Un studiu recent al Universităţii din Oregon sugerează că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D și depresia femeilor tinere.

Cercetătorii au descoperit că femeile tinere cu cel mai scăzut nivel de vitamina D au avut mai multe şanse de a prezenta simptome depresive semnificative din punct de vedere clinic.

Rezultatele au rămas la fel chiar și după ce cercetătorii au luat în calcul alte explicaţii posibile precum sezonul, nivelul de exerciţii fizice și timpul petrecut în aer liber.

surse-de-vitamina-DDepresia are cauze multiple și serioase. Dacă vitamina D este una dintre ele, aceasta este doar o cauză minoră. Totuşi, având în vedere numărul mare de persoane care suferă de depresie chiar și o cauză mică poate face diferenţa în ceea ce priveşte tratarea depresiei.

Studiul a fost efectuat datorită faptului că există o credință larg răspândită că vitamina D și depresia sunt conectate, fără prea multe dovezi ştiinţifice care să susţină acest lucru.

Cercetătorii Universităţii din Oregon au recrutat 185 de studenţi, toţi femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Acestea au participat la studiu în perioade diferite ale anului.

Nivelul de vitamina D a fost măsurat prin intermediul analizelor de sânge și participanţii au completat săptămânal un sondaj privind simptomele depresiei. Studiul a durat cinci săptămâni per participant.

Multe femei participante la studiu au avut un nivel scăzut de vitamina D, femeile de culoare fiind cele mai afectate (peste 61% din femeile de culoare participante au avut un nivel scăzut de vitamina D, comparativ cu 35% în cazul celorlalte femei).

În plus, peste 33% din participanţii la studiu au raportat simptome depresive semnificative din punct de vedere clinic în fiecare săptămână.

Cum era de aşteptat, nivelul de vitamina D a scăzut iarna și a început să crească primăvara. Depresia nu a urmat acelaşi tipar, ceea ce a condus la concluzia că legătura dintre carența de vitamina D și depresie trebuie studiata pe grupuri mai mari de persoane cu risc ridicat.

Cercetătorii susţin că studiul este doar o primă etapă în determinarea legăturii dintre carența de vitamina D și depresie și că mai sunt necesare alte studii, mai mari și mai complexe.

Această vitamină are multe alte roluri, carența putând avea efecte grave. Totuşi, excesul este la fel de periculos și astfel vă recomandăm să consumaţi suplimente cu vitamina D doar după consultarea unui medic specialist.

Pentru mai multe informaţii despre această vitamină puteţi consulta articolul prezent aici.

Surse
psy-journal.com

Print Friendly, PDF & Email