Cercetătorii au găsit dovezi conform cărora creierul uman poate avea o capacitate de memorare de 10 ori mai mare decât s-a crezut anterior, valoarea totală, în termeni informatici, ajungând la cel puțin 1 petabyte (1 milion GB) de spațiu de stocare.

Acesta este echivalentul memoriei de stocare a 31.250 telefoane iPhone 7s (cele de 32 GB) – toate într-un singur creier uman.

Noile măsurători efectuate asupra capacității de stocare a creierului uman indică o creștere a estimărilor de 10 ori, la cel puțin un petabyte – la același niveluri estimative cu World Wide Web.

creierPentru a fi mai clari, oamenii de știință au descris adesea capacitatea creierului nostru utilizând termeni informatici, însă creierul este cu mult mai complex și mai flexibil decât un hard drive, funcționând într-o cu totul altă manieră.

Memoria noastră este distribuită pe toată suprafața creierului, spre deosebire de un computer, care are o locație specifică de stocare pentru fiecare fișier.

Creierul uman nu stochează cuvinte sau reguli care să îi spună cum să le manipuleze și nici nu creează reprezentări ale stimulilor vizuali, pe care să le stocheze în buffer-ul memoriei de scurtă durată, ca apoi să le transfere către un dispozitiv de memorare de lungă durată. Computerele fac toate aceste lucruri.

Însă, metafora memoriei unui computer utilizată în acest sens reprezintă o modalitate adecvată pentru a nuanţa capacitatea creierului uman.

Mai mult, s-a constat că această capacitate este chiar mai mare decât s-a crezut anterior, deoarece există o mai mare diversitate a sinapselor decât se bănuia.

Cercetătorii au reconstruit hipocampusul unui șobolan – o zonă a creierului cel mai adesea asociată cu memoria de lungă durată, utilizând modelarea 3D, cu scopul de a investiga funcțiile sale.

Rezultatele studiului sugerează că sinapsele și-ar modifica dimensiunile în funcție de semnalele primite, permițându-le astfel să fie mult mai versatile.

Acest lucru înseamnă că la fiecare 2 sau 20 de minute, sinapsele din creierul uman cresc sau descresc în funcție de necesitate. Sinapsele se ajustează singure în conformitate cu semnalele pe care le recepționează.

Este important să notăm faptul că studiul a fost realizat exclusiv pe șobolani, iar până când acesta nu va fi aplicat și pe subiecți umani, este imposibil de știut dacă rezultate menționate mai sus pot fi reproduse şi la oameni.

Totuși, sperăm că aceste noi descoperiri vor contribui la o mai bună înțelegere a proceselor cruciale ce au loc la nivelul creierului uman și că vor putea fi folosite de către informaticieni pentru a realiza sisteme mai eficiente pe baza memoriei creierului.

Surse
aeon.co

Print Friendly, PDF & Email