Țigările electronice pot modifica sute de gene implicate în apărarea căilor respiratorii

0

Iată ca au început să apară și primele studii despre efectele țigărilor electronice.

Țigările electronice au înregistrat o creștere imensă în ultimii ani, acestea fiind considerate nedăunătoare de producători și consumatori. Totuși, nu există foarte multe date despre siguranța utilizării lor.

Studiul finalizat în acest an (2016) este unul din puținele studii care au analizat efectele țigărilor electronice asupra organismului, dar și acesta este incomplet (în studiu nu sunt evaluate efectele țigărilor electronice pe termen lung).

tigari electroniceAtunci când fumăm, zeci de gene (53) din celulele epiteliale care căptușesc tractul respirator sunt modificate. Aceste modificări cresc riscul de apariție a infecțiilor bacteriene, virale și a inflamației. Prin acest studiu cei de la UNC au descoperit că țigările electronice afectează aceleași gene și alte câteva sute în plus (în total 358).

Rezultatele sugerează că inhalarea lichidului cu arome din țigările electronice nu este lipsită de efecte adverse, cel puțin în ceea ce privește exprimarea genelor din celulele epiteliale (proces critic prin care genele dau naștere unor proteine importante pentru diferite funcții ale celulelor).

Rezultatele nu pot fi încă legate de efectele pe termen lung ale utilizării țigărilor electronice sau de riscul de afecțiuni generate de fumatul convențional.

Cercetătorii au afirmat că nu au idee care sunt efectele pe termen lung ale utilizării țigărilor electronice, însă bănuiesc că acestea sunt diferite de cele ale țigărilor convenționale. Totuși, până în prezent se pare că acestea nu sunt lipsite de efecte dăunătoare.

Cercetătorii au afirmat că este greșit să compari fumatul convențional cu cel „electronic” și că acest studiu nu încearcă să stabilească ce tip de fumat este mai dăunător. Aceștia au mai afirmat că inhalarea tutunului ars și inhalarea vaporilor din tigările electronice sunt două lucruri diferite și probabil și efectele sunt diferite.

Problema este ca aceste țigări nu sunt utilizate de foarte mult timp și astfel nu se cunosc efectele pe termen lung. Acestea pot fi mai puțin grave decât în cazul țigărilor convenționale sau mai grave. Nu cred că doriți să fumați suficient de mult încât să le descoperiți. Astfel, cel mai sigur este să renunțați total la fumat (atât convențional cât și „electronic”).

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.