Roşu de sfeclă este un colorant roşu ce se obţine din sucul de sfeclă roşie. În acest aditiv alimentar se mai adaugă şi acid ascorbic, acid citric şi dextrină.

E162 se descompune uşor în prezenţa luminii, oxigenului şi temperaturii ridicate şi astfel este folosit mai mult în produsele congelate şi în cele cu termen de valabilitate redus.

Alimentele ce conţin roşu de sfeclă pot fi pasteurizate doar dacă au un conţinut ridicat de zahăr.

rosu de sfecla e162Antioxidanţii introduşi în alimente încetinesc degradarea produsă de oxigen, însă adaosul de antioxidanţi trebuie să fie însoţit şi de o ambalare şi păstrare corespunzătoare a acestora.

Culoarea E162 este influenţată de pH şi astfel la pH mic este un colorant roşu, iar pe măsură ce pH-ul creşte E162 capătă culoarea violet. Dacă pH-ul depăşeste nivelul de neutru, E162 se descompune producând o culoare galben-maronie.

Folosit în cantitate mare poate da alimentelor un gust neplăcut, de pământ.

Efectele consumului de alimente ce conţin roşu de sfeclă (E162)
E162 este printre puţinii aditivi alimentari ce nu au efecte dăunatoare grave asupra sănătăţii.

Tot ce am putut găsi despre acest aditiv este faptul ca poate conţine cantităţi mari de nitraţi şi astfel produsele ce îl conţin trebuie evitate de copii.

În mod surprinzător consumul de E162 a redus incidenţa cancerului de esofag la şobolani cu aproximativ 45%.

Cercetătorii consideră ca acest efect se datorează substanţelor antioxidante prezente în sucul de sfeclă roşie, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina substanţa răspunzătoare de inhibarea dezvoltării celulelor canceroase.

Principalii “suspecţi” sunt betaninele, substanţe cu un caracter antioxidant puternic. Despre acestea vom vorbi într-un articol viitor.

Pentru a avea parte de efectele benefice ale betaninelor nu trebuie sa consumaţi alimente ce conţin roşu de sfecla. Le puteţi obţine foarte uşor din sfecla roşie.

Evitaţi sucul de sfeclă roşie provenit din sfeclă cultivată în mod convenţional pentru ca acesta poate conţine cantităţi importante de nitraţi.

Sucul bio de sfecla roşie ar trebui să conţină o cantitate mult mai mică de nitraţi decât varianta produsă din sfeclă roşie cultivată în mod convenţional, astfel fiind sigur pentru consum.

Surse de roşu de sfeclă (E162)
Cele mai importante surse de E162 sunt: gem, sosuri, îngheţată, produse congelate, mezeluri, jeleuri, creme şi alte dulciuri.

Sursa

Print Friendly, PDF & Email