Testul care „miroase” cancerul de prostată

0

O echipă formată din cercetători ai Universităţilor din Liverpool și Bristol a făcut un pas important în crearea unui test ce poate identifica persoanele bolnave de cancer de prostată doar prin analizarea unei probe de urină.

Această descoperire vine pe fondul unei nevoi urgente de a identifica acest tip de cancer într-o etapă incipientă, când boala poate fi tratată mai uşor.

În prezent nu există un test precis pentru descoperirea cancerului de prostată, ceea ce conduce de multe ori la biopsii inutile, stres fizic și psihic, risc de infecţie din cauza procedurii și diagnostic greşit.

test proba de urina pentru detectarea cancerului de prostatăAceastă descoperire poate conduce la identificarea mult mai rapidă a cancerului de prostată și la eliminarea testelor invazive utilizate în prezent.

În colaborare cu Institutul de Urologie din Bristol și cu Infirmeria Regală din Bristol, cercetătorii au făcut un studiu pilot pe 155 de bărbaţi. Din acest grup, 58 au fost diagnosticaţi cu cancer de prostată, 24 cu cancer de vezică urinară și 73 cu alte afecţiuni urinare.

Echipa de cercetători a utilizat un sistem de senzori numit Odoreader. Testul implică introducerea probei de urină în Odoreader și analizarea acesteia prin intermediul unui algoritm complex.

Sistemul de senzori are o coloană de 30 de metri ce permite compuşilor din urină să se deplaseze cu viteze diferite făcând astfel proba mai uşor de analizat. Informaţia este apoi prelucrată de un computer care interpretează informaţia și furnizează diagnosticul. Poziţionarea prostatei (foarte aproape de vezica urinară) imprimă probei de urina un tipar diferit dacă pacientul are cancer.

Rezultatele studiului pilot au demonstrat că acest test este capabil să identifice corect pacienţii bolnavi de cancer de prostată, dar și de vezică urinară.

Echipa de cercetători se pregăteşte pentru un studiu clinic complet ce le va permite să determine dacă testul este eficient și dacă poate fi introdus ca procedură standard de detectare a celor două tipuri de cancer.

Dacă testul se va dovedi eficient, va revoluţiona  diagnosticarea cancerului și va scuti mulți bărbaţi de procedurile invazive utilizate în prezent.

Surse
liverpool.ac.uk

Print Friendly

Informațiile prezente pe această pagină, inclusiv cele din comentarii, au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu vă fundamentați acțiunea sau lipsa de acțiune doar pe baza acestora. Trebuie să consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.