Ştiu ca nu acesta este sezonul în care se face conopida murată, însă aveam poftă şi m-am gândit să încerc să o fac în casă. Rezultatul a fost mai mult decât satisfăcător. Încercaţi aceasta reţetă şi nu veţi regreta.

V-am obişnuit cu valorile nutritive per porţie, însă în acest caz nu vă pot furniza decât o aproximare pentru un borcan, porţiile depinzând foarte mult de consumator.

Timp de execuţie 85-90 minute Complexitate medie
Valori nutritive/borcan
Calorii
129
Glucide
  25.5 g
Proteine
  5 g
Lipide
  0.7 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru trei borcane de conopidă murată
– 350-400 grame conopidă (doar inflorescenţele);
– 150 grame ardei (gogoşar);
– un morcov mic;
– o ceapă medie;
– 4-5 caţei de usturoi;
– o legătură de mărar (se folosesc  doar cozile).

Pentru lichid
– 500 ml oţet de mere 50/1000;
– 75 grame zahăr brun;
– 600 ml apă;
– trei – patru linguri de boabe de muştar;
– o linguriţă boabe de piper;
– o lămâie mică;
– 5-6 cuişoare;
– o foaie de dafin;
– câte o linguriţă rasă de oregano, chimen, cimbru, rozmarin;
– o linguriţă de sare;

Mod de preparare conopidă murată
Se sterilizează trei borcane mari (650-800 ml) împreună cu capacele (borcanele nu trebuie să fie acoperite cu capace ci doar în acelaşi vas). Sterilizarea se face prin fierbere 15-20 de minute (trebuie să fie acoperite de apă). NU folosiţi borcane fisurate, ciobite etc.

Conopida se curăţă, se rupe în bucheţele mai mici şi se spală.

Spălaţi şi tăiaţi ardeiul în fâşii mai late.

Morcovul se curăţă, spală şi taie rondele. La fel şi ceapa şi usturoiul.

Tocaţi mărunt cozile de mărar.

Într-un vas de 1.5-2 litri puneţi boabele de muştar, piperul, oregano, chimenul, cimbrul, rozmarinul, cuişoarele şi frunza de dafin ruptă în mai multe bucăţi.

Lăsaţi la foc mediu 1-2 minute (puteţi amesteca uşor) dupa care puteţi adauga apa, oţetul, zahărul brun, zeama de la o lămâie mică şi sarea. Acoperiţi vasul şi lăsaţi pe foc până începe să fiarbă.

Se adaugă legumele în borcane, repartizate uniform. Presaţi legumele pentru a obţine mai mult spaţiu.

Nu umpleţi complet borcanele cu legume! De la legume până la gura borcanului trebuie să mai rămână 3-4 centimetri pentru ca lichidul care le va acoperi sa fie la 1-1.5 centimetri de capac.

Adaugaţi amestecul lichid din celalalt vas şi la final împărţiţi în mod egal condimentele de pe fundul acestuia între cele trei borcane.

Puneţi capacele, strângeţi astfel încât să nu curgă atunci cand întoarceţi borcanul (nu foarte strans) şi puneţi la fiert într-o oală cu apă deja încalzită, pentru 10 minute (trebuie să fie acoperite de apă). Pe fundul vasului trebuie să existe un grătar sau un prosop de bucatarie pentru ca borcanele să nu fie în contact direct cu acesta, la fel şi în cazul sterilizării.

Scoateţi din oala şi lăsaţi la răcit pentru 24 de ore. Dacă s-au sigilat bine, capacele trebuie sa fie concave. Dacă se aude ca şi cum ar răsufla – strângeţi mai bine borcanele şi veţi obţine forma concavă a capacelor.

Pentru a nu vă arde este cel mai bine să folosiţi un cleşte pentru borcane atât în cazul sterilizării borcanelor cât şi în faza finală.

Pentru a fi siguri ca nu se strică le puteţi păstra în frigider (după ce s-au răcit).

La câteva zile mai puteţi agita puţin borcanele pentru a favoriza distribuirea uniformă a condimentelor.

Conopida murată poate fi consumată la aproximativ două-trei săptămâni după ce a fost preparată.

Dacă doriţi să faceţi o cantitate mai mare de conopidă murată trebuie să ţineti cont că în general lichidul reprezintă jumătate din capacitatea recipientelor şi că oţetul şi apa sunt în cantitaţi aproximativ egale  (oţet de 5 grade).

conopida murataCosturi
Costurile pentru pentru trei borcane de conopidă murată sunt de aproximativ 9-11 RON (preţuri 2014).

Print Friendly, PDF & Email