Carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte uscate și  zdrobite – coșenilă sau coșenilă poloneză. Deși în principal este o vopsea roșie, se găsește în multe alimente care sunt roșii, roz, violet.

Se poate găsi și sub următoarele denumiri: coșenilă, acid carminic, carmin, E120 și roșu natural 4.

Este considerat un aditiv alimentar natural. Culoarea roșie provine de la acidul carminic pe care gândacul îl produce pentru a  se proteja împotriva altor insecte. Pentru a obtine produsul final, această soluție de acid carminic este apoi tratată cu substanțe pe bază de aluminiu.

Aproximativ 70.000 insecte sunt necesare pentru a face 250 g de carmin.
cosenila-E-120Insulele Canare și Peru sunt cele două regiuni principale unde insectele sunt cultivate, Peru fiind cel mai mare producător.

Carminul produs din insectele recoltate în Insulele Canare era utilizat, până în 2006, în principal pentru a oferi culoare celebrului aperitiv italian, Campari. Din 2006 aproape toată producția mondială de Campari conține un colorant artificial în locul celui ‘natural’.

Efectele consumului de alimente ce conțin E 120 (carmin)
În Uniunea Europeană carminul se utilizează sub denumirile prezentate la începutul articolului.

Deși au fost raportate foarte multe cazuri de reacții alergice la acest aditiv, utilizarea acestuia nu este interzisă în UE.

Carminul nu este recomandat în alimentația copiilor pentru că poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare. Poate produce astm, alergii, rinite etc.

În câteva cazuri carminul a fost răspunzător de producerea șocului anafilactic.

Un studiu facut în Spania a arătat că reacțiile alergice pot să apară la contactul cu pielea, ingestie și prin inhalare.

Începând din ianuarie 2012 Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a schimbat modul în care se produce carminul folosit la fabricarea produselor farmaceutice.

Astfel, carminul produs din insecte a fost înlocuit cu un colorant sintetic pentru că cel produs din insecte producea un numar mare de alergii. Acest lucru poate ar fi trebuit făcut și în cazul carminului folosit în alimente dacă tinem cont că noi consumăm o cantitate mult mai mare de alimente ce conțin carmin decât medicamente ce conțin această substanță.

Pentru că este obținut din insecte, acest aditiv nu este potrivit pentru vegetarieni, evrei și musulmani.

Ca aditiv alimentar, carminul este o sursă de ingrijorare pentru unii oameni. Pentru vegetarieni și persoanele care urmeaza religii cu restricții alimentare faptul că acest colorant nu este mereu menționat pe eticheta produselor alimentare este foarte frustrant, deoarece astfel acesta este foarte greu de evitat.

Un alt aditiv alimentar numit șelac (shellac – E904) este produs tot de insectele din această familie și astfel este necesar să aveți grijă și la acesta.

Produse în care este prezent E 120 (carmin)
Carminul  este folosit în produsele alimentare, cosmetice, industriale și articole de uz casnic.

Produsele alimentare în care acest aditiv este prezent sunt: suc de grapefruit, suc de portocale și căpșuni, sucuri din fructe tropicale, suc de rodie, mezeluri, băuturi energizante, Campari, bomboane, gumă de mestecat, iaurturi cu fructe, șerbet, înghețată, produse ce conțin curry indian etc.

Poate fi întalnit și în suplimente nutritive și sirop pentru tuse.

De asemenea, E120 se găsește și în produsele cosmetice, cum ar fi fardul de ochi și rujul.

Print Friendly, PDF & Email