E904 – Shellac (șelac)

0

Shellac (șelac sau E904) este o rășină secretată de insecta numită kerria lacca / laccifer lacca (doar femelele).

Aceste insecte fac parte din familia insectelor din care se obține și aditivul alimentar carmin.

Aceste insecte trăiesc în general în pădurile din India și Thailanda, India fiind cel mai mare producător mondial, cu aproximativ 18000 de tone metrice de rășină brută.

shellac, șelac sau E904

Aproape toată cantitatea de E 904 produs în India este exportată, cei mai mari importatori fiind SUA, Germania și Egipt.

Pentru a obține un kilogram de shellac sunt necesare între 50000 și 300000 de insecte.

Pentru a îndepărta impuritățile se pune răsina brută în diverse recipiente și se încăzește. Aceasta devine lichidă și se scurge, lăsând în recipiente coaja copacilor și insectele. Rășina se usucă, se fărâmițează în fulgi și se ambalează.

Din fulgii de E904 se obține apoi shellac lichid. Pentru că varianta lichidă are o perioadă de valabilitate relativ redusă, producătorii comercializează acest aditiv sub formă de fulgi, utilizatorul final transformând fulgii în lichid.

Acest aditiv alimentar (șelacul) poate avea mai multe culori, de la galben foarte deschis, la maro închis.

Efectele consumului de alimente ce conțin shellac (șelac)
Ca în multe alte cazuri, nici în ceea ce privește shellacul nu există prea multe informații publice referitoare la siguranța acestuia.

Din datele disponibile rezultă că E904 este relativ sigur pentru majoritatea persoanelor.

Totuși, în anumite cazuri poate produce alergii.

Nu este recomandat femeilor însărcinate, care alăptează și copiilor, pentru că nu există suficiente informații despre efectele adverse.

De asemenea, persoanele care nu consumă produse animale (de exemplu veganii) trebuie să evite produsele ce îl conțin, acesta fiind de origine animală.

Surse de E 904
Acest aditiv alimentar este aprobat pentru a fi utilizat în alimente și medicamente în Uniunea Europeană.

Cel mai des este utilizat ca agent de glazurare pentru dulciuri (jeleuri, bomboane etc.).

De asemenea, E904 este utilizat și pentru a înlocui ceara naturală de pe mere și alte fructe, ce a fost eliminată în urma procesului de spălare.

Uneori shellacul este utilizat în același scop și în cazul legumelor.

În industria farmaceutică este utilizat ca agent de glazurare în cazul medicamentelor cu eliberare treptată (permite medicamentelor să se absoarbă în tractul intestinal și nu în stomac) și în anumite tipuri de aspirină tamponată, pentru a preveni iritarea stomacului.

Shellacul (șelac) mai este utilizat și în industria cosmetică (de exemplu fixativ pentru păr, lac și gel pentru unghii etc.) și în industria produselor din lemn.

Print Friendly, PDF & Email

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea