Azorubina – E122
Azorubina este un colorant alimentar ce dă culoarea roșie a alimentelor. Aceasta mai poate fi gasită pe ambalajele alimentelor și sub denumirea de carmoizină, azorubină S, roșu alimentar 3 și E122.
Efectele consumului de alimente ce conțin azorubină (E122)
Azorubina este interzisă în țări ca Japonia, Canada, Norvegia, SUA, Suedia.
Ca și ceilalți coloranți alimentari obținuți prin sinteză din produse petroliere, și azorubina produce reacții alergice persoanelor ce sunt sensibile la aspirină și agravează astmul.
Alte reacții adverse sunt: erupții cutanate, edem, cancer al vezicii urinare.
Alimentele ce conțin azorubină nu sunt recomandate copiilor pentru că această substanță produce sindromul hiperactivității și lipsei de concentrare.
Produse în care este prezentă azorubina (E122)
E 122 este folosit în mod special în alimentele ce sunt tratate termic după fermentare.
Alimentele în care se găsește azorubina sunt: iaurturi, jeleuri, dulceață, gem, pesmet, conserve, rulade, marțipan, cremă de brânză, sosuri, dulciuri, glazuri, băuturi alcoolice, vată de zahăr colorată și apă de gură.