Scorţişoara – beneficii şi efecte adverse

6

Scorţişoara este un condiment ce provine din scoarţa unor copaci din China, India şi Asia de sud-est.

Este folosită în alimentaţia oamenilor de foarte multe secole şi până de curând se cunoşteau doar efectele benefice ale acesteia asupra organismului şi nu şi cele negative.

tipuri de scortisoaraExistă mai multe tipuri de scorţişoară, însă doar două tipuri se comercializează în cantitate mare:
- Ceylon (scorţişoara adevărată);
- Cassia (scorţişoara chinezească, vietnameză, indoneziană).

Efecte benefice
Foarte multe informaţii ce fac referire la efectele benefice ale scorţişoarei nu se bazează pe date ştiinţifice ci doar pe presupuneri.

Există însă şi câteva informaţii verificate prin intermediul studiilor, acest articol fiind bazat pe acestea.

Cele mai noi studii arată că scorţişoara are caracter antioxidant şi că pe viitor poate fi încercată folosirea acesteia ca medicament pentru scaderea glicemiei, trigliceridelor şi colesterolului, în cazul persoanelor cu diabet de tip doi.

Într-un studiu efectuat în 2003 s-a descoperit că scorţişoara administrată pentru mai mult de 20 de zile, în doze zilnice de 1/3/6 grame scade cantitatea totală de colesterol cu 12 – 26%, colesterolul LDL cu 7 – 27%, glicemia cu 18 – 29% şi trigliceridele cu 23 – 30%.

Aceste rezultate sunt valabile doar pentru persoanele cu diabet de tip doi, iar înainte să urmaţi un tratament pe bază de scorţisoară trebuie să consultati un medic specialist şi să nu renunţaţi la tratamentul conventional.

Momentan nu există o recomandare din partea comunităţii medicale în ceea ce priveste folosirea scortisoarei în tratamentul diabetului de tip doi.

Date obţinute in vitro şi pe animalele de laborator au arătat că scorţişoara are caracter antiinflamator, antioxidant, antitumoral, stimulează sistemul imunitar şi are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

Efecte negative
Scorţişoara adevărată (Ceylon) nu are multe efecte negative asupra organismului, însă în anumite cazuri poate produce alergii şi iritarea mucoaselor. Este considerată sigură şi benefică organismului, însă nu trebuie consumată în cantităţi foarte mari pentru perioade îndelungate.

În ceea ce priveste scorţişoara Cassia (C. cassia, C. loureiroi, C. burmannii) lucrurile sunt diferite şi chiar dacă are aceleaşi efecte benefice ca scorţişoara adevărată, aceasta are efecte negative mult mai puternice, în special asupra persoanelor ce suferă de afecţiuni hepatice.

Toxicitatea scorţişoarei Cassia este dată de conţinutul ridicat de cumarină, substanţă hepatotoxică, cancerigenă, nefrotoxică şi anticoagulantă. Aceasta poate interacţiona cu medicamentele folosite pentru tratarea diabetului şi poate creşte riscul de leziuni hepatice atunci când este consumată împreună cu medicamente ce afectează ficatul (statine, antibiotice etc.).

Pentru că poate reduce nivelul de glucoză din sânge, glicemia trebuie monitorizată atent de persoanele cu diabet. Atenţie sporită este necesară atunci când se consumă scorţişoară Cassia împreună cu alte medicamente sau produse alimentare ce au acelaşi efect (ginseng, usturoi, gumă de guar, psyllium etc.).

Nu este recomandat consumul de scorţişoară Cassia în timpul sarcinii şi alăptării şi trebuie exclusă din alimentaţia copiilor.

Cumarina se mai găseste şi în anumite tipuri de vanilie sintetică.

Din tabelul de mai jos se pot observa diferenţele enorme, în ceea ce priveşte conţinutul de cumarină, dintre scorţişoara Ceylon şi Cassia.

Doza maximă admisă de cumarină a fost stabilită la 0.1 mg / kg corp pe zi, aceasta putand fi foarte uşor depaşită atunci când se consumă Cassia, în special de copii. De ex.: un adult cu o greutate de 60 de kilograme depăşeşte doza maximă admisă de cumarină după un consum de două grame de scorţişoară Cassia, iar un copil cu greutatea de 15 kg după doar 0.5 grame (dacă se calculează la o valoare medie de 3 grame cumarină per kilogram scorţişoară Cassia).

Conţinutul de cumarină din scorţişoară
Tipul de scorţişoară
Conţinut de cumarină / 1 kg scorţişoară
Ceylon
 0.005 – 0.09 g/kg
Cassia (diverse varietăţi)
0.085 – 9.3 g/kg

O sursă importantă de cumarină sunt şi suplimentele alimentare ce conţin scorţişoară Cassia. O capsulă poate conţine 2.5 – 3.9 mg cumarină.

Cum putem deosebi scorţişoara Cassia de Ceylon?
Din imaginea de mai jos se pot observa  diferenţele dintre cele doua tipuri de scorţişoară, acestea urmând să fie detaliate în tabel.

scortisoara În tabelul de mai jos găsiţi diferenţele dintre cele două tipuri de scorţişoară cu menţiunea că majoritatea sunt valabile pentru scorţişoara nemăcinată. Varianta măcinată nu poate fi identificată decat dacă pe ambalaj este menţionată ţara de origine sau daca producatorul specifică varietatea folosită.

Diferenţele dintre scorţişoara Ceylon şi Cassia
Criteriu
Scorţişoară adevărată (Ceylon)
Scorţişoară Cassia
Gust
Dulce şi delicat
Puternic
Culoare
Maro deschis
Maro închis
Aspect

Aspect de ţigară din foi având mai multe straturi subţiri.

Un sigur strat gros ce se curbeaza în ambele direcţii. Aspect de tub gol.

Textură
Catifelată
Aspră, rugoasă
Ţara de origine
India, Sri Lanka
China, Vietnam*, Indonezia*.
Conţinut de cumarină
Scăzut
Ridicat
Preţ
55-65 USD / kg
20-25 USD / kg

*ţările care produc scorţişoară cu cel mai mare conţinut de cumarină.

Dacă folosiţi foarte rar scorţişoară nu este cazul să alegeţi între cele doua variante, însă iubitorii acestei arome trebuie să înlocuiască scorţişoara Cassia cu varianta mai sănătoasă Ceylon.

Surse:
fssai.gov
nih.gov
diabetesjournals.org
sciencedirect.com
cinnamonvogue.com

Print Friendly
advert

6 Comentarii

  1. Raspunde andreea 11/01/2017

    FOARTE INTERESANT! multumim

  2. Raspunde eu 22/12/2016

    Multumim mult. Am verificat cele “doua scortisoare”; difera total;
    Pretul este de vreo x ori mai mare; am cumparat din Germania; 40gr macinata 9 lei; dar nemacinata 18 gr 10lei;
    cea din comert este foarte ietfina.

  3. Raspunde Catalin 14/10/2015

    Bun articol, felicitări!

  4. Raspunde k 14/06/2014

    Datele prezentate sunt foarte gresite…..nu e nici pe departe adevarat….cantitatile sunt cu totul altele…..consumul de cassia este total inofensiv……nu mai speriati lumea aiurea doar pentru ca voi nu sunteti in stare sa traduceti de pe alte siteuri sau sa calculati corect.

    • Raspunde cesamancam.ro 15/06/2014

      Ar fi fost normal sa aduceti si argumente (articole publicate pe site-uri credibile de profil) nu doar afirmatii ce nu sunt sprijinite de nimic. Ati verificat – citit sursele articolului? Ati verificat ceva in acest sens sau este doar opinia dumneavoastra?

      Am mai adaugat inca o sursa ce a fost omisa initial aici pentru a sprijini afirmatiile din acest articol. Ce doresc sa mentionez este ca in acest articol scortisoara Cassia include si C. loureiroi (Saigon cassia) si C. burmannii (Indonesian cassia). Am modificat si articolul in acest sens pentru a fi mai clar.

      Cantitatea de cumarina din diverse studii variaza destul de mult pentru ca sunt multi factori care o influenteaza, insa concluzia generala a studiilor este ca scortisoara Ceylon contine o cantitate infima de cumarina, iar scortisoara Cassia (cu celelalte varietati) contine o cantitate foarte mare.

    • Raspunde eu 22/12/2016

      Ati citit, sau numai asa, in diagonala; ce este de speriat nu suportam. :( nu e mai bine sa va lase omul sa va otraviti? De ce e o diferenta de x ori mai mica de pret la Cassia? Nu va intrebati? In loc sa multumiti, afirmati lucruri aiurea. Se vede ca putin va pasa sa tineti cont de informatii sanatoase.:(

Spune-ți părerea


× 1 = patru

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on June 15th, 2014 at 02:26,