Uleiul de de cocos – sănătos sau nu?

0

Uleiul de cocos este un produs obținut prin presarea pulpei de nucă de cocos. Este utilizat foarte des în produse cosmetice, în special în cele destinate hidratării / protejării pielii și părului.

De asemenea, acest produs este intens promovat și ca fiind foarte sănătos atunci când este ingerat. Astfel, ne-am gândit să realizăm acest articol pentru a vă prezenta efectele acestui ulei (bune și rele) în speranța că vă va ajuta să faceți alegerea corectă atunci când încercați să decideți ce grăsimi trebuie să utilizați în bucătărie.

În bucătărie acest ulei este utilizat pentru prăjit, copt, salate, sosuri și băuturi, iar în industria alimentară este utilizat în produse precum ciocolată, bomboane etc.

nuca de cocosCa și în cazul altor tipuri de grăsimi vegetale există două variante – ulei virgin (are aromă și gust de cocos) și ulei rafinat de cocos (este inodor și insipid). Dacă după citirea acestui articol decideți că doriți să consumați sau să continuați să consumați acest tip de ulei, vă recomandăm să alegeți uleiul virgin, și dacă este posibil și ecologic precum cele găsite aici.

Acest ulei este solid la temperatura camerei și are punct de fumegare de 175°C.

Compoziție
Aproximativ 90% din acizii grași din uleiul de cocos sunt grăsimi saturate, 7% grăsimi mononesaturate și aproximativ 2% grăsimi polinesaturate.

Din cantitatea totală de acizi grași aproximativ 65% este reprezentată de acizi grași cu catenă medie (AGCM), cunoscuți și sub denumirea de trigliceride cu catenă medie.

Conținutul de acizi grași: acid caprilic 8% (AGCM), acid capric 7% (AGCM), acid lauric 49% (AGCM), acid miristic 18%, acid palmitic 8-9%, acid stearic 2-3%, acid oleic 5-6% (un acid gras mononesaturat omega 9) și acid linoleic (un acid gras polinesaturat omega 6).

Alți compuși prezenți în acest ulei sunt: vitamina e, steroli și Squalene.

Efectele consumului de ulei de cocos
Uleiul de cocos este promovat intensiv de comercianți și de susținătorii terapiilor naturiste. Aceștia susțin că poate încetini îmbătrânirea, reglează funcțiile tiroidei, menține mușchiul cardiac sănătos, previne Alzheimer, artrita și diabetul și vă poate ajuta să pierdeți câteva kilograme.

Totuși, părerile sunt împărțite în ceea ce privește beneficiile consumului de ulei de cocos, mulți cercetători și medici susținând că nu există dovezi solide că acesta are efectele menționate mai sus și că poate dăuna sănătății.

Acest ulei este considerat dăunator din cauza cantității foarte mari de grăsimi saturate (aproximativ 90%), cunoscute ca fiind o cauză principală a afecțiunilor cardiovasculare.

Totuși, studii recente nu au reușit să găsească o legatură între grăsimile saturate și afecțiuni ale sistemului cardiovascular. Aceste studii au schimbat puțin percepția asupra grăsimilor saturate, acestea începând să fie considerate sănătoase (nu le confundați cu grăsimile trans care sunt foarte dăunătoare). Acest subiect este cercetat în continuare și astfel nu este indicat să vă îngrămădiți în cămară și să terminați oala cu untură.

Astfel, având în vedere că părerile sunt împărțite am cercetat puțin pentru a vedea care sunt efectele reale ale uleiului de cocos, conform studiilor efectuate de cercetători.

Un prim efect benefic al uleiului de cocos este produs de faptul că acesta conține 65% acizi grași cu catenă medie (AGCM). Studiile arată că înlocuirea altor tipuri de nutrienți cu AGCM, fără a depăși necesarul caloric zilnic, conduce la o scădere mică, dar importantă, a cantității de grăsime din corp. Acest efect se observă mult mai bine în cazul persoanelor supraponderale.

Uleiul de cocos poate intensifica temporar arderile și crește viteza de descompunere a grăsimilor în acizi grași. Acest efect dispare după aproximativ două săptămâni de la introducerea acestuia în alimentație.

Totuși, introducerea în alimentație a uleiului de cocos nu conduce la o pierdere semnificativă a greutății corporale, însă poate înlocui alte grăsimi mai nesănătoase.

De asemenea, acest ulei crește colesterolul bun (HDL), dar și pe cel rau (LDL). Aceste efecte sunt produse tot de acizii grași cu catenă scurtă. Este neclar dacă efectele benefice ale creșterii HDL depășesc efectele negative ale creșterii LDL, însă dovezile limitate existente în acest moment sugerează că efectele creșterii HDL ar fi mai puternice decât cele ale creșterii LDL.

În cadrul unui studiu de 90 de zile efectuat pe persoane cu diabet de tip II, pe parcursul căruia au fost administrate 18 grame de acizi grași cu catenă medie pe zi, a fost observată o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește rezistența la insulină (aproximativ 17%).

Uleiul de cocos are și efecte antiinflamatorii, însă nu foarte puternice.

Teste preliminare au arătat că acest ulei are și efecte hepatoprotectoare.

Acest ulei conține și antioxidanți, însă, ca și în cazul sării de Himalaya, încercați să nu consumați aceste alimente pentru antioxidanți respectiv minerale, pentru acești nutrienți existând surse mult mai bune precum legume, fructe, cereale, nuci, migdale etc..

De asemenea, uleiul de cocos are și proprietăți antivirale, antibacteriene, antifungice și antiparazitare. Aceste efecte se datorează în principal conținutului mare de acid lauric, ce este transformat de organism în monolaurină, un compus ce se găsește și în laptele matern.

Un alt compus care are proprietățile menționate anterior, dar care este prezent într-o cantitate mai mică, este acidul capric.

Nu există dovezi suficiente care să arate că acest ulei poate preveni sau trata scleroza laterală amiotrofică sau Alzheimer.

Uleiul de cocos în produse cosmetice
Uleiul de cocos protejează și hidratează părul.

De asemenea, acest ulei hidratează pielea și este utilizat în multe produse pentru îngrijirea pielii. Poate avea efecte benefice și în cazul dermatitei atopice.

Efectele secundare ale utilizării de ulei de cocos (mâncare și cosmetice)
Efectele negative ale consumului de ulei de cocos raportate de consumatori sunt: diaree, balonare, greață și dureri de cap.

Ca și în cazul altor uleiuri, atunci când este utilizat pentru prăjiri repetate generează hidrocarburi poliaromatice (favorizează apariția cancerului și afectează ficatul).

În cazul cosmeticelor poate produce reacții alergice (în foarte puține cazuri).

Concluzii
Uleiul de cocos are câteva efecte benefice dovedite și altele fără susținere. Acest ulei nu este un aliment minune și nici unul ce trebuie evitat, însă având în vedere cantitatea foarte mare de grăsimi saturate (nu este încă dovedit că acestea sunt 100% sigure – mai sunt necesare cercetări) trebuie consumat cu moderație.

Acest ulei este în general benefic atunci când înlocuiește grăsimi saturate mai dăunătoare sau trans.

Nu este recomandat să înlocuiți grăsimile nesaturate (de exemplu uleiul de măsline) cu ulei de cocos pentru că varianta nesaturată este mult mai sănătoasă.

În general este benefic în catități mici, cuprinse în intervalul 8-15 grame. Având în vedere că poate avea efecte nedorite asupra sistemului digestiv puteți începe cu doze mai mici și treptat să ajungeți la doza dorită. Astfel, un ulei de cocos precum acesta poate fi suficient pentru început.

Concluzia finală este că mici cantități de ulei de cocos pot face parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă trebuie avut în vedere că este necesar să vă concentrați pe surse mai bune de grăsimi, dar și pe consumul de legume și fructe, cereale și surse bune de proteine.

Surse
webmd.com
examine.com

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea


9 + unu =

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on October 9th, 2016 at 18:33,