Rozmarinul – utilizări, efecte și administrare
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un arbust cu frunze totdeauna verzi, originar din regiunile mediteraneene. În prezent este cultivat în multe zone ale globului.
Cea mai cunoscută utilizare a rozmarinului este de condiment în diferite preparate culinare, în special în cele mediteraneene. Mai este utilizat și ca aromă în săpunuri și produse cosmetice.
În scop medicinal este utilizat pentru îmbunătățirea memoriei, reducerea durerilor musculare, stimularea creșterii părului, pentru sănătatea sistemelor circulator și nervos, provocarea avortului, diuretic și pentru tratarea indigestiei.
Efecte benefice
Aproape toate efectele menționate mai sus nu au fost studiate în cazul oamenilor. Totuși, există câteva dovezi care arată că acesta ar putea preveni tomboza și că poate avea efecte benefice în cazul altor afecțiuni (prezentate mai jos).
În cadrul studiilor efectuate în laborator s-a observat că uleiul de rozmarin are proprietăți antibacteriene și antifungice distrugand microorganisme precum Listeria monocytogenes, B. cereus, and S. aureus.
Un studiu efectuat pe 84 de persoane ce sufereau de alopecia areata a arătat că un amestec de uleiuri esențiale (rozmarin, lavandă, cimbru, jojoba, semințe de struguri și cedru), utilizat pentru masarea scalpului, crește semnificativ rata de apariție a firelor noi de păr comparativ cu cei care și-au masat scalpul fără acesta. Totuși, este destul de greu să determinăm dacă uleiul de rozmarin are același efect și atunci când este aplicat singur.
Atunci când este utilizat singur sau în combinație cu alte uleiuri aromatice în cadrul aromaterapiei reduce anxietatea, stresul și îmbunătățește starea de spirit.
Câteva studii au arătat că extractul de rozmarin poate inhiba creșterea tumorilor prin împiedicarea replicării celulelor canceroase și că are efect antiinflamator.
Un alt studiu a arătat că acest extract, singur sau în combinație cu cu curcumina, previne cancerul de sân. Un al doilea studiu a găsit efect similare și în cazul cancerului de colon.
Este posibil ca extractul de rozmarin să îmbunătățească memoria (la doze mai mari de 750 mg frunze pudră are efect invers), să prevină îmbătrânirea creierului și să protejeze retina de daunele produse de expunerea la lumină (rezultate preliminarii din studii efectuate pe culturi celulare și animale).
Este de menționat faptul că efectele benefice de mai sus au fost observate în cadrul studiilor pe animale, culturi celulare, iar cele efectuate pe oameni au fost elaborate greșit, efectele au fost observate în urma utilizării unui amestec de uleiuri/compuși sau studiile trebuie confirmate prin studii mai mari.
Astfel, nu știu dacă utilizarea uleiului / extractului de rozmarin se justifică din punct de vedere medicinal / financiar (cel puțin până când mai apar studii pe acest subiect), însă nimic nu vă împiedică să îl utilizați în preparate culinare pentru intensificarea aromei acestora, dar și pentru un plus de sănătate.
În ceea ce privește uleiul, utilizarea lui se justifică în aromaterapie unde împreună cu alte uleiuri poate avea efecte benefice susținute științific și poate și în cazul persoanelor ce suferă de alopecia areata (tot în amestec cu alte uleiuri aromatice).
Forme disponibile și administrare
Ca și condiment se utilizează frunzele și crenguțele.
Suplimentele alimentare se găsesc sub formă de plantă uscată, extract pudră în capsule, tinctură, ceai, extract lichid și ulei (doar pentru uz extern).
Nu depășiți doza de 4-6 grame de rozmarin pe zi (plantă uscată).
Pentru alopecia areata dozele utilizate în studiul care a avut rezultate pozitive sunt: trei picături de ulei de lavandă, trei de rozmarin, două de cimbru, două de lemn de cedru, toate amestecate cu 3 ml ulei de jojoba și 20 ml de ulei de sâmburi de struguri. În fiecare seară se masează capul ușor cu un prosop cald pentru două minute.
Efecte adverse, contraindicații, interacțiuni
Rozmarinul este în general sigur dacă este consumat ca și condiment sau în dozele recomandate de producător sau medicul specialist (în cazul suplimentelor).
Pentru că are un conținut mare de uleiuri volatile, o cantitate mare de rozmarin (peste 4-6 grame de plantă uscată) poate avea efecte adverse foarte grave precum vărsături, spasme, comă și în anumite cazuri edem pulmonar.
Suplimentele nu sunt recomandate femeilor însărcinate pentru că este posibil să producă avort. Se pare că în mâncare este sigur. Totuși, nu cred că trebuie să riscați.
Suplimentele nu sunt recomandate nici femeilor care alăptează și copiilor cu vârsta până la 18 ani. Poate fi consumat în mâncare.
Persoanele cu hipertensiune, ulcer, boala Crohn sau colită ulcerativă nu trebuie să consume rozmarin.
Uleiul poate fi toxic și nu trebuie administrat pe cale orală.
Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante, medicamente care scad tensiunea, diuretice, litiu și diabeticii trebuie să consulte un medic specialist înainte de a utiliza suplimente cu rozmarin.
Surse
nih.gov
nih.gov
nih.gov
umm.edu
webmd.com
mediacalnewstoday.com
mediacalnewstoday.com