Dieta vegetariană crește riscul de cancer de colon și afecțiuni cardiovasculare

6

După cum am mai scris și în acest articol, dieta vegetariană vine cu avantaje și dezavantaje, cercetările actuale arătând că nu este soluția cea mai bună pentru o viață lungă și sănătoasă.

Principalele probleme cu care se confruntă vegetarienii sunt reprezentate de obținerea dificilă a unor nutrienți din surse vegetale, necesitatea utilizării suplimentelor alimentare, costurile ridicate, cantitatea mare de nitrați, nitriți și pesticide din legume și fructe, o atenție mult mai mare la alimentele consumate pentru a reuși să își asigure toți nutrienții, absorbția redusă a unor nutrienți din surse vegetale etc.

Problemele menționate mai sus fac ca vegetarienii, deși consideră ca au o dietă sănătoasă, să nu ajungă să își procure cantitatea necesară de nutrienți. Cauza principală sunt cunostințele scăzute în ceea ce privește conținutul de nutrienți al alimentelor și cantitatea scăzută sau lipsa  unor nutrienți precum vitamina B12, K2 și calciu din sursele vegetale.

dieta vegetarianaÎn plus, un studiu recent efectuat de cercetătorii Universității Cornell a găsit dovezi care arată că dieta vegetariană produce o mutație genetică ce crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și cancer de colon.

Riscul crește în momentul în care persoanele ce urmează o dietă vegetariană nu reușesc să aibă echilibrul optim între acizii grași omega 6 și omega 3. Despre acest echilibru am mai scris și aici.

Această mutație a fost observată de cercetători într-o comunitate de vegetarieni din Pune, India și s-a constatat că prezența ei este mult mai mare în această comunitate decât în comunitățile care consumă frecvent carne.

Mutația se manifestă prin inserarea sau ștergerea unei secvențe de ADN de care depinde activitatea a două gene. Aceste gene sunt esențiale pentru sinteza acizilor grasi polinesaturați cu catenă lungă.

Inserarea secvenței de ADN este mult mai des întâlnită în cazul populațiilor care consumă în general doar produse de origine vegetală și în cele care au acces limitat la surse de acizi grași polinesaturați, în special pește.

Ștergerea secvenței respective a fost întâlnită în cazul populațiilor cu o dietă bogată în produse marine (Inuiți).

Această mutație (inserarea secvenței de ADN) a fost dobândită în urmă cu câteva generații și a fost transmisă din generație în generație. Astfel, vegetarienii care nu au această mutație favorizează apariția ei la generațiile urmatoare.

Informațiile obținute de cercetători în cadrul acestui studiu vor fi utilizate în studii viitoare pentru a analiza și mai bine relația dintre alimente și diferite afecțiuni și pentru a înțelege influența alimentelor asupra genomului uman.

Surse
eurekalert.org

Print Friendly
advert

6 Comentarii

 1. Raspunde Mihaela 12/08/2016

  Un articol foarte slab, subiectiv si tendentios. Jenant!

  • Raspunde Mihaela 12/08/2016

   Spitalele nu sunt pline de vegetarieni…. Sau nu?

   • cesamancam.ro 21/08/2016

    Sunt prea putini momentan. Vedem peste niste ani. In plus, vegetarienii cred in general in tratamente naturiste si mor acasa, asa ca nu umplu paturile de spital. Acestea sunt umplute de oameni care fac exces.

    Produsele animale nu sunt daunatoare daca sunt consumate cu moderatie si din surse sigure, produse putin procesate etc.(pentru mai multe informatii despre produsele animale si efectele lor trebuie citite articolele deja publicate pe site).

    P.S. Nu va supuneti copiii la asemenea diete daca doriti sa se dezvolte normal. Aceste diete pot fi chiar fatale pentru copii!

   • san 30/08/2016

    Aceste studii sunt platite cu bani multi de aia care produc carne!
    Cand apare Virgiliu Stroiescu la tv toti producatori de hrana animala sunt suparati ca ala vrea sa le duca afacerea in faliment!!

    Omul a fost proiectat sa functioneze la 12 volti, dar el il supune la 220!
    In loc de “Hrana voastra sa va fie leac si leacurile sa va fie hrana” sau mananca ce e viu ca sa traiesti din seminte fructe si legume au inceput sa consume toate mortaciunile.!

    Si normal ca toate acestea influenteaza si modifica starea de sanatate a omului!
    Cine vrea sa manipuleze, manipuleaza, dar sa spui enormitatea aia din titlu….
    In sfarsit, cine vrea sa citeasca despre studii efectuate pe zeci de ani si un esantion de milioane de oameni sa citeasca “Studiul China”!

    “In ciuda masurilor luate, sanatatea Americii se degradeaza de la o zi la alta. Desi cheltuim mai multi bani pe cap de locuitor pentru ingrijirea sanatatii decat orice alta societate din lume, doua treimi dintre americani sunt supraponderali, iar peste 15 milioane sunt diabetici, numarul lor crescand cu mare viteza. Bolile de inima au o incidenta la fel de mare ca acum treizeci de ani, iar razboiul impotriva cancerului, declansat in anii ‘70, s-a dovedit a fi un esec lamentabil. Jumatate din americani au o problema de sanatate care necesita prescrierea de medicamente in fiecare saptamana, si peste 100 de milioane de americani au valori prea mari ale colesterolului.!

    Pentru ca lucrurile sa fie si mai rele, copiii si tinerii americani tind sa se imbolnaveasca incepand de la varste din ce in ce mai fragede. O treime din copiii americani sunt supraponderali sau prezinta riscul de a deveni supraponderali. Un numar din ce in ce mai mare dintre ei cad prada unei forme de diabet care pana nu demult putea fi gasita numai la adulti, dupa care sunt indopati cu medicamente.

    Iar cauza tuturor acestor probleme este de fiecare data aceeasi: masa de dimineata, masa de pranz si masa de seara.!

    Studiul China prezinta un mesaj clar si concis de speranta, risipind multe mituri si dezinformari legate de starea de sanatate. Daca doresti sa fii sanatos, schimba-ti dieta alimentara.”!

  • Raspunde cesamancam.ro 21/08/2016

   Vegetarian sau vegan? Pentru a face articole mai bune pe viitor am nevoie si de ceva concret. Articolul se bazeaza in mare pe sursa. Totusi, am inclus si cateva informatii din alte articole de pe site si din cunostinte. Nu consider ca sunt subiectiv. Ceea ce am scris este real. Desi in cazul vegetarienilor poate mai exista dubii, in cazul veganilor este clar ca nu este o cale sanatoasa si nu trebuie aleasa.

 2. Raspunde Catalin Rosu 04/12/2016

  Cand omul a fost creat cu tot ce exista in jurul lui, Creatorul a avut grija sa ii puna hrana la indemana. Ce credeti ca manca??? Apropo, acizi grasi polinesaturati se gasesc in alune, nuci, fistic, floarea soarelui. GRESESC?? Nu.

  PS: “Creatorul” nu are nicio conotatie religioasa.

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.