Apa reprezintă aproximativ două treimi din greutatea unei persoane sănătoase, se găsește în toate celulele organismului uman și fără ea am muri în doar câteva zile.

Aproape toate reacțiile ce au loc în organismul nostru au nevoie de apă pentru a avea loc. Cele mai importante roluri ale apei sunt de lubrifiere, reglarea temperaturii corpului, transportul substanțelor nutritive catre celule etc.

În acest articol vă vom explica ce cantitate de apă trebuie să consumați zilnic și cum sa alegeți surse sănătoase de apă.

Persoanele sănătoase iși acopera necesarul de lichide prin intermediul alimentației și consumului de apă sau de alte lichide.

În anumite situații, pentru a asigura necesarul de apă trebuie să vă forțați să consumați lichide în plus. Câteva situatți în care trebuie să suplimentați cantitatea de lichide sunt: în timpul zilelor însorite, sarcină, alăptare, efort fizic prelungit, diaree etc.

Câtă apă trebuie să bem în fiecare zi?
Această întrebare nu este tocmai corectă datorită faptului că pentru organism nu contează sursa din care provine apa și aceasta poate fi luată din diferite lichide sau din alimente.

Totuși, pentru că apa nu are calorii este considerată cea mai sănătoasă și trebuie să reprezinte cea mai mare parte din consumul zilnic de lichide.

Până de curând specialiștii recomandau consumul a aproximativ 2-3 litri de lichide pe zi sau 2 litri de apă.

cata apa trebuie sa bemCercetările recente au arătat că organismul nu are nevoie de o cantitate atât de mare de lichide și că aproximativ 1.2 litri de lichide sunt suficienți.

Organismul uman consumă (pierde) zilnic aproximativ 2.5 litri de apă, dar prin alimentație mai obținem un litru și corpul recuperează aproximativ 300 ml prin intermediul reacțiilor chimice din interiorul celulelor.

Prin lichide nu ne referim doar la apă ci și la lapte, sucuri naturale, alte băuturi.

Din cele spuse mai sus reiese că din alimentație luăm aproape la fel de multa apă ca din lichide. Trebuie să tineti cont că legumele și fructele au în general peste 80% apă și că sunt o sursă foarte sănătoasă și de care ar trebui sa profitați din plin.

În calculul cantității zilnice de apă intră și supele, ciorbele și alte alimente.

Pentru a nu vă încurca în detalii trebuie să țineți minte ca indiferent de sursă organismul dumneavoastra are nevoie de 2,5 litri de apă și în zilele în care nu ați consumat legume, fructe și alte alimente bogate în apă trebuie să consumați mai mult de 1,2 litri de lichide.

După cum observați, obținerea cantității necesare de apă nu ar trebui să fie o problemă, dar după cum am spus mai sus cantitatea de apă necesară unei persoane depinde de mai multi factori ca vârsta, stilul de viață, metabolism, starea de sănătate, factorii de mediu și condițiile în care iși desfășoară activitatea.

Probabil că estimarile anterioare de 2-3 litri de lichide zilnic erau făcute astfel încât să includa cât mai multe categorii de persoane. Pentru a fi siguri că nu consumați prea puține lichide cred că 1.5 litri reprezintă cantitatea ideală.

Ca surse de lichide trebuie evitate acelea ce au efecte diuretice ca bauturile alcoolice, ceaiurile, cafeaua și bauturile de tip cola. Trebuie evitate și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr și aditivi.

Semne ale deshidratării
O cantitate insuficientă de apă în organism duce la deshidratare. Chiar și deshidratarea ușoară poate produce efecte vizibile asupra organismului.

Primul și cel mai important semn al deshidratarii este setea. Nu il ignorati!

Dacă vă gândiți că nu consumați suficiente lichide verificați dacă aveți oricare din simptomele de mai jos:
– urină de culoare închisă sau cantitate eliminată mică;
– dureri de cap;
– amețeli;
– oboseală.

O cantitate prea mare de lichide poate provoca decesul persoanei respective. Intrați aici și vedeți cum se poate întâmpla acest lucru și cum poate fi evitat.

Print Friendly, PDF & Email