine5.05 – 5.98
Soia6.00 – 6.60
Somon fiert5.85 – 6.50
Sos de soia4.40 – 5.40
Sos Worcestershire3.63 – 3.67
Spaghete5.97 – 6.40
Spanac congelat6.30 – 6.50
Spanac gătit6.60 – 7.18
Spanac proaspăt5.50 – 6.80
Sparanghel6.00 – 6.70
Stridii5.68 – 6.17
Struguri2.80 – 3.84
Suc de ananas3.30 – 3.60
Suc de lamâie2.00 – 2.60
Suc de lime2.00 – 2.35
Suc de mere3.40 – 4.00
Suc de mere la doză3.35 – 3.62
Suc de morcovi6.40
Suc de portocale3.30 – 4.19
Suc de roşii4.10 – 4.60
Tăieţei6.08 – 6.50
Ţelină5.70 – 6.00
Ton la conservă5.90 – 6.10
Unt de arahide6.28
Varză albă6.20
Varză de Bruxeles6.00 – 6.30
Varză roşie5.60 – 6.00
Varză verde5.50 – 6.75
Vinete4.75 – 5.50
Zmeură3.80 – 4.10

Unde nu este mentionată metoda de preparare este vorba de pH-ul alimentelor crude. Faţă de valorile din tabel, pH-ul alimentelor se poate modifica în funcţie de varietate, metoda de preparare sau în funcţie de perioada şi condiţiile de păstrare.

În cazul în care consideraţi că din lista de mai sus lipsesc anumite alimente şi pH-ul lor vă rugăm să ne comunicaţi prin intermediul formularului de mai jos şi vom încerca să obţinem valorile pH-ului pentru alimentele respective şi să le includem în tabel.

Surse:
epa.gov
omafra.gov
foodscience.edu

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

2 Comentarii

  1. Raspunde Jasmine 26/12/2016

    Fain articolul! Usturoiul cat are, va rog frumos?

    • Raspunde cesamancam.ro 27/12/2016

      Am găsit doar un singur articol ce susține că usturoiul are 5.8, însă nu știu dacă este o sursă de încredere.
      Ar fi trebuit să existe mai multe informații în articolele citate, însă văd că în cazul a două surse articolele au fost mutate.

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on June 14th, 2017 at 15:11,