Multe persoane nu consideră ca maioneza este o mâncare sănătoasă, însă suntem convinşi că o consideră gustoasă şi uneori chiar esenţială.

Nici noi nu putem spune că maioneza este sanatoasă, însă, consumată cu moderaţie, considerăm ca nici rău nu face. În plus, aceasta este făcută în casă şi este lipsită de aditivii alimentari prezenţi din plin în maioneza produsă industrial, în special în cea “light”.

Timp de execuţie 15 – 20 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
228
Glucide
  0.2 g
Proteine
  0.5 g
Lipide
 25 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

După cum observaţi în tabelul de mai sus, o porţie de maioneză (30 grame) conţine o cantitate considerabilă de calorii. Este recomandat să nu consumaţi mai mult de o porţie pe zi. Cantitatea de colesterol dintr-o porţie este destul de mică (4-5% din necesarul zilnic) ceea ce face ca maioneza să nu fie o sursă importantă de colesterol.

Ingrediente pentru zece porţii
– 250 ml ulei de floarea soarelui;
– două ouă de găină;
– o linguriţă de muştar;
– o lămâie;
– sare.

Mod de preparare
Într-un vas mai adânc se pune un galbenuş provenit de la un ou fiert şi unul de la un ou crud. Peste ele se adaugă puţină sare şi o linguriţă rasă de muştar. Se omogenizează manual sau cu mixerul şi apoi se toarnă treptat uleiul de floarea soarelui, amestecând continuu.

După ce maioneza a devenit cremoasă puteţi pune şi cateva linguri de zeamă de lămâie.

Continuaţi să adăugaţi ulei până se termină, dregeţi de sare şi utilizaţi în bucatarie sau introduceţi la frigider.

Dacă doriţi să faceţi maioneză cu usturoi, după ce este gata puteţi adăuga şi câţiva căţei de usturoi.

Cantitatea de maioneză rezultată este de aproximativ 300 de grame.

maioneza facuta in casaCosturi
Costurile pentru zece porţii de maioneză făcută în casă sunt de aproximativ 4-5 RON (preţuri 2014).

Print Friendly, PDF & Email