Curcumina este un colorant galben obţinut din rădăcinile de Curcuma domestica şi Curcuma longa (şofran indian).

Şofranul indian este un ingredient foarte des întâlnit în restaurantele indiene şi este considerat a fi o plantă foarte sănătoasă, cu un conţinut mare de antioxidanţi, care poate fi folosită în tratarea multor afecţiuni.

curcumina - e110 În bucătăria indiana şofranul se găseşte în curry, dând culoarea galbenă specifică. În curry, şofranul poate fi înlocuit de curcumina obţinuta prin extracţie (E100).

Efectele consumului de alimente ce conţin E100
E100 este format din mai multi compuşi, însă curcuminele reprezintă principalul ingredient.

Nu confundaţi curcumina extrasă din rădăcinile de şofran cu condimentele sub forma de pulbere obţinute prin mărunţirea şi uscarea acestora.

E100 nu conţine decât o mică parte din compuşii ce se găsesc în mod natural în şofran.

Atenţie – există şi curcumină ce poate fi obţinută în mod artificial, prin sinteză chimică.

Doza maximă recomandată este de 3 mg/ kg corp per zi.

Aproape toate studiile efectuate în scopul determinării efectelor acestui aditiv asupra sănătăţii umane au arătat ca E100 (extras din rădăcina de şofran) este relativ sigur, acesta având doar câteva efecte secundare minore.

Curcumina (E100) poate produce următoarele efecte dăunătoare: greaţă, migrene, diaree, afecţiuni ale sistemului digestiv, iritaţii ale pielii (când este folosită în cosmetice) etc.

E100 trebuie evitat de persoanele ce suferă de afecţiuni ale bilei sau ficatului, de copii şi de persoanele cu carenţă de fier.

Pentru ca E100 este obţinut prin extracţie cu solvenţi ca acetonă, metanol, etanol, hexan, izopropanol, au existat multe cazuri în care curcumina a fost contaminată cu solvenţi foarte periculoşi ce afectează grav sistemul nervos, rinichii, inima, ficatul şi plămânii.

Nu este considerat a fi un aditiv cancerigen in vivo, însă in vitro favorizează apariţia celulelor canceroase.

E100 este o sursă de metale grele precum aluminiul şi plumbul, de solvenţi şi alte impurităţi dăunătoare şi astfel alimentele ce îl conţin trebuie evitate.

Curcumina naturală
Curcumina prezentă în rădăcina de şofran indian este un bun stimulator al sistemului imunitar şi poate preveni apariţia celulelor canceroase şi încetineşte dezvoltarea acestora. Aceasta se găsește și în ghimbir.

Biodisponibilitatea curcuminei este foarte slabă. Acest fapt este produs de metabolizarea rapidă a acesteia în ficat şi în peretele intestinal.

Studii recente arată că dacă este consumată împreună cu piperină biodisponibilitatea creşte cu 2000%. Biodisponibilitatea crește și atunci când este consumată împreună cu bromelaina.

Astfel, este indicat să utilizaţi condimente făcute în casă care să conţină amestecuri de condimente pentru a beneficia de cât mai multe substanţe benefice.

Este posibil ca împreună cu extractul de rozmarin să prevină cancerele de sân și colon.

Pentru a beneficia de efectele curcuminei nu trebuie decât să introduceţi în alimentaţia dumneavoastră şofranul indian.

Surse de curcumină (E100)
Curcumina extrasă din rădăcinile de şofran indian (tumeric / turmeric) poate fi întâlnită în produse alimentare ca biscuiţi, lactate, fish fingers, îngheţată, sucuri, prăjituri, condimente, bază pentru mâncare, cereale, sosuri, gelatină, margarină, produse de patiserie, gumă de mestecat etc.

E100 poate fi întâlnit şi în cosmetice şi suplimente alimentare.

Înainte să consumaţi suplimente ce conţin curcumină vă rugăm să consultaţi un medic specialist.

Sursa:
efsa.europa.eu
nih.gov

Print Friendly, PDF & Email