Oamenii de știință din cadrul Institutului pentru Cancer Roswell Park au raportat că unele arome adăugate țigărilor electronice au un impact negativ asupra toxicității dispozitivelor și că, printre aromele testate, aroma de căpșuni s-a dovedit a fi cea mai toxică.

Cercetătorii au confirmat, de asemenea, o constatare anterioară conform căreia prin creșterea tensiunii bateriilor din aceste dispozitive crește în mod semnificativ toxicitatea lor.

tigari electroniceDeși multe dintre aromele din lichidul utilizat de țigările electronice au fost certificate ca fiind sigure pentru consum, puține lucruri se știu despre efectele acestora atunci când sunt încălzite și inhalate.

Acest studiu sugerează că diverse caracteristici ale țigărilor electronice, inclusiv aromele folosite, pot induce toxicitate prin inhalare și de aceea este necesară utilizarea cu prudență a acestor produse până la realizarea unor studii mai amănunțite.

În acest studiu, cercetătorii au expus celulele bronșice la aerosolii degajați de mai multe tipuri de țigări electronice, la voltaje diferite.

Aceștia au analizat viabilitatea și activitatea celulară, cât și eliberarea mediatorilor inflamatorii.

Au evaluat șase tipuri de țigări electronice umplute cu lichid având diferite arome – tutun, pina colada, mentă, cafea și căpșuni — care funcționau cu baterii cu tensiuni diferite.

Rezultatele au arătat că voltajul fiecărei țigări electronice, dar și adăugarea aromelor au afectat în mod semnificativ gradul de toxicitate al aerosolilor, iar dintre toate, aroma de căpșuni s-a dovedit a fi cea mai toxică pentru utilizatori.

Prin studiul efectuat s-a demonstrat că între diferitele modele de țigări electronice există o diferență considerabilă în ceea ce privește gradul de toxicitate celulară la nivelul celulelor bronșice.

Aceste constatări au implicații mari în ceea ce privește reglementările în domeniul țigărilor electronice, voltajul și aromele utilizate putând fi reglementate de autorități.

Recomandări pentru utilizatorii de țigări electronice
Pentru a reduce efectele negative ale țigărilor electronice este recomandat ca utilizatorii să aleagă produse ce utilizează un voltaj redus și să evite folosirea de lichide cu arome precum cea de căpșuni.

Pentru mai multe informații despre efectele țigărilor electronice puteți citi acest articol și pe cel de aici.

Print Friendly, PDF & Email