Guma de guar este un aditiv foarte des folosit în produsele alimentare din România. E412 este o polizaharidă folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator și agent de îngroșare.

Guma de guar este produsă din semințele plantei Cyamopsis tetragonolobus prin metode mecanice sau chimice.

guma-de-guarEfectele consumului de alimente ce conțin gumă de guar
Guma de guar este aprobată pentru folosirea ca aditiv alimentar în UE și nu are doză maximă admisă per kilogram aliment.

E412 este considerat un aditiv alimentar sigur, chiar și la doze ridicate.

Cele mai frecvente efecte adverse ale consumului de gumă de guar sunt: flatulența, disconfort gastrointestinal, crampe abdominale, greață și diaree.

Toate testele de laborator efectuate pe animale au concluzionat că guma de guar nu este un aditiv alimentar cancerigen.

E412 este folosit și în produse pentru slabit, însă din analiza rezultatelor studiilor disponibile nu rezultă că acesta ajută persoanele ce doresc să mai scape de câteva kilograme.

Folosirea gumei de guar în produsele pentru slăbit a fost interzisă în SUA din cauza problemelor apărute. Acestea s-au datorat consumului de produse pentru slăbit ce conțineau E412, concomitent cu un consum inadecvat de lichide (prea puține lichide).

Pentru că îngreunează absorbția nutrienților la nivelul intestinelor E412 este folosit și pentru controlul glicemiei.

Câteva studii au arătat ca guma de guar poate diminua nivelul de colesterol din sânge prin limitarea absorbției acestuia la nivelul intestinelor.

Aceste efecte pot fi benefice pentru persoanele ce suferă de diabet și colesterol crescut, însă nu și pentru persoanele sănătoase.

Guma de guar conține peste 80% fibre și de aceea trebuie consumată împreună cu cantități mari de apă pentru a evita blocaje la nivelul esofagului și intestinelor.

Înainte să consumați produse ce conțin acest compus consultați un medic specialist.

Chiar daca guma de guar este considerată sigură, cantitatea folosită în alimente este destul de mare și numărul de produse în care este folosită crește.

O altă problemă generală a aditivilor alimentari este existența contaminanților (substanțele chimice folosite în procesul de obținere, micotoxine, metale grele etc.).

De ex.: în 2007, guma de guar importată din India a fost contaminată cu dioxine, substanțe foarte toxice pentru om. India produce 80% din producția mondială de E412.

Surse de gumă de guar
E412 este cel mai des întâlnit în sosuri, maioneză, supe și paste instant, mezeluri, produse lactate (lapte, iaurt, kefir), băuturi, înghețată, șerbet, conserve de pește, pâine și produse de patiserie.

Guma de guar este folosită și în cosmetice și medicamente, în special în pasta de dinți și șampon.

Surse:
gov.uk
efsa.europa.eu

Print Friendly, PDF & Email