Pectinele sunt polizaharide ce se găsesc în mod natural în părțile nelemnoase ale plantelor și pentru a fi folosite în alimente sunt extrase chimic din acestea, în special din coaja citricelor.

Pectinele pot fi obținute și prin extracție din pastă de mere sau de sfeclă de zahăr după ce a fost extras sucul, respectiv zahărul.

Pentru extragerea pectinei din plante se poate utiliza și fierberea acestora, astfel obținând un lichid cu un conținut ridicat de pectină, însă randamentul este scăzut ceea ce face ca această metodă să nu fie folosită de producătorii industriali ci doar de cei casnici.

pectină surseÎn industria alimentară pectina este folosită ca gelifiant, stabilizator, agent de îngroșare, în special în gemuri și jeleuri.

Efectele pectinei naturale / extrase chimic din plante
Pectina naturală cât și cea obținută prin extracție chimică au efecte benefice similare, diferența fiind faptul că pectina extrasă conține și impurități chimice rezultate în urma tratamentelor chimice făcute în timpul procesului de extracție.

În acest context, vă recomandăm să evitați folosirea pectinei extrase (E440) și să obțineți cantitatea necesara din fructe și legume (500 g fructe și legume conțin aproximativ 5 grame de pectină) excepție cazurile în care cantitatea necesară este prea mare (diferite afecțiuni) și nu poate fi obținută decât prin suplimentare.

Pectina este o fibră solubilă ce reduce sensibil cantitatea de colesterol și alte grasimi ce este absorbită la nivelul sistemului digestiv, dar și cantitatea de glucoză. Astfel consumul de fructe și legume poate ajuta persoanele ce au probleme în menținerea unui nivel scăzut de colesterol / trigliceride / glucoză.

De asemenea, pectinele au efect prebiotic, acestea fiind degradate de bacteriile prezente la nivelul sistemului digestiv.

Acești compuși au fost folosiți și pentru tratarea diareei, însă datorită lipsei dovezilor științifice în ceea ce privește eficiența lor în tratarea acestei afecțiuni, în SUA nu mai este permisă comercializarea lor în acest scop.

Pectina modificată (din citrice sau mere) poate fi folosită și în scopul eliminării metalelor grele / radioactive din organism, aceasta crescând semnificativ cantitatea eliminată de arsenic, cadmiu, plumb și cesiu.

Este recomandată și pentru prevenirea sau tratarea altor afecțiuni precum cancerul de colon, însă cercetările sunt la început și momentan aceasta nu poate fi recomandată pentru prevenirea / tratarea acestor afecțiuni grave. Nu folosiți pectina în acest scop decât cu acordul și sub supravegherea medicului specialist, urmând simultan și tratamentele convenționale.

Pentru a vedea dacă pectina poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus puteți citi acest articol.

Pectina extrasă chimic (E440) este considerată sigură în cantitatea prezentă în alimente (nu și sănătoasă), însă în cantități mai mari (din suplimente) poate avea efecte negative precum balonare, diaree, flatulență, alergii, astm etc.

Interacțiuni
Pectina poate interacționa cu diferite medicamente scăzând absorbția acestora și implicit diminuând efectele lor (antibiotice, statine, medicamente folosite pentru tratarea afecțiunilor cardiace, beta-caroten etc.).

Din această cauză, pectina trebuie consumată (în special cea din suplimente) cu câteva ore înainte de administrarea medicamentului respectiv.

Surse de pectină (E440)
Surse naturale de pectină sunt: mere, caise, cireșe, portocale, morcovi etc.

În alimente se găsește ca aditiv alimentar (E440) în băuturi cu un conținut scăzut de zaharuri, gemuri, jeleuri, iaurt UHT, sucuri naturale, budincă, diverse materii prime necesare industriei alimentare etc.

Surse
drugs.com
webmd.com

Print Friendly, PDF & Email