Galben FCF  este un colorant galben sintetic, fabricat din petrol. Acesta se mai numește și  galben amurg FCF, galben orange S, sunset yellow și E 110.

Acest colorant este folosit de obicei împreună cu E 123, amarant, pentru a produce culoarea maro în ciocolată și caramel.
Formula chimica E 110 - Galben FCFEfectele consumului de alimente ce contin galben FCF (E 110)
Galben FCF este o versiune a  colorantului  Sudan I, un posibil carcinogen ce este interzis în UE. Galben FCF conține și Sudan I, acesta fiind o impuritate.

Ca și ceilalți coloranți, galben FCF poate produce alergii la persoanele sensibile la aspirină și poate agrava astmul. Poate produce vărsături, diaree, urticarie, gastrite, umflarea pielii și migrene.

Colorantul este suspectat și de producerea sindromului de hiperactivitate la copii.

Acest colorant conține plumb și aluminiu și astfel mărește doza zilnică ingerată.

În Europa galben FCF este interzis în Norvegia și Finlanda.

În 2009 doza maximă admisă a fost scăzută de la 2.5 mg/kgc la 1 mg/kgc, iar în 2011 a fost scăzută cantitatea maximă de colorant ce poate fi folosită în băuturi de la 50 mg/L la 20 mg/L.

Tendința de diminuare a cantității de galben FCF nu poate sugera decât un singur lucru: acest colorant nu este considerat sigur.

Alimente în care este prezent galben FCF (E 110)
Galben FCF este foarte des întâlnit în alimentele fermentate ce sunt supuse unor tratamente termice.

E110 se găsește în urmatoarele alimente: băuturi răcoritoare de portocale, gem de caise și piersici, marțipan, marmeladă de citrice, supe instant, margarină, creme pentru prăjituri și torturi, băuturi energizante, pesmet, supe instant cu tăieței, înghețată și în multe alte alimente ce sunt galbene, roșii sau portocalii.

Print Friendly, PDF & Email