Studiu: bacteriile care distrug celulele canceroase
Am observat că în ultimul timp se fac progrese importante în ceea ce priveşte tratarea cancerului şi anumiţi oameni de ştiinţă estimează că în aproximativ 10-20 de ani vor fi găsite tratamente eficiente şi mai puţin invazive decât cele existente pentru aproape tipurile de cancer.
Un progres uriaş a fost făcut de cercetătorii din cadrul Centrului pentru Cancer John Hopkins Kimmel. Studiul efectuat de aceşti cercetători a fost publicat în data de 13 august 2014 aici. Nu veţi găsi varianta completă ci doar un sumar al rezultatelor obţinute de aceştia; varianta completă poate fi vizualizată doar contra cost.
În cadrul studiului a fost utilizată o bacterie ce se dezvoltă foarte bine în medii anaerobe (lipsite de oxigen), Clostridium novyi.
Această bacterie este foarte periculoasă pentru om şi din această cauză a fost nevoie ca prin inginerie genetică să îi fie diminuată capacitatea de a produce pagube mari la nivelul organismului uman.
Prin modificarea genomului bacteriei a fost obţinută o bacterie ce atacă doar celulele canceroase şi care lasă celulele sănătoase intacte. Acest efect este posibil datorită faptului că această bacterie se dezvoltă foarte bine în mediile lipsite de oxigen (ţesuturile tumorilor) şi nu se poate dezvolta în ţesuturile sănătoase în care există o cantitate mare de oxigen.
Din studiile preliminare a reieşit ca Clostridium novyi poate distruge toate tumorile care au o creştere foarte rapidă (mai rapidă decât a sistemului vascular) şi care formează ţesuturi hipoxice şi necrotice.
Clostridium novyi este injectată la nivelul tumorilor sub formă de spori şi doar când ajunge într-un mediu propice aceştia germinează şi formează bacteria care elimină toxinele ce distrug celulele canceroase.
Rezultatele studiului
Bacteria care distruge celulele canceroase a fost testată pe şoareci, şobolani, câini şi apoi pe oameni. În toate cazurile sporii au germinat şi au eliberat toxine care au provocat moartea celulelor canceroase. După cum veţi observa în continuarea articolului, tratamentul a produs reducerea dimensiunii tumorilor sau distrugerea totală a acestora fără să afecteze ţesuturile sănătoase.
Cea mai importantă etapă a studiului a fost testarea bacteriei pe câinii care au dezvoltat spontan tumori. Această etapă este importantă pentru ca tumorile dezvoltate de câini sunt foarte aproape de structura celor dezvoltate de oameni.
Au fost supuşi tratamentului 16 câini. Fiecare câine a primit minimum o injecţie intratumorală cu Clostridium novyi. Rezultatele au putut fi evaluate doar în 14 cazuri, iar rezultatele au fost urmatoarele: 3 cazuri de distrugere totală a tumorii, trei cazuri de reducere a dimensiunii acesteia, cinci cazuri de stabilizare a cancerului, trei cazuri în care cancerul a progresat.
Rezultatele acestei etape au fost atât de promiţătoare încât cercetătorii au decis că este momentul să testeze acest tratament şi pe oameni.
Din păcate testele au fost efectuate doar pe un singur om, însă sunt sigur că în viitorul apropiat va fi efectuată şi o testare pe un număr mai mare de oameni.
Bacteria care distruge celulele canceroase a fost testată pe o femeie de 53 de ani ce a fost diagnosticată în 2006 cu cancer abdominal care apoi s-a răspândit în tot corpul.
Clostridium novyi a fost injectată direct în tumoarea din umărul drept. Pacientul a dezvoltat un răspuns puternic la administrarea bacteriei – febră şi inflamarea ţesuturilor. Acesta a fost tratat doar cu un analgezic puternic derivat din morfină. După doar trei zile de la administrarea tratamentului s-a putut observa distrugerea masivă a ţesuturilor canceroase.
Pacientul a fost eliberat după 20 de zile de spitalizare, după 29 de zile tumoarea continua să scadă şi nu au fost observate semne de infecţie bacteriană. Rezultatele nu sunt finale pentru că pacientul este încă sub observaţie.
Cercetătorii consideră că inflamarea ţesuturilor a fost produsă de sistemul imunitar şi că aceasta a ajutat la distrugerea celulelor canceroase.
Cercetătorii speră că acest tip de tratament poate “învăţa” sistemul imunitar sa distrugă celulele canceroase pe termen lung, ceea ce ar prelungi efectul tratamentului fără a mai fi necesară administrarea unei noi doze.
De asemenea, acest tratament poate fi îmbunătăţit prin combinarea cu tratamentele convenţionale.
Deşi rezultatele acestui studiu par mărunte, adevărul este că a fost făcut un pas foarte important spre găsirea unui tratament eficient pentru cancer. Dacă vor mai fi şi alte detalii în ceea ce priveşte acest tratament pentru cancer vom reveni cu alte articole.
Surse
stm.sciencemag.org
www.medscape.com
http://blogs.discovermagazine.com