Da. Este posibil să consumăm prea multă apă și astfel să ne intoxicăm cu aceasta. Este o situație foarte rară și este necesară o cantitate mare de lichide într-o perioadă destul de scurtă.

Rinichii pot elimina aproximativ 900 ml apă într-o oră și intoxicarea se produce atunci când este ingerată o cantitate mai mare sau âand rinichii nu funcționează corect și elimină o cantitate mult mai mică.

Apa rămasă în organism diluează sângele și lichidele intercelulare și produce creșterea în volum a celulelor, provocand moartea organismului.

Acest lucru se întâmplă datorită încercării organismului de a echilibra concentrația de electroliți (ex.:sodiu) prin trecerea lichidului prezent între celule în interiorul acestora.

Cel mai afectat organ este creierul și de cele mai multe ori umflarea lui este principala cauză a decesului. Această afecțiune se mai numește și hiponatremie și poate avea cauze multiple (va fi tratată într-un articol separat).

consum prea mare de apa
Cele mai dese cazuri de intoxicare cu apă se datorează concursurilor de băut apă, pedepselor aplicate de părinți copiilor și drogurilor (în special ecstasy).

Forțarea unei persoane să consume cantități mari de apă a fost folosită și ca metodă de tortură.

Persoanele cu risc crescut sunt sportivii, persoanele expuse la temperaturi ridicate, cele ce suferă de afecțiuni ale rinichilor, persoane cu o greutate scăzută și copiii.

Copiii sub un an pot fi foarte ușor intoxicați cu apă din cauza masei corporale scăzute și cantității reduse de sodiu din organism.

Au existat cazuri în care copii de 3 sau 4 ani au decedat după ce au fost obligați de părinti sau bonă să consume 3-4 litri de apă.

Trebuie să fiți atenți atunci când alegeți diete care sunt bazate pe un consum ridicat de lichide și care promit pierderea kilogramelor în plus sau detoxifierea organismului.

Organismul se detoxifica foarte bine și dacă aveți o alimentație sănătoasă și echilibrată și dacă îi furnizați cantitatea de apă menționată în articolul acesta. O femeie a decedat urmând o astfel de dietă după ce a consumat 4 litri de apă în două ore.

Simptomele intoxicării cu apă
Simptomele intoxicării cu apă pot fi: dureri de cap, letargie, pierderea poftei de mâncare, neliniște, iritabilitate, spasme, crampe, crize și comă.

Cum se poate preveni?
Intoxicarea cu apă se poate preveni printr-un consum de lichide apropiat de cantitatea eliminată de rinichi și printr-un consum adecvat de electroliți. Capacitatea rinichilor de a elimina apa poate să scadă în timpul efortului fizic prelungit (maraton, marș forțat, alpinism – trasee montane etc.).

Print Friendly, PDF & Email