Este foarte scump pentru companiile farmaceutice să dezvolte și să scoată pe piaţă un medicament nou.

Potrivit Forbes, acest proces poate costa între 1,3 și 5 miliarde de dolari. Din acest motiv, acestea ar fi foarte bucuroase să constate că unul dintre medicamentele deja existente ar putea fi folosit și pentru tratarea altor afecțiuni.

diabetLa urma urmei, mai multe persoane tratate înseamnă implicit mai mulți bani în buzunarele acţionarilor.

Ei bine, un asemenea caz tocmai ce a fost descoperit.

Cercetătorii de la Universitatea din Alabama, Birmingham, au constatat că medicamentul Verapamil, utilizat pentru tensiune arterială, poate vindeca diabetul zaharat de tip 1 la șoareci și se asteaptă testarea acestuia și pe oameni anul viitor.

Diabetul zaharat de tip 1 este cea mai puţin comună formă a bolii, care acoperă doar cinci la sută din cei diagnosticaţi cu diabet zaharat și care apare mai ales la copii și la adulții tineri. Cu toate acestea, este la fel de gravă.

Organismele pacienților sunt în imposibilitatea de a produce insulină, celulele nu pot obține energie, iar concentraţia de zahăr din sânge crește.

Odată cu creșterea nivelului de zahăr din sânge, cercetătorii au descoperit că, de asemenea, va crește și nivelul unei proteine denumite TXNIP.

Se pare că această proteină ucide celulele producătoare de insulină din pancreas, cunoscute sub denumirea de celulele beta. Cu cât nivelul acestei proteine crește, cu atât mai multe celule beta vor fi ucise. Astfel, diabetul avansează.

Chiar în acest punct intervine Verapamilul. Medicamentul este în mod normal utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale și al bătăilor neregulate ale inimii, prin relaxarea vaselor de sânge și creșterea aportului de sânge și oxigen la inimă.

De asemenea, s-a constatat că Verapamilul reduce nivelul proteinei TXNIP în celulele beta. Procedând astfel, producţia de insulină poate reporni, iar diabetul poate fi stopat. „Noi știm că tratamentul creează un mediu în care celulele beta sunt lăsate să supraviețuiască, iar supraviețuirea lor este un factor major în îmbunătățirea procesului de producere a insulinei.

Prin urmare, speranța noastră este că vom avea un efect similar și în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 1, asemeni celui descoperit în modelele noastre ce au avut ca subiecţi șoarecii”, a declarat coordonatorul studiului.

TXNIP a fost descoperită acum caţiva ani buni. La acea vreme însă, știau că această proteină este prezentă atunci cand nivelul glucozei este mare, o afecțiune cunoscută sub denumirea de hiperglicemie.

Analizând această legătură, și-au propus să determine dacă aceasta era cauza și dacă există vreun medicament care ar putea-o trata. Prin urmare, aceștia au testat dacă șoarecii cu proteina TXNIP ștersă din genom pot dezvolta diabet zaharat (nu au mai dezvoltat) și, ulterior, au descoperit că verapamilul, un blocator al canalelor de calciu, privează TXNIP-ul de calciul de care are nevoie pentru a deveni funcțional.

Acum, cercetătorii sunt gata să înceapă un proces de testare de un an pe oameni. În acest timp, 52 de participanți, cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani vor fi supuși unui tratament fie cu Verapamil, fie cu placebo, aceștia nerenunţând însă la pompele de insulină. În cazul în care medicamentaţia folosită pană acum doar pentru inimă se dovedește eficientă, ar fi un progres în domeniul științei diabetului zaharat, nu numai pentru persoanele cu diabet de tip 1.

În prezent, putem prescrie insulină externă și alte medicamente pentru scăderea nivelului zahărului din sânge, dar nu avem nicio modalitate de a opri distrugerea celulelor beta, iar boala continuă să se agraveze.

În cazul în care verapamilul își menține efectul și în cazul oamenilor, ar fi o realizare cu adevărat revoluționară, într-o boală care afectează din ce în ce mai mulți oameni în fiecare an, în valoare de câteva miliarde de dolari anual.

Print Friendly, PDF & Email