Lactatul de sodiu este un aditiv alimentar cunoscut și sub denumirea de E325. Acesta este sarea de sodiu a acidului lactic (E270).

E 325 se utilizează în industria alimentară ca regulator de aciditate, agent de îngroșare, umectant, conservant etc. Este utilizat și pentru creșterea stabilității antioxidanților.

Acesta se obține prin neutralizarea acidului lactic produs prin fermentarea porumbului, sfeclei de zahăr, cartofilor, melasei, amidonului etc.

lactat de sodiu sau e325

Efectele consumului de alimente ce conțin lactat de sodiu (E325)
Acest aditiv nu este bine studiat și nu există foarte multe informații referitoare la efectele lui asupra adulților.

Totuși, se cunoaște că acesta nu trebuie consumat de copiii mici pentru că aceștia nu au sistemul enzimatic dezvoltat suficient și astfel nu îl pot metaboliza.

Având în vedere că nu este recomandat copiilor, este indicat ca produsele ce conțin lactat de sodiu să nu fie consumate nici de femeile însărcinate sau care alăptează (cel puțin până se va dovedi că acesta este sigur).

Deși numele ne poate duce cu gândul la lactoză, E325 nu este similar cu aceasta. Astfel, acesta poate fi consumat de persoanele cu intoleranță la lactoză și de alte persoane ce nu pot consuma produse lactate.

Surse
Lactatul de sodiu se găsește cel mai des în brânzeturi, înghețată, jeleuri, compot, mezeluri etc.

E 325 mai este utilizat și în șampon și în produse similare precum săpunul lichid.

Print Friendly, PDF & Email