Antioxidanţii dublează rata de metastazare a melanomului malign

1

La finalul anului trecut cercetătorii Academiei Sahlgrenska din Suedia au descoperit că antioxidanţii pot dubla rata de metastazare a melanomului malign în cazul şoarecilor.

Rezultatul susţine descoperirile anterioare care arătau că antioxidanţii grăbesc dezvoltarea cancerului de plămâni.

Astfel, este recomandat ca persoanele bolnave de cancer sau care au un risc ridicat să nu consume suplimente alimentare care conţin antioxidanţi.

surse de antioxidantiAvând în vedere dovezile solide care arată că radicalii liberi produc cancer, cercetătorii din toată lumea au presupus că antioxidanţii, substanţe care distrug radicalii liberi, pot preveni apariţia cancerului, pot prelungi viaţa etc.

Astfel, antioxidanţii au devenit un subiect fierbinte pentru toată planeta, fiecare persoană alergând după o cantitate cât mai mare de antioxidanţi, în speranţa că va trăi veşnic.

Totuşi, dovezile recente arată că această presupunere este cât se poate de greşită și că antioxidanţii pot crește semnificativ rata apariţiei cancerului, dar și viteza cu care acesta se răspândeşte în organism.

Astfel, s-a ajuns la o situaţie numită paradoxul antioxidanţilor. Creşterea ratei apariţiei cancerului nu a fost asociată cu consumul de antioxidanţi din alimente, rezultatele negative fiind întâlnite doar în cazul suplimentelor alimentare.

Totuşi, în cazul persoanelor bolnave de cancer, antioxidanţii, indiferent de sursa lor, pot diminua efectele tratamentului prin neutralizarea radicalilor liberi rezultaţi în urma acţiunii acestuia.

Acest studiu a fost urmarea celui care a arătat că antioxidanţii grăbesc dezvoltarea cancerului de plămâni.

Melanomul malign este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai rapidă dezvoltare și are și o rată mare de mortalitate. Acestea sunt și motivele pentru care cercetătorii au continuat studiul anterior.

Contrar studiului referitor la cancerul de plămâni, în cazul acestuia nu a fost afectat melanomul principal, dar antioxidanţii au crescut capacitatea celulelor tumorale de a metastaza, o problema și mai mare având în vedere că metastaza este cauza decesului în cazul melanomului. Dacă este îndepărtat la timp (înainte de metastază) melanomul principal nu reprezintă un pericol.

Rezultatele studiului au fost confirmate și de teste pe culturi de celule de la pacienţi cu melanom malign.

Este foarte important să nu consumaţi suplimente nutritive cu antioxidanţi dacă suferiţi de cancer, aveţi un risc crescut sau dacă acestea nu sunt necesare pentru a contracara o carență sau un risc ridicat de carență.

Dacă este identificată carența, consumaţi doar nutrienţii respectivi și pe cei care favorizează absorbția lor și nu un complex de substanţe (minerale și vitamine). De foarte multe ori o carență poate fi tratată și natural, prin consumul unor alimente bogate în nutrienţii respectivi.

Loţiunile, cremele etc. sunt surse suplimentare de antioxidanţi precum vitamina E și beta caroten și pot influența celulele melanomului malign la fel ca suplimentele alimentare (aceasta este momentan doar o presupunere ce este în curs de verificare de către cercetători).

Încercaţi să urmaţi un stil de viaţă sănătos și să evitaţi consumul inutil de suplimentele nutritive.

Sursă
gu.se

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

1 Comentariu

  1. Raspunde vasiliu anton 03/04/2016

    Am avut ce invata. Vreau sa aflu mai multe despre sanatate.

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on June 28th, 2016 at 22:14,