Au apărut de ceva timp mai multe produse de slăbit pe bază de pectină și cum știam că am scris un articol despre acest compus am verificat să văd dacă ceea ce susțineau producătorii suplimentelor era adevărat. Surpriza a fost că în acel articol nu abordasem și acest aspect. Astfel, acest articol este dedicat doar capacității pectinei de a facilita (sau nu) pierderea în greutate sau menținerea greutății.

După cum am menționat și în articolul dedicat pectinei aceasta este o fibră solubilă ce are destule efecte benefice, în special la nivelul sistemului gastrointestinal. Totuși, în cazul pectinei extrase (concentrată) din fructe beneficiile vin însoțite și de potențiale pericole și este indicat să consumați fructe și nu suplimente alimentare pe bază de pectină.

pectina slabitDacă totuși doriți să utilizați produse de slăbit pe bază de pectină trebuie să citiți continuarea articolului.

Capacitatea acestei fibre de a îngroșa gemurile și alte produse este cea care îi conferă și proprietățile benefice. După ce patrunde în stomac formează o masă gelatinoasă ce poate facilita pierderea în greutate prin faptul că produce senzația de sațietate.

Fiind o fibră solubilă aceasta produce masa gelatinoasă absorbind apă și astfel este indicat să consumați o cantitate corespunzătoare de apă pentru a nu a avea parte de complicații. Gelul format traversează nedigerat stomacul și intestinul subțire și poate limita absorbția grăsimilor, dar și a unor nutrienți esențiali. Acest gel face ca hrana să părăsească mai lent stomacul și astfel senzația de sațietate durează mai mult.

După ce ajunge în intestinul gros pectina adaugă umiditate scaunului și furnizează energie florei bacteriene.

Aceasta poate facilita pierderea în greutate prin mai multe mecanisme:

Diminuarea poftei de mâncare
Atunci când absoarbe apă și crește în volum dilată stomacul și declanșează receptorii de întindere. Receptorii trimit semnale către creier că stomacul este plin și acesta declanșează eliberarea de hormoni ce dau senzația de sațietate. În plus, masa gelatinoasă încetinește golirea stomacului prelungind perioada de sațietate.

Reglarea glicemiei
Având în vedere că pectina încetinește mișcarea alimentelor digerate prin intestinul subțire aceasta încetinește și ritmul de absorbție a zaharurilor. Astfel, sunt evitate fluctuațiile mari ale glicemiei. Acest efect poate facilita slăbirea prin faptul că atunci când glicemia scade ți se face foame indiferent că ai nevoie sau nu de mai multe calorii. În plus, atunci când glicemia este ridicată pancreasul eliberează mai multă insulină, ceea ce diminuează intensitatea procesului de ardere a grăsimilor.

Doze
Doza tipică este de 500 mg de trei ori pe zi înainte de masă, însă în anumite studii au fost utilizate și doze de până la 5 grame. În mai multe studii pectina a fost amestecată cu sucuri naturale (de exemplu de portocale).

Concluzii
În teorie totul sună perfect, însă în practică nu este chiar așa. Pectina, ca multe alte fibre solubile, are efectele de mai sus, însă acestea sunt destul de mici și nu vă poate ajuta să slăbiți considerabil decât dacă este utilizată ca adjuvant, împreună cu o dietă echilibrată și activitate fizică.

De asemenea, nu uitați că suplimentele alimentare și produsele pentru slăbit pot fi periculoase.

Efectele adverse ale consumului de pectină întâlnite cel mai des sunt balonarea, flatulența și constiparea.

Astfel, cel mai bine ar fi să luați cantitatea necesară de fibre (nu doar pectină) din fructe, legume, cereale, să aveți o alimentație echilibrată și să fiți activi fizic. În acest mod veți ajunge sigur la greutatea dorită și veți avea șanse mai mari de a rămâne acolo.

Print Friendly, PDF & Email